Liepą muitininkai skaičiavo „Crocs“ batų klastotes

Per šių metų liepos mėnesį muitininkai sulaikė prekių už daugiau nei 5,5 mln. litų. Dažniausiai pareigūnams įkliūdavo cigarečių kontrabandos gabentojai. Per pastarąjį mėnesį neteisėtai gabenamų rūkalų aptikta už beveik 4,5 mln. litų.

Cigaretes kontrabandininkai slepia vis išradingiau. Praėjusį mėnesį muitininkams jas teko traukti iš traukinio vagonų lubose bei automobiliuose esančių ertmių, papildomai sumontuotų kuro bakų, iš po limonado pakuočių, vaikiškų batų, skėčių klosčių ir net iš moterų kosmetinių. Pareigūnai pripažįsta, kad paieškas labai palengvina postuose įrengtos rentgeno kontrolės sistemos, kurios kompiuterio ekrane parodo net ir išmoningiausiai įrengtas slėptuves.

Tačiau ne tik rentgenas yra muitininkų pagalbininkas. Muitinės kriminalinės tarnybos liepą sulaikyta indiško cukraus kontrabanda buvo aptikta bendradarbiaujant su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais.

Pirmąją liepos dieną Tauragėje aptiktos 208 tonos cukraus ir jau paruoštos fasuoti pakuotės su užrašais lenkų bei lietuvių kalbomis, iš kurių buvo galima spręsti, kad cukrų ketinta pardavinėti kaip pagamintą Europos Sąjungoje. Dalis produkcijos (7,56 tonos) jau buvo supilstyta į pakuotes, ant kurių lietuvių kalba buvo užrašyta, kad cukrus pagamintas Lenkijoje.

Kita dalis pakuočių buvo su užrašais latvių kalba, skelbiančiais, jog tai - ES gamybos produktas. Manoma, kad dangstydamasi ES ir Lenkijos gamintojų dokumentais, bendrovė galėjo pardavinėti prastesnės kokybės indišką produkciją. Sulaikytas cukrus įvertintas apie 400 tūkst. Lt.

Dokumentų klastojimu įtariama ir viena Kauno įmonė. Muitinės kriminalistai, turėdami informacijos, kad įmonė muitinei pateikė suklastotus dokumentus, sulaikė 2512 dviračių ir daugiau nei toną jų dalių už beveik 309 tūkst. litų.

Muitinei pateikę šių prekių kilmės sertifikatus, liudijančius, jog dviračiai tariamai pagaminti Bangladeše, verslininkai valstybės sąskaita bandė „sutaupyti“ iki 60 proc. būtinų sumokėti mokesčių. Toks „racionalumas“ jiems gali kainuoti laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. 

Ketindami pasinaudoti šiltuoju metų sezonu ypač mėgiamų firmos „Crocs“ batų populiarumu, šios avalynės klastočių prekeiviai įkliuvo Šiaulių teritorinės muitinės pareigūnams.

Tikrindami Radviliškyje įsikūrusios įmonės pargabentą prekių siuntą, muitininkai aptiko vasarinės avalynės su išpjovomis, kuri neteisėtai pagaminta pažeidžiant „Crocs Inc“ registruotą dizainą.

Muitinės pareigūnai sulaikė net 14415 porų „Crocs“ batų klastočių, kurių vertė - beveik 24 tūkst. Lt. Prekės ženklo savininkai patvirtino, kad apie 5000 porų batų yra pagaminta pažeidžiant „Crocs Inc“ intelektinės nuosavybės teises. Jie į prekybą nepateks, o firma, įvežusi avalynę į Lietuvą, turės ją sunaikinti.

Kitos liepą neteisėtai gabentos prekės: alkoholiniai gėrimai, degalai, gintaras, vaistai, saulėgrąžų aliejus ir kitos plataus vartojimo prekės. 


Šiame straipsnyje: crocs klastotės

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių