Keturakių kaime virė „naminukė“

Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad Plungės rajono miške prie Minijos upės aptiko naminės degtinės fabriką.

Tikrindami turimą informaciją, kad į Šiaulius naminė degtinė yra tiekiama iš Telšių bei Plungės rajonų, spalio 31 d., Šiaulių policininkai jau trečiąkart šiais metais, išsirengė į Žemaitijos miškus.

Pirmosios išvykos metu, birželio 4-ąją, Telšių rajone, Pasruojės kaime, miškų apsuptoje negyvenamoje sodyboje, jie rado intensyviai dirbantį „fabriką" ir sunaikino 5146 litrus raugo bei 300 litrų jau pagamintos „naminukės".

Antrosios operacijos, surengtos rugsėjo 24 d., metu Telšių rajono Krėpštų kaimo vienkiemyje jie aptiko didžiulį iš šiltnamio plėvelės suręstą naminės degtinės fabriką ir pataikė į patį gamybos įkarštį. Čia stovėjo įranga, kuria, manoma, per parą galima pagaminti šimtais litrų „velnio lašų". Ją prižiūrėjo 26-erių metų vaikinas iš netoli esančio Plungės rajono kaimo. Netoli įrangos stovėjo 14 talpų, kuriose teliūskavo raugas naminei degtinei gaminti. Iš viso pareigūnai rado apie 4600 litrų šio skysčio. Šalia esančiame vienkiemyje, pas ten gyvenantį bendraamžį vaikiną, buvo rasta apie 170 litrų jau pagamintos „naminukės".

Spalio 31-osios rytą Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tikrinti turimos informacijos važiavo jau į Plungės rajoną. Šalia Keturakių kaimo senų ir apleistų kapinaičių, prie Minijos upės esančiame miškelyje, jie rado tai, ko ir tikėjosi - naminės degtinės „fabriką", įrengtą po atviru dangumi. Čia stovėjo žmogaus dydžio ir pusantro metro skersmens raugo sklidina metalinė statinė su pakura. Joje buvo kelios tonos šios žaliavos, skirtos naminei degtinei gaminti. Degtindarių darbe dar nebuvo. Jų darbo diena, matyt, prasideda vėliau negu pareigūnų. Tačiau kad tokių esama, bylojo šalia statinės stovintis kelmas su užkandžių likučiais.

Kita pareigūnų turimos informacijos dalis taip pat pasitvirtino. Šalia to paties kaimo buvo pastebėtos arklio pėdos ir vežimo vėžės, vedančios gilyn į mišką. Būtent, jos ir atvedė ENTS darbuotojus prie kito naminukės „fabriko". Čia jau buvo suręsta šiokia tokia pašiūrė, kurioje džiovinamos gamybos procesui reikalingos malkos, šienas arkliukui pašerti, įrengtas gultas ir staliukas prižiūrėtojui. Šalia yra iškastas tvenkinėlis, iš kurio semiamas vanduo raugui. Šio skysčio pilna statinė, įvyniota į polietileno plėvelę, kad būtų šilčiau ir geriau vyktų rūgimas, stovėjo po atviru dangumi. Joje tilpo apie 1.5 tonos šios žaliavos naminei degtinei gaminti. Degtindariai čia irgi dar nebuvo pradėję savo darbo.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai radinius perdavė kolegoms iš Plungės, kurie tyrimą tęs toliau. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių