Kalinių streikas numalšintas žodžiais

Šiandien ryte Pravieniškių pirmųjų pataisos namų kaliniai buvo paskelbę bado streiką, reikalaudami geresnių įkalinimo sąlygų. Po pokalbio su įstaigos vadovais daugumą nuteistųjų pavyko įtikinti, kad jie bus perkelti į geresnes patalpas.

Nori šilto vandens ir dušo  

„Mes esame nuteistieji,  bausmę atliekame Pravieniškėse. Visgi mes esame Lietuvos piliečiai, ir mums galioja Lietuvos Respublikos įstatymai, nors 1-ųjų pataisos namų administracija tuos įstatymus pažeidinėja.

Yra toks įstatymas, kaip Lietuvos Higienos normos laisvės atėmimo ir kardomojo kalinimo įstaigose. Administracija nori mus perkelti gyventi į lokalizuotą zoną, tuo pažeisdama šio įstatymo daugumą punktų. Su tuo mes nesutinkame ir nuo penktadienio skelbiame bado streiką", - sakoma portalui atsiųstame pranešime. Nuteistieji sako, kad jie norėtų šilto vandens, dušo, daugiau gyvenamosios erdvės.

Direktorių nustebino žinia

Pataisos namų direktorius Vytautas Aleknavičius portalui teigė, kad su nuteistaisiais jau susitarta problemas išspręsti gražiuoju.

„Dalis nuteistųjų nenori iš darbo zonos persikelti į gyvenamąją zoną. Joje bus žymiai geresnės gyvenimo sąlygos, ten patalpos naujai suremontuotos", - teigė V.Aleknavičius.

Jis negalėjo tiksliai atsakyti, kodėl kai kurie nuteistieji nenori keltis į gyvenamąsias patalpas. „Matyt, jie nenori keisti aplinkos, prie kurios pripratę", - sakė V.Aleknavičius.

Neoficialiais duomenimis, nuteistieji nenori keltis į patalpas, kuriose jie būtų griežčiau kontroliuojami, turėtų mažiau galimybių neteisėtiems veiksmams.

Laiškas atsiųstas prieš vidurnaktį

Įstaigos administracija įtaria, kas iš jų galėjo sukurti trumpą pranešimą anglų kalba, tačiau pareigūnai spėliojo, kad išsiųsti tokio turinio žinutę galėjo tik laisvėje esantys jų artimieji.

Be to, niekas iš nuteistųjų neturi priėjimo ir prie interneto, todėl vidurnaktį siųsti elektroninį laišką galėjo tik laisvėje esantys jų artimieji ar draugai.

Anot V.Aleknavičiaus, jei tikrai būtų rengiamasi maištui, tai aplink pataisos namų teritoriją  būtų išsirikiavę Viešojo saugumo tarnybos ir policijos pareigūnų pajėgos, atvyktų ir Kalėjimų departamento atstovai, o virš galvų veikiausiai skraidytų sraigtasparnis.

„Tačiau nėra nė menkiausios dingsties tokiai grėsmei", - sakė V.Aleknavičius, kai jį aplankė  „Kauno dienos" žurnalistai.

Pagerės gyvenimo sąlygos

Direktorius neslėpė, kad žinios apie nuteistųjų ketinamą surengti bado streiką jam buvo staigmena. Jis ypač susirūpino, kai sulaukė ne tik „Kauno dienos" portalo žurnalisto skambučio, bet ir Viešojo saugumo tarnybos vadovų užklausimo.

Paaiškėjo, kad aštuoni iš aštuoniasdešimties nuteistųjų, dirbančių įkalinimo įstaigoje, nusprendė priešintis artėjančiam persikraustymui iš darbo patalpų į naujai suremontuotas gyvenamąsias.

Jiems pasirodė, kad naujajame būste bus per mažai vietos, o tai jau laikoma rimtu pažeidimu. Tačiau kiekvienam iš gyventojų teks ne mažiau nei po tris kvadratinius metrus ir nė vienas higienos ar kitoks reikalavimas pažeistas nebus, teigė pataisos namų vadovai.

Apie nuteistųjų gyvenimo sąlygas skaitykite rytoj „Kauno dienoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių