Jaunimas klimpsta į narkotikų liūną

Lietuvoje narkotikus yra bandę maždaug trečdalis studentų ir penktadalis moksleivių. Apie šią nerimą keliančią statistiką ir kitas su kvaišalais susijusias problemas lapkričio 6-7 dienomis diskutuojama Narkotikų kontrolės departamento (NKD) bei Švietimo ir mokslo ministerijos rengiamoje tarptautinėje konferencijoje „Narkotikų kontrolė ir narkomanijos prevencija: jaunimas ir narkotikai.

Kokaino vartojimas auga

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, apie 2 mln. jaunų (15-34 m.) europiečių per pastaruosius metus yra bandę amfetamino, o apie 2,5 mln. - ekstazio. Per pastaruosius penkerius metus šių medžiagų vartojimas tarp jaunų asmenų nekito arba mažėjo. Tuo metu kokaino populiarumas Europoje buvo didesnis - per pastaruosius metus jo vartojo apie 3,5 mln. jaunimo.

Kaip rodo šiais metais NKD atliktas tyrimas, sintetinės medžiagos ypač populiarios jaunimo pasilinksminimo vietose. Lietuvos naktinių klubų lankytojų apklausa parodė, kad ekstazio nors kartą gyvenime bandė 17 proc. lankytojų, amfetamino - 12 proc. Tuo tarpu bendroje šalies populiacijoje šie skaičiai mažesni - ekstazio ir amfetamino bandė 1 proc. 15-64 metų amžiaus asmenų.

„Šie narkotikai siejasi su mūsų gyvenimo ritmu, - sako NKD direktorė Audronė Astrauskienė. - Jaunimas nori pasiekti malonumo, laimės pojūtį greitai ir lengvai, o sintetiniai narkotikai tam yra pritaikyti - jie yra pigūs, lengvai prieinami, greitai veikia. Deja, jaunimas neįvertina pavojaus ir žalos žmogaus sveikatai, neigiamų socialinių ir teisinių pasekmių".

Kanapės - populiariausios

Nors kanapės ir išlieka populiariausias narkotikas Europoje, jo vartojimas stabilizuojasi. Šio kvaišalo bent kartą gyvenime yra bandę apie 70 mln. europiečių. Lietuvoje kanapės taip pat yra viena iš dažniausiai vartojamų psichoaktyviųjų medžiagų.

2004 metais NKD atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje kanapes vidutiniškai pradeda vartoti 19 metų jaunuoliai, daugiau nei ketvirtadalis jų - net nesulaukę 17-os. Vis dar tikima mitais, kad kanapių vartojimas yra nekaltas užsiėmimas.

To paties tyrimo duomenimis, 8,2 proc. Lietuvos gyventojų prisipažino, kad yra nors kartą gyvenime bandę bent vieną narkotiką.

Bandė kas penktas

Didžiausias narkotikų vartojimo paplitimas yra tarp 15-24 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. Šioje grupėje kanapių nors kartą gyvenime bandė 15,7 proc. žmonių. Kanapių, ekstazio, amfetamino ir kokaino vartojimas tarp 15-24 metų respondentų du-tris kartus viršija bendrą narkotikų vartojimą šalyje.

Praėjusių metų tyrimas rodo, kad mokyklose neteisėto narkotinių ir psichotropinių medžia­gų vartojimo lygis per paskutinius ketverius metus išliko panašus: 2007 metais kanapes (marihuaną) bent kartą gyvenime nurodė bandę 18,4 proc. 15-16 metų Lietuvos moksleivių, (2003 m. - 13,6 proc.), heroiną - 1,3 proc. (1,4 proc.), amfetaminus - 3,1 proc. (5 proc.), ekstazį - 3,6 proc. (2 proc.).

Lengviausiai pasiekiama - „žolė"

Lengviausiai studentams pasiekiamas ir labiausiai paplitęs narkotikas - „žolė" (marihuana, hašišas). Šią narkotinę medžiagą, jei reikėtų, lengvai gautų beveik kas antras (46 proc.) apklaustas studentas. 22 proc. studentų lengvai galėtų gauti ekstazio, 16 proc. - amfetamino. Nar­kotinės medžiagos studentams dažniausiai yra siūlomos uždaruose vakarėliuose, klubuose bei diskotekose, gatvėje arba pažįstamų namuose.

61 proc. studentų nurodė niekada nevartoję narkoti­nių medžiagų. Kas trečias narkotikų nevartojantis studentas teigė jų vengiantis dėl baimės tapti priklausomu.

Dauguma (64 proc.) studentų prisipažino, kad jų šei­mos nariai, tėvai nežino apie tai, kad jie vartoja narkotikus. 71 proc. sakė, kad apie narkotikų vartojimą jų draugai žino, maždaug kas antras (53 proc.) studentas narkotikus vartoja kartu su jais. 9 proc. studentų, kurie vartojo ar vartoja narkotikus, atskleidė, jog yra vairavę ap­svaigę nuo narkotinių medžiagų.

Kasmet miršta tūkstančiai

Europoje nuo narkotikų kasmet miršta 7-8 tūkst. asmenų. Beveik 80 proc. nuo perdozavimo mirusių žmonių vartojo opioidus. Lietuvoje 2007 metais užregistruoti 74 mirties atvejai, susiję su narkotikų vartojimu. Iš jų beveik 75 proc. - dėl apsinuodijimo opioidais.

Pasak NKD direktorės, švirkščiant šiuos narkotikus dažniausiai plinta su narkomanija susijusios infekcinės ligos.


Šiame straipsnyje: jaunimasnarkotikaižolė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių