K.Komskis stumiamas iš Antikorupcijos komisijos vadovų

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pareiškė nepasitikėjimą opozicijos deleguotu parlamentinio Antikorupcijos komisijos vadovu Kęstu Komskiu.

Antradienį išplatintame Seimo pranešime spaudai informuojama, kad I.Degutienė kreipėsi į opozicinių socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“, Krikščionių partijos bei Darbo partijos frakcijų vadovus prašydama svarstyti galimybę Antikorupcijos komisijai pateikti kitą – veiklų ir nepriekaištingos reputacijos kandidatą į šios komisijos pirmininko vietą.

Primenama, kad pagal Seimo statutą Antikorupcijos komisijos pirmininką siūlo opozicija.

„Visuomenė ir Seimo nariai ne kartą Antikorupcijos komisijos veiklą įvertintino blogai“, - pastebėjo Seimo pirmininkė. Jos nuomone, „komisijos veikla svariai priklauso nuo komisijos pirmininko darbo, nuo jo požiūrio ir sugebėjimo organizuoti darbą, nuo jo užsitarnauto autoriteto visuomenėje“.

Seimo vadovė priminė, kad dar pernai rudenį, sakydama kalbą šios kadencijos parlamento pirmųjų darbo metų sukakties proga, pažymėjo, jog Seimas „prastokai vykdo Konstitucijos jam suteiktą prievolę vykdyti parlamentinę kontrolę, kad patiems Seimo nariams tenka nemaža atsakomybės dalis dėl vangios kovos su korupcija ir šešėline ekonomika, kad Seimo Antikorupcijos komisijos veikla dažnai yra pernelyg vangi ir neatnešanti konkrečių ir piliečių laukiamų rezultatų“.

Pasak pranešimo, I.Degutienė pabrėžė, kad Seimas ir Vyriausybė dar pernai kovą su korupcija paskelbė vienu iš svarbiausių prioritetų, tačiau iki šiol aiškiai matomų teigiamų pasiekimų kovoje su korupcija nėra.

„Pastaruoju metu Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius išsakė nemažai priekaištų tarnyboms, kurių paskirtis kovoti su korupcija“, - primena parlamento vadovė.

„Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas pranešė turįs informacijos apie didelio masto kontrabandines ir kitokias nelegalias lėšas, iš kurių finansuojamos politinės partijos, turinčios įtakos rajonuose šalia Kaliningrado srities. Žiniasklaida ta proga priminė, kad minimame regione yra Pagėgių savivaldybė, kad dabartinis Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas K.Komskis yra buvęs Pagėgių meras. Taip pat priminti K.Komskio ryšiai su abejotinos reputacijos žmonėmis ir 2006 metų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą pripažinti K.Komskį pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą“, – rašoma I.Degutienės rašte opozicinių frakcijų vadovams.

Seimo vadovės nuomone, Antikorupcijos komisijos pirmininkui „nedera viešai girtis žinant, kaip veikia kontrabandinė sistema, kas jai vadovauja ir nesiimti jokių veiksmų“.

Opozicijos lyderis Vytautas Gapšys kol kas negalėjo pasakyti, ar į I.Degutienės prašymą pakeisti komisijos vadovą bus atsižvelgta. Esą dėl to turi apsispręsti ir kiekviena opozicinė frakcija atskirai, ir jos kartu savo bendrame pasitarime.

Tačiau opozicija pastaruoju metu aktyviai kritikavo A.Anušauską, prabilusį apie kontrabandos lėšų galimą įtaką politiniams procesams. Esą šis tik kalba nekonkrečius ir neįrodytus dalykus. Būta ir kol kas nesėkmingo opozicijos atstovų bandymo atleisti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką iš užimamų pareigų.


Šiame straipsnyje: kontrabandakomskisDegutienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių