Kolegos išteisino N.Venckienės kaltintą teisėją

Teisėjų garbės teismas nutraukė Neringos Venckienės pokalbių išklotines prokurorams sutikusios duoti teisėjos Jolantos Vėgelienės drausmės bylą.

Kolegos, šios Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjos veiksmuose, neįžvelgė jokio drausmės pažeidimo.

„Teisėjų garbės teismas sprendime konstatavo, kad teisėjų imunitetas nėra absoliutus, jis turi būti siejamas tik su teisėjų nepriklausomumo užtikrinimu jiems einant savo pareigas“, - rašoma Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

Teisėjų garbės teismas pabrėžė, kad nei Lietuvos Konstitucijos, nei Teismų įstatymo ar kitų teisės aktų nuostatose nėra įstatyminio draudimo ikiteisminį tyrimą atliekančiam prokurorui gauti ir susipažinti su kitų subjektų turima apie teisėją informacija, kuri reikalinga kito asmens (ne teisėjo) galbūt padarytai nusikalstamai veikai tirti.

Teisėjų garbės teismas nurodė, kad byloje nėra jokių duomenų, leidžiančių teigti, jog iš telekomunikacijų operatorių reikalauti duomenys būtų susiję su N.Venckienės, kaip teisėjos, profesine veikla, nagrinėtomis bylomis ar jos visuomeniniu teisiniu statusu, kad šie duomenys galėjo daryti įtaką teisėjos nepriklausomumui ir būtų buvę renkami šiuo tikslu.

Teisėjų garbės teismas nusprendė, kad J.Vėgelienė, duodama sutikimą taikyti Teismų įstatymo 47 straipsnio 2 dalyje neįvardytą procesinę prievartos priemonę, susijusią su informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu, teisėjos N.Venckienės imuniteto nepažeidė ir nepadarė nei pareiginio, nei teisėjo etikos pažeidimo.

Teisėjų garbės teismo sprendimas per dešimt dienų gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Priminsime, kad praėjus vos trims dienomis po dvigubos žmogžudystės Kaune, spalio 8 d., J.Vėgėlienė leido prokurorams peržiūrėti N.Venckienės ir dar 13 asmenų, su kuriais bendravo dabartinė Drąsiaus Kedžio dukrelės globėja, telefono pokalbių išklotines.

Už šį poelgį J.Vėgelienei iškelta drausmės byla, nors teisėja ir aiškino, jog klaida įvyko netyčia. Ji nežinojo, kad patenkindama prokurorų prašymą, leidžia peržiūrėti ne kažkieno kito, o kolegės iš Kauno apygardos teismo mobiliojo telefono pokalbių išklotines.

J.Vėgelienės teigimu, ji nežinojo, kad N.Venckienė yra teisėja, jai tuo metu buvo svarbu, kad kuo greičiau būtų išnagrinėta dvigubos žmogžudystės Kaune byla.

Anot jos, jau kitą dieną bylą tiriantis prokuroras jau pranešė, kad sužinota, jog N.Venckienė dirba teisėja Kaune, ir visa surinkta informacija sunaikinta.

N.Veckienė įsitikinusi, kad tokiais savo veiksmais N.Vėgelienė pažeidė jos, kaip teisėjos, imunitetą. D.Kedžio sesers teigimu, jos atžvilgiu jokios procesinės prievartos priemonės negalėjo būti taikomos, apie ją jokia informacija negalėjo būti renkama, nes jos atžvilgiu teisėjo imunitetas nebuvo panaikintas.

Tokiu būdu, anot N.Venckienės, kištasi į jos kaip teisėjos veiklą, buvo pažeistas jos saugumas. 


Šiame straipsnyje: KedysVenckienėVėgėlienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių