Kuršių mariose brakonieriauja ir profesionalūs žvejai

Faktai įrodo, kad profesionalūs žvejai prisiduria brakonieriaudami. Ypač tai išryškėja rudenį, kai nelegaliai pradedami statyti stambiaakiai tinklai tikintis stambiausių ir vertingiausių, neršti plaukiančių žuvų lašišų ir šlakių.

Rugsėjį Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos inspektoriai sulaikė dvi Kuršių mariose nelegaliai tinklus stačiusias grupes. Abiejose jų buvo profesionalių žvejų.

Rugsėjo 24 d. sulaikyti 500 metrų ilgio tinklą Kuršių mariose tarp Pakalnės ir Atmatos upių statę šilutiškis Gintaras Šatkus ir rusniškiai Petras Bočkus bei Dainius Liaudanskas. G.Šatkus yra profesionalus žvejys išsiėmęs verslo liudijimą. Vyrai dar nebuvo spėję pagauti žuvų, todėl išsisuko palyginti nedidelėmis baudomis - nuo 220 iki 350 litų.

Rugsėjo 26 d. sulaikyti 150 metrų ilgio 70 milimetrų diametro akių tinklą šalia Atmatos vagos statę rusniškiai Andrius Kurpeikis, Artūras Achromavičius ir Vaidas Ruikys. A.Kurpeikis dirba vienoje Rusnės žvejybos įmonėje grandininku. Jie taip pat dar nebuvo spėję sugauti žuvų. Nelegaliems žvejams skirta bauda nuo 275 iki 450 litų. Didžiausia 450 litų bauda kaip tik ir skirta A.Kurpeikiui, nes prieš kelias savaites, kaip profesionalus žvejys, jis jau baustas už tai, kad nebuvo užpildęs grandies žvejybos žurnalo.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Albertas Barbšys teigė, kad nelegaliai upių vagose tinklus statę žvejai greičiausiai tikėjosi sugauti lašišų. Šios žuvys jau traukia į nerštavietes ir kol kas sukinėjasi po Kuršių marias. Šiuo metu tinklai ant lašišų plaukimo į nerštavietes takų užmetami todėl, kad tai padaryti lengviausia, nes vandens lygis yra žemiausias. Atšalus, pradėjus lyti ir pakilus upių vandens lygiui, lašišos pradės plaukti neršti į aukštupius.

Siekiant apsaugoti lašišų migracijos kelius ir nerštavietes, Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija jau nuo rugsėjo 1 dienos rengia akciją "Lašiša - 2008". Jos metu sustiprintos aplinkosaugininkų ir jiems talkinančių policininkų, pasieniečių ir neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių pajėgos budi prie vandens telkinių, kuriais neršti keliauja vertingos lašišinės žuvys. Kadangi lašišos į Lietuvos upes iš Baltijos jūros migruoja per Kuršių marias ir Nemuno deltą, tai ypatingas dėmesys skirtas šiam regionui.

Vykdydama akciją "Lašiša - 2008" Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija per paskutiniąją rugsėjo savaitę surengė 19 reidų, surašė 66 protokolus ir skyrė 3657 litus baudų. Kuršių mariose - ties Preila ir Kintais buvo rasti trys tinklai.

Daugiausiai pažeidimų - net 47 - padarė žvejai mėgėjai. Jiems iš viso skirta 1882 litai baudų. Dažniausias žvejų mėgėjų pažeidimas tai, kad jie Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje žvejoja be licencijų arba yra sugavę žuvų daugiau nei leidžia taisyklės. Praėjusią savaitę nubausti ir penki žvejai be reikalingų dokumentų gaudę žuvis prie Kiaulės Nugaros iš valčių.

Nors Kuršių mariose gaudyti vertingas neršti plaukiančias žuvis yra uždrausta, tačiau nuo rugsėjo 15 dienos pagal oficialią ataskaitą jau sugautos 26 lašišos ir 72 šlakiai, kurie bendrai svėrė atitinkamai 87 ir 212 kilogramų. Pagal galiojančią tvarką, jei vertinga žuvis įkliūva į žvejų tinklus ir jau yra nebegyva, žvejai turi teisę ją pasiimti įrašę į žvejybos žurnalą. Tai yra įstatymų spraga, kuri neršto metu įteisina brakonieriavimą. Manoma, kad žvejai ima ne tik tinkluose įstrigusias negyvas, bet ir dar spurdančias lašišas ar šlakius, kuriuos turėtų paleisti. Joks inspektorius negali išsiaiškinti - gyvą ar jau nugaišusią žuvį iš tinklų ištraukė žvejys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių