Ką daryti, kad neįvyktų nelaimė?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba informuoja, kad sekmadienį daug kur smarkiai snigs, daugiausia šiaurinėje Lietuvos dalyje. Pustys, šiaurės vakarų vėjas vietomis sustiprės iki 16-21 m/s, labiausiai tikėtina pajūryje net iki 27 m/s. Pirmadienį taip pat snigs, pustys. Vėjas dar nerims. Sinoptikai prognozuoja, kad vėjas pradės silpnėti antradienį, dar šiek tiek šalyje turėtų pasnigti.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos rekomenduoja gyventojams, kaip reikia elgtis, kad pūga ir smarkus vėjas kuo mažiau pakenktų normaliai veiklai.

Hidrometeorologams pranešus apie kilsiančią pūgą ar stiprų vėją, geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes per pūgą sumažėja matomumas, sutrinka tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas. Kelininkai ne visada spėja laiku nuvalyti kelius. Užsnigti keliai, blogas matomumas neleidžia orientuotis vietovėje, ir ši situacija gali sukelti pavojų gyvybei.

Pučiant stipriam vėjui lūžta dideli medžiai, krinta jų šakos, griūna silpnos konstrukcijos statiniai, virsta nepritvirtinti įrenginiai. Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais . Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas. Namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Kaimo gyventojams, sužinojus apie galimą pūgą, reikia paruošti gyvuliams pašaro ir vandens atsargų.

Nesinaudokite savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkite kelių į vieną elektros lizdą bei nepalikite jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne - padėkite jiems arba informuokite kaimynus, kad nelaimės atveju jie gali skambinti skubios pagalbos telefonais 112 arba 01, 02, 03.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas norėtų atkreipti Lietuvos gyventojų dėmesį patiems pasirūpinti savo sveikata ir saugumu. Departamentas taip pat atkreipia įvairių organizacijų bei įmonių vadovų dėmesį, kad jie imtųsi atitinkamų prevencinių priemonių, užtikrinant jų saugią veiklą.


Šiame straipsnyje: saugus eismaspūgaVėjas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių