Lenkijos pilietė Lietuvoje siekė pasisavinti „Sodros“ išmokas

Lenkijos pilietė Lietuvoje įsiteigė įmonę, kurioje fiktyviai įdarbino 86 Lenkijos ūkininkus ir kita individualia veikla užsiimančius asmenis. Lietuvos teisėsauga išsiaiškino, kad užsienietė tokiu būdų siekė pasisavinti ligos ir motinystės išmokas, kurios mokamos iš „Sodros" biudžeto.

Darbo sutartyse buvo nurodyta, kad šios įmonės darbuotojai per mėnesį uždirbs 100 litų, o bendrovė už juos mokės po 9 litus Lietuvoje privalomų socialinio draudimo įmokų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai su Vilniaus miesto apylinkės prokurorais tyrimo metu nustatė, kad realiai nė vienas Lenkijos pilietis bendrovėje nedirbo, neatliko jokių pareigų ir negavo jokio darbo užmokesčio.

Lietuvoje įsteigtos bendrovės direktorė vilnietė A.M. suklastojo darbo laiko ir atlyginimų apskaičiavimo žiniaraščius apie darbuotojus. Melagingi duomenys buvo pateikti „Sodrai“, o darbo sutartis ir kitui būtini dokumentai – Vilniaus teritorinei ligonių kasai, kad ši išduotų pažymas, patvirtinančias, jog Lenkijos piliečiai turi teisę gauti daugiau nei 26 tūkst. litų siekiančias ligos ir motinystės draudimo išmokas Lietuvoje.

FNTT atstovai ketvirtadienį sakė, kad Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pripažino kaltomis bendrovės steigėją 52-ejų metų Lenkijos pilietę M.M.L. ir jos direktorę 32-ejų vilnietę A.M.. Moterys nuteistos už neteisėtą įmonės veiklą ir bandymą sukčiauti.

Teismas Lenkijos pilietei skyrė 13 tūkstančių litų, o vilnietei – 3,9 tūkstančio litų dydžio pinigines baudas.

FNTT sako, kad šiuo ikiteisminiu tyrimu buvo atskleistas naujas sukčiavimo modelis. Manoma, kad bendrovės steigėja ir pagrindinė akcininkė Lenkijos pilietė M.M.L. buvo gerai susipažinusi su Europos Sąjungos socialinės apsaugos teisės aktais, reglamentuojančiais asmenų, dirbančių pagal darbo sutartis, veiklą.

Šie aktai nustato, kad asmenys, savo šalyje užsiimantys individualia veika, gali įsidarbinti kitoje Europos Sąjungos valstybėje ir, joje mokėdami socialinio draudimo įmokas, medicinos paslaugomis naudotis gimtojoje šalyje.

Taigi mokant už kiekvieną Lietuvos bendrovėje dirbantį Lenkijos pilietį privalomojo draudimo įmokas Lietuvoje, visų sveikatos priežiūros paslaugų, gautų Lenkijoje, išlaidos būtų padengtos Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis.


Šiame straipsnyje: Sodrasukčiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

rrr

rrr portretas
nieko nesupratau - irodyta, kad bande pavogti 26 k litu ir nieko, gavo puse tos sumos baudele???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių