Komisija: „Akistatoje“ iškraipomi profesionalios žurnalistikos standartai

Žurnalistų etikos sargai pradėjo grūmoti TV3 laidai „Akistata“ ir jos produseriui Kristupui Krivickui. Įspėta ir laidą transliuojanti TV3 televizija.

Anot Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos, K.Krivicko kuriama laida prasilenkia ne tik su žurnalistų etikos normomis, bet ir elementaraus žmogiškumo principais, jose iškraipomi. Profesionalios žurnalistikos standartai.

„Būsimuose posėdžiuose svarstysime ir galimus žurnalistinės etikos normų pažeidimus, ir galimai kurstomą neapykantą bei visuomenės narių priešinimą“, - skelbiama komisijos pranešime.

Žurnalistų etikos ir leidėjų komisija jau tris kartus šiais metais svarstė „Akistatos“ laidą ir visus tris kartus skyrė tik įspėjimus už nepilnamečių duomenų neteisėtą atskleidimą.

Šįkart į Žurnalistų etikos sargų akiratį, K.Krivickas pateko dėl savo paties paskelbto karo prieš Vaiko teisių apsaugos kontrolierę Editą Žiobienę ir jos tariamą, žiurkių apgraužtą močiutę.

Močiutė ir jos dukra kreipėsi į teismą, kad šis uždraustų laidai viešinti jų asmeninį gyvenimą, tačiau laida buvo parodyta, o K.Krivickas šioje istorijoje save vaizdavo, kaip auką, su kuria norima susidoroti bei kitoje laidoje tęsė pradėtą temą.

Savaitę tylėjusi Žurnalistų etikos ir leidėjų komisija, su tokiu elgesiu nusprendė nesitaikstyti.

„Matydami, kaip minėtas žurnalistas ir televizija TV3 nepasimoko iš ankstesnių Etikos kodekso normų pažeidimų ir vis dažniau pamina ne tik Kodekso, bet ir Visuomenės informavimo, Reklamos bei Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymus, pareiškiame, jog Kristupo Krivicko kuriamos laidos neturi nieko bendra su profesionalia žurnalistika, o televizijos TV3 laikysena verčia abejoti jos vadovų kompetencija, pagarbaus santykio su pašnekovais ir savo žiūrovais kūrimu, kai, manytina, vien dėl didesnių reitingų bei  pajamų aukojami ir žurnalistikos principai, ir visuomenės narių pažangios, pagarba ir pasitikėjimu grįstos, bendraveikos galimybės“, - rašo komisija.

Komisija taip pat pabrėžia, kad priekaištų sulaukia ne tik dėl šios, bet ir dėl kitų TV3 laidų. Vis sulaukia raginimų TV3 televiziją pripažinti kaip nuolat etikos nesilaikančią žiniasklaidos priemonę. Televizijos vadovams siūloma dėl to susimąstyti ir kuo greičiau pasidaryti išvadas.

"Suprasdami, kad žodžio ir minties laisvė yra viena pamatinių demokratiškos visuomenės vertybių, įtvirtintų ir Konstitucijoje, ir žiniasklaidos veiklą reglamentuojančiuose įstatymuose, Kristupą Krivicką ir televiziją „TV3“ raginame nepiktnaudžiauti visuomenės pasitikėjimu grįsta viešumo galia, neiškreipti pamatinių profesionalios žiniasklaidos principų, o žodžio laisvės nepaversti paniekos ir nepagarbos objektu", - ragina Žurnalistų etikos ir leidėjų komisija.


Šiame straipsnyje: Kristupas KrivickasAkistata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių