Liudytojai tyli ir slepiasi

Buvusio EBSW koncerno prezidento svetimo turto iššvaistymo byloje į teismą pagaliau atėjo vieni pagrindinių liudytojų, tačiau jie  atsisakė duoti parodymus.

Apsiribojo tylos įžadais

Vakar Kauno apygardos teisme po ilgai trukusių paieškų pasirodė buvęs investicinės bendrovės "Kauno holdingo kompanija" (IKHK) valdybos pirmininkas Valdas Krasnickas ir Kauno holdingo kompanijos (KHK) buvęs direktorius, IKHK stebėtojų tarybos narys ir EBSW viceprezidentas Algirdas Pašukevičius. Šių dviejų byloje itin svarbiais laikomų liudytojų laukta dar vasarą, tačiau neišvydus jų teismo salėje, nutarta paskelbti oficialią paiešką.

Tai nepadėjo prakalbinti tvirtos pozicijos besilaikančių buvusių G.Petriko bendražygių. Vakarykščiame teismo posėdyje jiedu vienbalsiai patvirtino teismui neliudysiantys. Pagrindiniu argumentu V.Krasnickas ir  A.Pašukevičius nurodė, kad patys buvo šioje byloje kaltinamaisiais. Pirmasis buvo nuteistas ir bausmę spėjo atlikti, o jo kolega išteisintas. Vadinamoji G.Petriko byla yra atskirta iš didžiosios jau išnagrinėtos IKHK bylos, kuri baigta prieš penkerius metus.

Išgirdęs liudytojų atsisakymus, G.Petrikas tyliai pasitarė su greta sėdinčiu savo gynėju Gintaru Černiausku. Advokatas patikino, kad abu liudytojai turi teisę tylėti. Po to kaltinamasis daugiau nieko nesiteiravo.

Nuo teisėjo iki sekretorės

Panašu, kad taip besiklostanti situacija G.Petrikui yra naudinga. Anksčiau kaltinamųjų statusą toje pačioje byloje turėjusių liudytojų teisė neduoti parodymų, o likusiųjų dažnai blankiai atrodantys pasakojimai prilygsta teisiamojo gelbėjimo ratui.
"Kauno diena" yra rašiusi, kad uždelstas laikas - bene geriausias G.Petriko sąjungininkas, nes apie senus nusikaltimus pasakojantys liudytojai daug ko neprisimena. Pats kaltinamasis taip pat pasinaudojo teise duoti parodymus tik po to, kai bus apklausti visi liudytojai. Tai reiškia, kad, neišgirdus kai kurių  jų pasakojimų, G.Petrikui bus paprasčiau dėstyti savąją versiją, pernelyg nederinant jos su liudytojų parodymais.

Vakarykščiame teismo posėdyje dar prieš pradedant liudytojų apklausas nagrinėti ir kiti klausimai. Priminsime, kad prieš savaitę advokato G.Černiausko ir jo ginamojo G.Petriko vardu buvo pareikštas prašymas nušalinti nuo bylos nagrinėjimo teisėją Kęstutį Dargužį. Tokį prašymą jie motyvavo, nes teisėjas vienam liudytojui pateikė klausimą: "Ką jūs žinote apie Gintaro Petriko įvykdytus nusikaltimus." Taip suformuluotais žodžiais, anot gynėjo, pažeidžiamas nekaltumo prezumpcijos principas, nes juose atsispindi išankstinis teisėjo nusistatymas ir kone teigimas, kad G.Petrikas yra kaltas: "Teismas turi teisti, o ne kaltinti. Valstybės kaltintojo funkciją atlieka prokuroras."

Tąkart teisėjas nenusišalino. Advokatas ir toliau manydamas, kad bylos nagrinėjimas gali būti tendencingas ir šališkas, neatlėgo. Vakar jis paprašė leisti susipažinti su ankstesnio teismo posėdžio protokolu, o po to ketino spręsti teismo posėdžių sekretorės nušalinimo klausimą. G.Černiauskui abejonių kelia nugirstas teiginys, esą sekretorė nefiksuoja teisėjo užduodamų klausimų: "Jei paaiškėtų, kad tai yra tiesa, tolesnis bylos nagrinėjimas negalimas."

Advokato liga nepatikėjo

Vakarykščiame posėdyje taip pat neišvengta gana kategoriško dialogo tarp teisėjo ir advokato. Teisėjas kelis kartus klausė, ar tai reiškia, kad prašoma nušalinti teismo posėdžių sekretorę. Gynėjas kaskart atkirsdavo, kad į šį klausimą galės atsakyti tik susipažinęs su ankstesnio teismo posėdžio protokolu. Galiausiai G.Černiauskas šiek tiek griežtesniu tonu išrėžė: "Prašau manęs nepertraukinėti. Jūs darote man spaudimą."

Po šių žodžių teisėjas priėmė protokolinę nutartį, kuria teigiama, kad advokatui ir jo ginamajam išaiškinta teisė susipažinti su posėdžių protokolais per tris dienas nuo jų surašymo. Teismas priėmė ir dar vieną nutartį: "Pranešti Advokatų tarybai apie advokato G.Černiausko Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų pažeidimus ir bylos vilkinimą." Pastaroji priimta, nes spalio pradžioje advokatas dėl ligos nepasirodė teisme. Jis pateikė teismui nedarbingumo lapelį, tačiau teisėjas išsiaiškino, kad tuo metu gynėjas esą dalyvavo kitos bylos nagrinėjime.

Sklandų teismo procesą G.Petriko byloje stabdo neatvykstantys kiti liudytojai. Nutarta du iš jų atvesdinti su policijos pareigūnų pagalba, o vienam paskirti baudą. Motyvuodamas prasta sveikatos būkle, išvengti pasirodymo teisme mėgina ir Viktoras Vėberis, tačiau vakar nutarta papildomai užklausti gydymo įstaigos, ar išties prieš ketverius metus širdies operaciją patyręs liudytojas negalįs atvykti į bylos nagrinėjimą.


Šiame straipsnyje: teismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių