L.Stankūnaitei įtarimai nebus pareikšti (papildyta)

Panevėžio apygardos teismas atmetė Venckų skundus, pedofilijos byla nebus grąžinama prokurorams, įtarimai Laimutei Stankūnaitei taip pat nebus pareikšti.

Panevėžio apygardos teismas nutarė palikti nenagrinėtą Neringos Venckienės skundo dalį, kuria buvo prašoma atnaujinti ikiteisminį tyrimą ir perduoti jį Vilniaus apygardos prokuratūrai. Teismo teigimu, tai nėra jų kompetencija - ikiteisminį tyrimą atnaujina ne teismai, o prokurorai.

Vis dėl to teismas šiek tiek pakeitė ikiteisminio tyrimo teisėjos nutarties ir prokurorų nutarimų dalis, kuriomis buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas prieš Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę nesant jų veikoje nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Dabar ši nutarimo dalis skambės kiek kitaip – ikiteisminis tyrimas šių asmenų atžvilgiu yra nutrauktas, nes abu jie yra mirę.

Kolegija savo nutartyje taip pat pažymėjo, kad nagrinėdamas mažametės atstovų skundus teismas yra saistomas baudžiamojo proceso kodekso normų, kurios apibrėžia teismo kompetenciją nagrinėjant skundus dėl ikiteisminį tyrimą atlikusių prokurorų sprendimų. „

Teismas negali įpareigoti prokuroro atlikti kokius nors konkrečius ikiteisminio tyrimo veiksmus, taip pat nurodyti, kaip prokurorui įvertinti ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, kai prokuroras priima sprendimus pagal savo kompetenciją, taip pat negali įpareigoti prokuroro priimti konkretų sprendimą, kuris ikiteisminio tyrimo stadijoje pagal baudžiamojo proceso įstatymą yra ne teismo, o prokuroro kompetencija“, - rašoma teismo nutartyje.

Panevėžio apygardos teismas nutraukė ir A.Venckaus skundo dalį, kuria jis prašė panaikinti prokurorų nutarimus atmesti prašymus papildyti ikiteisminį tyrimą. Teismo teigimu, savo žodį dėl to jau yra 2010 m. liepos 8 d. yra taręs Panevėžio miesto apylinkės teismas, kurio nutartis buvo galutinė ir neskundžiama.

Daugiau apskųsti negalima ir šios teismo nutarties, Panevėžio miesto apylinkės teismas pedofilijos bylą, kurioje įtarimai pareikšti vieninteliam, birželio 6 d. keistomis aplinkybėmis mirusiam Andriui Ūsui, bus nagrinėjama tokia, kokią teismui perdavė prokurorai.

Šios bylos posėdis paskirtas lapkričio 17 d. Tada teismas turetų paskelbti, ar yra tenkinamas prokurorės prašymas bylą nutraukti, nes vienintelis įtariamasis joje mirė.

„Aš nieko kito ir nelaukiau. Byla ikiteisminiam tyrimui negražinama, pedofilijos byla nutraukiama, L.Stankūnaitei įtarimai nepareiškiami, mergaitė atiduodama jai. Ir viskas ramu, gražu, lyg jokios pedofilijos niekada ir nebuvo“, - portalui 1diena.lt sakė N.Venckienė.

Šis Panevėžio apygardos teismo sprendimas turės didelės įtakos ir Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarčiai  su kuo turi gyventi Drąsiaus Kedžio dukra. Posėdžio data šiame teisme kol kas nėra paskirta.

Kaip jau rašėmė, Aidas ir Neringa Venckai prašė bylą dėl padarytų procesinių pažeidimų grąžinti ją tyrusiems Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorams ir išnagrinėti jų skundus dėl įtarimų sugriežtinimo vieninteliam pedofilijos bylos įtariamajam Andriui Ūsui bei pareikšti juos buvusiai Drąsiaus Kedžio sugyventinei L.Stankūnaitei, šios seseriai Violetai Naruševičienei bei Jonui Furmanavičiui.

Ši nutartis turėjo būti skelbiama spalio 11 d., tačiau tada netikėtai susirgo skundus nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas.

Šie Venckų skundai po teismus jau keliauja nuo šių metų pradžios, kai Vilniaus apygardos teismo prokuroras Ramūnas Šileika atidavė bylą teismui nagrinėti, nors visos apskundimo procedūros dar nebuvo baigtos.

Savo procesine teise apskųsti R.Šileikos nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą L.Stankūnaitės, jos sesers V.Naruševičienės ir J.Furmanavičiaus atžvilgiu bei dėl įtarimų sušvelninimo A.Ūsui, norėjusiems pasinaudoti Venckams tokia galimybė buvo užkirsta.

Bylai pasiekus Panevėžio miesto apylinkės teismą, A.Venckus kreipėsi į šį teismą. Nors skundą nagrinėjęs teismas konstatavo, kad R.Šileika teismui perdavė bylą, kurioje ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas, tačiau šią nutartį apskundė prokurorai.

Skundą nagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas nutarė, kad bylos grąžinti ikiteisminį tyrimą atlikusiems prokurorams nereikia, tačiau nurodė ikiteisminio tyrimo apskundimo klausimus išspręsti baudžiamąją bylą nagrinėsiančiam teismui. Šis bylą vėl grąžino Panevėžio apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių