Konfiskuotos ikonos – paklausi prekė

Panevėžio teritorinė muitinė, iki šiol konfiskuotas ikonas dovanojusi muziejams, pirmą kartą sandėlius patuštino kitaip – religines relikvijas realizavo aukcione.

Tai padaryti jiems leido teismas ir kultūros paveldo ekspertai. Jie konstatavo, kad ikonos yra nedidelės meninės reikšmės, todėl jų neprivalu perduoti muziejams.

Panevėžiečiai muitininkai pirkėjų nedidelę meninę vertę turinčių šventųjų paveikslams nutarė ieškoti Vilniuje, kur gyvena nemažai rusakalbių. Gegužės 8-ąją, sostinėje, Lukiškių aikštėje, vykusiame aukcione iš 13 pristatytų ikonų neparduotos liko tik kelios.

Dar 2003 metais konfiskuotų ikonų pradinė pardavimo kaina svyravo nuo 300 iki 1600 litų.

Panevėžio teritorinės muitinės viršininko pavaduotojas Juozas Sirvydis sakė, kad vienos 400 litų įvertintos ikonos kaina aukcione pakilo daugiau kaip 10 kartų. Ji buvo parduota už 5000 litų. Tai – didžiausia suma, už kurią pavyko parduoti ikoną.

Brangiau įvertintų ikonų kainų aukciono dalyviai taip daug nekėlė. Beje, pačios brangiausios, kurių pradinė pardavimo kaina buvo 1400–1600 litų, didesnio religinio meno gerbėjų ar kolekcininkų dėmesio nesulaukė.

Iš viso aukcione, kuriame, be ikonų, Panevėžio teritorinė muitinė dar pardavinėjo kelis laikrodžius ir kelias striukes, surinkta beveik 19 tūkstančių litų. Likusios ikonos ir kitos prekės bus pardavinėjamos kituose aukcionuose.

Muitininkai svarsto, kad Panevėžyje, kur jie paprastai organizuoja konfiskuotų prekių aukcionus, rasti pirkėjų religinėms relikvijoms seksis sunkiau. O tokių muitinės sandėlyje dar yra ne taip mažai.

Atimtas ikonas tikisi atgauti

Nuo praėjusių metų vasaros muitinės sandėlyje saugomos 22 ikonos, kurios buvo konfiskuotos iš panevėžietės, gabenusios jas iš Rusijos namo. Kultūros paveldo ekspertai jas įvertino kaip nedidelės meninės vertės. Taigi antikvarinės vertybės, jeigu teismas nenuspręs jų grąžinti moteriai, taip pat bus parduodamos aukcione.

Tačiau šventųjų paveikslų savininkė tiki, kad pavyks juos atgauti ir nebus priversta pati dalyvauti aukcione.

Moteris žiniasklaidai pasakojo, kad ikonos yra jos šeimos palikimas. Kaip teigė panevėžietė, Rusijoje gyvenantis jos tėvas daug metų kolekcionavo ikonas, dalį jų jis paveldėjo iš savo giminių.

Pernai pasiligojęs vyras šventųjų paveikslų kolekciją perdavė dukrai.

Ji praėjusių metų birželį automobiliu „Opel Calibra“ ikonas vežė namo, į Panevėžį. Medininkų pasienio poste panevėžietės automobilis buvo sustabdytas ir patikrintas.

Nuėmę automobilio salono galinę ir vidinę apdailas, muitininkai aptiko slėptuves, kuriose buvo sudėtos supakuotos ikonos.

Moteris muitininkams parodė tėvo laišką, kuriame jis nurodo dovanojąs dukrai ikonas, tačiau muitininkų tai neįtikino. Jie antikvarinius daiktus konfiskavo kaip kontrabandą.

Lietuvos kultūros paveldo departamento specialistai nustatė, kad ikonų meninė ir istorinė reikšmė nėra didelė. Jų teigimu, kiekvienos ikonos kaina galėtų siekti nuo 200 iki 1000 litų.

Vertingos guli muziejaus saugyklose

Prieš kelerius metus į Panevėžio teritorinės muitinės sandėlius buvo patekusios labai vertingos XVIII–XX amžiaus pradžios ikonos. Jas Zarasų pasienio muitininkai konfiskavo iš Latvijos piliečio, nes šis negalėjo pateikti antikvarinių vertybių dokumentų.

Teismas nusprendė, kad tai – kontrabanda.

Keliolika šventųjų paveikslų muitininkai padovanojo Panevėžio kraštotyros muziejui. Šiuo metu ikonos saugomos muziejaus saugyklose.


Šiame straipsnyje: ikonaaukcionasmuitinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių