Lazdijų teismui nurodyta nagrinėti aukšto Marijampolės pareigūno bylą

Lazdijų rajono apylinkės teismas turi nagrinėti buvusio Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Edvardo Bukotos baudžiamąją bylą.

Tai penktadienį galutine ir neskundžiama nutartimi nusprendė Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs prokuroro skundą.

Gegužės pradžioje E.Bukotos ir dar kelių kaltinamųjų byla nagrinėti buvo perduota Lazdijų rajono apylinkės teismui. Tačiau šio teismo teisėjas nusprendė nenagrinėti bylos iš esmės - jis bylą dėl, jo manymu, esančių trūkumų nutarė perduoti Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui bei nustatė trijų mėnesių terminą trūkumams pašalinti.

Lazdijų rajono apylinkės teismo teisėjas manė, kad kaltinamasis aktas surašytas neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, o tai trukdo nagrinėti bylą.

Prokuratūra su Lazdijų teisėjo nuomone nesutiko ir nutartį apskundė Kauno apygardos teismui.

Skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas nusprendė, kad baudžiamojoje byloje surašytas kaltinamasis aktas atitinka įstatymo reikalavimus, todėl perduoti bylą prokurorui nėra pagrindo, o Lazdijų rajono apylinkės teismo nutartyje nurodytos problemos gali ir turi būti išspręstos per teisminį nagrinėjimą vadovaujantis įstatymo reikalavimais ir suformuota teismine praktika.

Balandį Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą ir perdavusi bylą teismui.

E.Bukota apkaltintas, kad siekdamas asmeninės naudos ir piktnaudžiaudamas tarnyba pagrobė svetimą turtą bei pažeidė gamtos išteklių naudojimo taisykles.

Įtarimai šioje byloje pateikti penkiems asmenims, du iš jų tuo metu buvo valstybės tarnautojai.

Be E.Bukotos į teisiamųjų suolą sės Marijampolės miškų urėdijos Kalvarijos girininkijos girininko pavaduotojas 39 metų P.V. Jis kaltinamas piktnaudžiavimu, padėjimu piktnaudžiauti tarnyba bei padėjimu pagrobti svetimą turtą ir pažeisti teisės aktų nustatytas gamtos išteklių naudojimo taisykles.

Trys su valstybės tarnyba nesusiję asmenys kaltinami padėję piktnaudžiauti tarnyba, svetimo turto pagrobimu bei gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimu.

Klaipėdos prokuratūros teigimu, kaltinamieji, veikdami kaip bendrininkų grupė, 2009 metų kovo 5-11 dienomis, neturėdami tam leidimo, iškirto dalį Kalvarijos girininkijos Pasienio miško, iš jo paruošė per 20 kubinių metrų medienos, kurią pasisavino. Dėl to Kalvarijos girininkijai padaryta 3 tūkst. litų žala.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas Generalinėje prokuratūroje pagal Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų pareiškimą. Siekiant objektyvesnio ir nešališkesnio tyrimo ir procesinio sprendimo priėmimo, jį pavesta atlikti Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriui.

Prieš tai tyrimą dėl tų pačių įvykių atlikę Marijampolės pareigūnai bei bylą peržiūrėję Kauno prokurorai minėtų pažeidimų neaptiko.

Pernai kovo pabaigoje septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vadovų veiksmų. Pareigūnai skundėsi, kad yra verčiami nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai tuometiniam laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui apskundė E.Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir Kęstutį Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu. Taip pat skųstasi dėl Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio ir Policijos departamento Generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiklos ir galimų ryšių su kontrabandą organizuojančiais asmenimis.

R.Petrauskas priėmė nutarimą atmesti Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas laikinojo prokuratūros vadovo nutarimą panaikino. Teismo nuomone, neištyrus pareiškimo, negalima iš anksto daryti išvados, kad aukšti pareigūnai nepagrįstai kaltinami vertę nutraukti ikiteisminį dėl kontrabandos ir vagysčių.

Praėjusių metų liepą Policijos departamente vyko Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo E.Bukotos neeilinė atestacija. Komisija konstatavo, kad E.Bukota netinka eiti pareigas.


Šiame straipsnyje: Edvardas Bukota

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių