Iš Lietuvos gruzinai masiškai sprunka į Vakarus

Šveicarija ir Vokietija Lietuvai grąžino dar du joje prieglobsčio prašiusius ir pasprukusius gruzinus, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Antradienį į Vilniaus oro uostą iš Frankfurto per Varšuvą ir iš Ciuricho per Frankfurtą buvo praskraidinti 26-erių ir 31-erių Gruzijos piliečiai. Vokietija ir Šveicarija juos grąžino pagal Dublino II reglamentą Lietuvai kaip šaliai, kurioje pirmojoje šie gruzinai pasiprašė prieglobsčio.

31-erių gruziną pernai gruodį, o 26-erių jo tautietį šiemet gegužę sulaikė sieną su Baltarusija saugantys pasieniečiai. Šie nelegalai neteisėtai bandė patekti iš Baltarusijos. Po sulaikymų jie pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje ir buvo apgyvendinti Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje.

Migracijos departamento sprendimais užsieniečiams prieglobstis nebuvo suteiktas, todėl jų statusas iš prieglobsčio prašytojų pasikeitė į nelegalų. Tokie iš URC atlikus dokumentų procedūras būtų išsiųsti į kilmės šalį. Tačiau gruzinai spendimus nesuteikti prieglobsčio apskundė teismui. Kol turėjo būti nagrinėjami jų skundai, užsieniečiai atgavo prieglobsčio prašytojų teises. Tarp jų yra ir galimybė parai išeiti iš URC bei laisvai judėti Lietuvos teritorijoje.

Gruzinai taip ir padarė – 31-erių vyras iš URC išėjo ir nebegrįžo šiemet sausio gale, 26-erių užsienietis – birželio pabaigoje. Dabar juos savo šalyse sulaikę Šveicarijos ir Vokietijos pareigūnai pagal Dublino II reglamentą grąžino atgal į Lietuvą.

Parskraidintus gruzinus kaip nelegalus pasieniečiai uždarė į areštinę. Manoma, kad jie netrukus vėl bus apgyvendinti URC Pabradėje, kuriame tarnaujantys VSAT pareigūnai imsis veiksmų užsieniečius išsiųsti iš Lietuvos.

Iš viso šiemet iš Lietuvos paspruko beveik 200 Gruzijos piliečių, kurie neteisėtai patekę į šalį joje prašėsi prieglobsčio.

Pastaraisiais metais nelegalų iš Gruzijos skaičius smarkiai išaugo. Sulaikyti pasieniečių jie neretai prašo prieglobsčio Lietuvoje, tačiau iš tiesų su ja savo ateities nesieja. Prieglobsčio Lietuvoje prašytojų statusas jiems tėra galimybė pasprukti į Vakarų Europą per nekontroliuojamas Šengeno erdvės narių sienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ira

ira portretas
del nelegalu tai menkas nuostolis tegu tik bega.matyt net jiems nebepatinka pas mus

f

f portretas
tegul varo is cia kuo toliau.

taip

taip portretas
Gruzinai mokosiu is Lietuvos gyventoju,tie irgi ziuri i vakarus i Amerikos kontinenta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių