L.Stankūnaitė: A.Ūsas nekaltas, jis gynė mažametės interesus (papildyta)

Drąsiaus Kedžio buvusi sugyventinė Laimutė Stankūnaitė iki šiol tvirtina, kad jos dukters krikštatėvis Andrius Ūsas yra nekaltas ir jokios pedofilijos niekada nebuvo.

Ketvirtadienį pirmą kartą per dvi savaites savo dukrą pamačiusi L.Stankūnaitė, teisioginėje LNK laidoje “Valanda su Rūta” telefonu tikino, jog susitikime su ja mergaitė jautėsi labia blogai. “Ji buvo išsigandusi lyg mažas baukštus paukštelis”, - pasakojo ji.

Motinos teigimu, jai mergaitė aiškino, kad nori kažką pasakyti, bet nesakys, nes bijo kad mama užpyks. “Tuose namuose jai ten prigrasinta”, - toliau dėstė L.Stankūnaitė.

Nenorėjo traumuoti dukters

Moteris pabrėžė, jog jokios pedofilijos niekada nebuvo, o visa ši istorija atsirado tik iš D.Kedžo keršto jai. “Nei A.Ūsas, nei kiti Neringos Venckienės sugalvoti tvirkintojai mano mergaitės niekada nelietė”, - tikino ji.

Anot L.Stankūnaitės, A.Ūsas ir geras žmogus, kuris nuo 2006 metų atstovavo mergaitę ir gynė mažametės interesus.

Paklausta, kodėl pati per šias dvi savaites neatvažiavo su dukra pasimatyti į Kedžių namus, L.Stankūnaitė, rodos, pamiršo vos prieš kelias dienas vienam dienraščiui išdėstytus teiginius, esą jai to neleido daryti už jos gyvybę ir sveikatą atsakinga apsauga.

“Nenorėjau, kad mano dukters akivaizdoje būčiau pažeminta, nenorėjau jos dar labiau traumuoti”, - paaiškino buvusi D.Kedžio sugyventinė.

Anot jos, susitikimo metu ji stengėsi su mergaite daug nekalbėti apie tai, kas vyksta, tačiau yra įsitikinusi, jog dukra viską supranta. „Kai man pasakė, mamyte, aš žinau, kad J.Furmanavičių nušovė, kad mano tėtį guminėmis kulkomis sušaudė. Aš buvau šoke“, - pasakojo L.Stankūnaitė.

Tiesa, ar taip jai mergaitė kalbėjo šio ar ankstesnių susitikimų metu, patikslinta nebuvo.

L.Stankūnaitės teigimu, per susitikimus su dukra jos lipdo, klijuoja, skaičiuoja, skaito, piešia, žaidžia, o kartais tiesiog apsikabina viena kitą ir sėdi. „Mergaitei labai trūksta motiniškos šilumos“, - teigė ji.

Pasak buvusios D.Kedžio sugyventinės, ji yra nuteista be teismo, todėl kiekvieną kartą išeidama į gatvę, nors ir yra saugoma, bijo, kad ją kas nors nušaus, kaip ir jos seserį Violetą Naruševičienę.

Pokalbio pabaigoje L.Stankūnaitė visų paprašė įsivaizduoti esant jos dukrytės vietoje. „Kodėl ji turi atsakyti už kitų žmonių aroganciją“, - klausė ji.

Jaučiasi esąs nekaltas

Jam pateiktus kaltinimus neigia ir A.Ūsas. Jis sako, nebijantis teismo, nes nepadarė nieko nusikalstamo, todėl neturi ko bijoti.

Paklaustas, kodėl trečiadienį į Panevėžio apylinkės teismą kur turėjo prasidėti garsiosios pedofilijos bylos nagrinėjimas, jis atvyko lydimas labai didelės apsaugos, vienintelis bylos įtariamasis pareiškė: „Kaip jūs jau ne kartą minėjote, Linčo teismo. Atrodo, kad mes gyvename ne Konstitucinėje valstybėje, o teisngumą vykdo ne teismai, o minia“, - pareiškė įtariamasis.

A.Ūso teigimu, bylos nagrinėjimo nesistengiama vilkinti, jis buvo atidėtas tik dėl jo advokatės Loretos Kraujutaitienė bylos. „Advokatė neatlaikė daromo spaudimo, terorizavimo ir jai sušlubavo sveikata“, - kalbėjo jis.

Be to, anot A.Ūso, buvo tam tikri dalykai susiję su jos vaikais, po kurių ji patyrė labai didelį stresą.

Visuomenei reikia tiesos

Laidoje dalyvavęs laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Raimondas Petrauskas laidos dalyviams ir studijos svečiams, kurių dauguma į Vilnių atvyko tiesiai nuo Venckų ir Kedžių namų Garliavoje, bandė išaiškinti, kad teisėsauga daro viską, ką gali, tačiau dauguma jo žodžių buvo palydimi susirinkusiųjų švilpimu. „Jei būčiau generalinis prokuroras neleičiau manęs sodinti prie žmogaus įtariamo pedofilija“, - prokurorui pareiškė Seimo narys Saulius Stoma.

Kad teisėsauga tirinat pedofilijos bylą padarė labai daug klaidų pareiškė ir Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius, tačiau situacija, kurią dabar turime, jo nuomone, yra 20 metų valstybėje vykstančios betvarkės padarinys.

Publicistas Jonas Vaiškūnas buvo dar kategoriškesnis, anot jo žmonės susirinkę Garliavoje ir ne tik jie, jau pavargo nuo teisinių sprendimų, jie trokšta teisingumo. „Ten susirinko ne buduliai, ne kedofilai. O žmonės su kunigu priešakyje, jie nereikalauja politinių sprendimų, o nori tik teisingumo“, - kalbėjo jis.

J.Vaiškūno teigimu, kol kas visuomenė to teisingumo nemato, jiems trūksta viešumo, prokurorai nenori sakyti kas vyksta, o tai, kas buvo pasakyta per antradienį vykusią spaudos konferenciją, buvo ne kas kitas, tik viešumo imitavimas.

„Kaltinimus iškėlė dukra mamai, kaip galima grąžinti pagrindinę liudytoją ir nukentėjusiąją motinai, kurią ji pati apkaltino ją pardavinėjant“, - stebėjosi J.Vaiškūnas.

Net ir tai, kad L.Stankūnaitei įtarimai iki šiol nėra pateikti, publicisto nuomone, nėra priežastis atiduoti dukrą motinai. Tai būtų galima padaryti tik išnagrinėjus pedofilijos bylą, bet ir tai tik tuo atveju, jei šios bylos nagrinėjimas būtų viešas, jei patys žmonės galėtų žinoti, kas vyksta ir kas yra surinkta baudžiamojoje byloje.

Reikalaujama viešo posėdžio

„Visi reikalauja viešo teismo, bet reikia atsižvelgti ir į mergaitės interesus, kuri ten dalyvauja“, - dar bandė aiškinti R.Petrauskas, tačiau jam kalbėti sutrukdė S.Stoma, pareiškęs, kad viešas bylos nagrinėjimas atvirkščiai, ne pakenktų, o padėtų mergaitės interesams.

„Jei ši byla vyks už uždarų durų ir šitame vakume, jūs sugriausite šitą valstybę ir tai įvyks jau rudenį. Visuomenė reikalauja ne dozuotos informacijos, o viešo teismo“, - pabrėžė J.Vaiškūnas.

„Reikia kuo daugiau viešumo“, - pritarė ir H.Mickevičius, pabrėžęs, kad ar teismo posėdis bus uždaras, ar atviras sprendžia tik teismas.

Žmonės nuo namų nesitrauks

Laidoje dalyvavusi D.Kedžio teta Audronė Skučienė kategoriškai paneigė, kad kažkas iš jos giminės kvietė žmones prie Venckų ir Kedžių namų, tačiau patvirtino palaikanti Garliavoje susirinkusius žmones, kurių vien praėjusį ketvirtadienį, kai vykdant teismo sprendimą mergaitė turėjo būti perduota biologinei motinai, susirinko daugiau nei 1000.

„Mes jau turime teisę netikėti teisėsauga ir čia matome didelius politikų interesus. Ten susirinko ne minia, tai romantikai, kurie dar tiki tiesa“, - sakė ji.

Vis dėlto, tie romantikai, anot vaikų psichologės Daivos Balčiūnienės, nieko gero vaikui neduoda. D.Kedžio dukra yra sutrikusi, nors ją ir supa mylintys žmonės. Psichologės nuomone, mergaitė per visą šią istoriją ir taip daug kartų buvo mėtoma iš vienos aplinkos į kitą, todėl geriausia ją būtų dabar palikti su globėja N.Venckiene ir leisti matytis su motina. „Vaikui reikia sukurti saugumą, be žmonių už langų ir dainų“, - teigė D.Balčiūnienė.

Tačiau, žmonės iš Garliavos skirstytis nesiruošia. „Mes būsime iki pergalingos pabaigos, iki teismas nepriims sprendimo, kad ji lieka pas Venckus ir Kedžius. A.Ūsas gali išvažiuoti, man jo asmeniškai gaila“, - sakė vilnietis Marius Kuprevičius nuo Venckų namų neistraukiantis jau dvi savaites.

Nors prokurorai ir žada surasti tiesą, teisėsaugos institucijomis nusivylusi visuomenė ja jau nebetiki. Tai įrodė ir laidoje paskelbtas balsavimas. „Ar tikite, kad A.Ūso teismas bus nešališkas", - klausta žiūrovų. Tik 378 žmonės atsakė teigiamai ir net 5833 - neigiamai.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių