K.Betingio darbe kolegos įžvelgė tik etikos pažeidimų (papildyta)

Laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Raimondas Petrauskas jau turi tarnybinio patikrinimo dėl Kęstučio Betingio darbo išvadas.

„Šiandien gauta šio tarnybinio patikrinimo išvada. Kaip tik su ja susipažįstu. Peržiūrėsiu ir galvosiu, ką toliau daryti, kokį sprendimą priimti, o gal tai palikti naujam generaliniam prokurorui“, - portalui kalbėjo R.Petrauskas.

Kas rašoma šiose išvadose laikinasis prokuratūros vadovas sakė kol kas nenorintis komentuoti, nes tarnybinio patikrinimo išvadose yra vietų, kurios yra kliūna.“K ai kas ten man nepatinka. Turiu kitą nuomonę, bet dar reikia į viską įsigilinti“, - sakė R.Petrauskas.

Iki trečiadienio pavakarės peržvelgęs tik išvadų rezoliucinę dalį, prokuroras teigė pasdigedęs griežtesnių vertinimų.

Pasak jo, buvo patikrinta kaip vykdytas ikiteisminis tyrimas dėl dvigubos žmogžudystės Kaune, taip pat byla dėl Drąsiaus Kedžio paieškos ir jo mirties aplinkybių nustatymo, patikrinta, ar teisingi sprendimai buvo priimti žiemą atliktame tarnybiniame patikrinime.

„Manau, kad buvo galima kitaip pasižiūrėti į šį klausimą, daugiau pareigūnų turėjo prisiimti atsakomybę“, - kalbėjo R.Petrauskas.

Šiose, ketvirtadienį R.Petrauskui pateiktose išvadose iš viso minimos penkių prokurorų pavardės, tarp jų ir Kauno miesto prokuratūros vyriausiojo prokuroro Aleksandro Algirdo Čiurlio.

Teigiama, kad šio pareigūnai veiksmai jau turėjo būti įvertinti ankstesniu patikirinimu. Nustatyta, kad jis padarė tarnybinių pažeidimų, tačiau konstatuojama, kad bausti jo negalima, esą praėjo terminas per kurį buvo galima tai padaryti.

Bene daugiausia abejonių prokurorui kelia K.Betingio įvertinimas. Tarnybinį patikrinimą atlikę prokurorai, Kauno prokuratūros vadovo darbuose įžvelgia tik prokuroro etikos pažeidimus. „Aš galvoju kitaip“, - portalui teigė R.Petrauskas.

Kokius pažeidimus galėjo padaryti K.Betingis, laikinasis prokuratūros vadovas nepasakė, paaiškindamas, kad jų yra daug, o jis su savimi neturi tarnybinio patikrinimo išvadų.

„Daug ten išvardyta, man tai panašiau ne į etikos pažedimą, o į drausminę nuobaudą“, - pabrėžė R.Petrauskas.

Savo požiūrį į Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro darbą, R.Petrauskas pareiškė netrukus po D.Kedžio kūno suradimo.

Jis pasiūlė K.Betingiui atsistatydinti ir pereiti dirbti į Vilniaus apygardos prokuratūra eiliniu prokuroru. Šis tai daryti atsisakė, pasiteisinęs, kad dirba gerai ir jokių klaidų nėra padaręs.

R.Petrauskas savo nuomonės dėl K.Betingio darbo nepakeitė. „Aš jau buvau viską pasakęs“, - paklaustas, ar K.Betingis turėtų atsistatydinti, atsakė laikinasis prokuratūros vadovas.

Šio tarnybinio patikrinimo metu A.A. Čiurlio ir K.Betingio buvo tikrintas dar trijų Kauno prokurorų darbas. Jų pavardžių R.Petrauskas neįvardina. Šių prokurorų veiskmuose jų kolegos iš Generalinės prokuratūros jokių pažeidimų nenustatė. „Nesakau, kad jie kalti. Reikia viską išsianalizuoti, tada bus aišku“, - kalbėjo R.Petrauskas.

Nors tarnybinis patikrinimas buvo atliekamas dėl prokurorų darbo, tačiau jį atlikę pareigūnai įvertino ir policijos pareigūnų veiksmus tiriant taip vadinamąją Kauno pedofilijos bylą. Konstatuota, kad pareigūnai padarė nemažai pažeidimų, todėl pradėjus blogai tyrimą, ji buvo sunku tirti ir vėliau jį perėmusiems prokurorams.

Kauno Panemunės nuovados pareigūnų, kurie D.Kedžiui išdavė pažymą dėl mergaitės tvirkinimo jos motinos Laimutės Stankūnaitės nuomojamame bute, atžvilgiu siūloma pradėti ikiteisminius tyrimus.

„Jie išdavė pažymą net neapžiūrėję L.Stankūnaitės gyvenamosios vietos. Šia pažymą po poros dienų buvo pasinaudota civilinėje byloje ir vaikas iš motinos buvo paimtas“, - kalbėjo generalinės prokuratūros vadovas.

R.Petrauskas kol kas negali pasakyti, ar jis pats patvirtins šias išvadas ar paliks jas naujai paskirtam prokurorui. „Ar pats spėsiu patvirtinti, abejoju. Priimti sprendimui turiu tik 15 dienų“, - sakė prokuroras.

Generalinis prokuroras šias išvadas gali patvirtinti, gali nepatvirtinti, o siūlomas bausmes sugriežtinti arba sušvelninti.


Šiame straipsnyje: KedysBetingis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių