Įtarimai N.Venckienei – žurnalistų antis?

Kai kurių žiniasklaidos priemonių kaltinimai esą Neringa Venckienė surežisavusi pedofilijos skandalą, siekiant užimti nužudyto teisėjo Jono Furmanavičiaus vietą, laužti iš piršto tikina pareigūnai ir pati Kauno apygardos teismo teisėja.

Pretenduoti nebandė

Neseniai kai kurių žiniasklaidos priemonių paskelbtoje versijoje teigiama, kad N.Venckienė specialiai savo broliui, dabar dviguba žmogžudyste įtariamam Drąsiui Kedžiui, kaip galimą jo dukters prievartautoją nurodė Kauno apygardos teismo teisėją J.Furmanavičių. Esą, iš Kauno apylinkės teismo perėjusi dirbti į Kauno apygardos teismą, ji pageidavo darbuotis ne su civilinėmis bylomis, o su baudžiamosiomis.

Norint, kad atsilaisvintų teisėjo vieta, buvo būtina kažką sukompromituoti ir tinkamas tam N.Venckienei pasirodė J.Furmanavičius.

"Visišką nesąmonė. Nacionalinėje teismų administracijoje yra karjeros siekiančių asmenų registras. Kiekvienas teisėjas pretenduojantis į aukštesnį teismą turi pateikti prašymą, o jame nurodyti į kurį ar kuriuos skyrius pretenduoji. Aš buvau įrašiusi tik civilinių bylų skyrių", - kalbėjo N.Venckienė.

Keisti darbą N.Venckienė teigia sugalvojusi prieš penkis metus, tiek pat laiko atidirbusi apylinkės teisme. Tada ir pateikė prašymą Nacionalinei teismų administracijai. Kol vieta atsilaisvins jai teko palaukti – į apygardos teismą N.Venckienė buvo paskirta tik 2007 m. rugpjūčio 3 d.

Sritis – civilinės bylos

"Aš niekada nenorėjau dirbti su baudžiamosiomis bylomis. Prieš man tampant apygardos teismo teisėja, vyko konkursas į baudžiamųjų bylų skyrių. Jame dalyvavo mano kolega iš apylinkės teismo Algerdas Urbšys, o aš net nedalyvavau konkurse, nes visai to nepageidavau", - aiškino N.Venckienė.

Pasak apšmeižtos teisėjos, jos sritis yra civilinės bylos. Net doktorantūrą ji studijuoja Mykolo Romerio universitete Civilinio proceso katedroje. "Kokį ryšį mano mokslas gali turėti su baudžiamosiomis bylomis? Aš nematau jokio", - kalbėjo N.Vencienė.

Pasak jos, dirbant Kauno apylinkės teisme jai teko nagrinėti pačias įvairiausias bylas – baudžiamąsias, administracines, civilines. Kadangi teismas nedidelis, teisėjų specializacijos taip pat, ne taip, kaip apygardos teismuose, nėra. O ją visą laiką traukė būtent civilinės bylos.

Kad N.Venckienė niekada nepretendavo į Kauno apygardos teismo baužiamųjų bylų skyrių, patvirtino ir Nacionalinė teismų administracija. "Teisėja N.Venckienė pretendavo tik į Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjo pareigas", - patikrinusi turimus duomenis, atsakė šios institucijos atstovė spaudai Venta Valčackienė.

Darbai dar nepradėti

Vakar N.Venckienė darbe buvo antrą dieną po atostogų, tačiau kol kas jokių bylų nenagrinėjo. Pasak jos, darbo ji turi nemažai, laukia ne vienas nepaskelbtas sprendimas, tačiau kol kas normaliai dirbti negali, nes net neturi kompiuterio.

"Žadėjo, kad jį šiandien atveš iš Vilniaus, iš prokuratūros. Laukiu. Man reikia duomenų esančių jame, ten yra surašyti kai kurie sprendimai, kuriuos turėjau paskelbti dar spalio mėnesį, nerašysiu jų dabar iš naujo", - sakė D.Kedžio sesuo.

Imunitetu nesinaudojo

Nors N.Venckienei teisėjos imunitetas nepanaikintas, ji geranoriškai teikė visus bylai reikalingus duomenis. Dvigubos žmogžudystės bylą tiriantiems prokurorams leido pasiimti ne tik darbo kompiuterį, bet ir esantį namuose, leido kopijuoti visus juose esančius duomenis, sutiko, kad būtų atliekamos kratos.

"Leidau jiems viską, visą mano kabinetą apžiūrėjo, išvertė. Aš neturiu, ko slėpti", - pasakojo moteris, o apie kalbas esą ja ruošiamasi paskelbti įtariamąja pridūrė: "Tokiu atveju man jau būtų pareikšti įtarimai, bet kol kas jų nėra, man net kaip teisėjai nepanaikintas imunitetas."

Du kartus ji liudijo ir byloje dėl žmogžudysčių, nors to galėjo ir nedaryti. Ne tik dėl to, kad yra teisėja, bet ir todėl, kad pagrindinis įtariamasis šioje byloje yra jos brolis.

Kauno apygardos prokurtaūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis, vakar vieno dienraščio paskelbtos informacijos komentuoti nenorėjo, tačiau neiškentė nepasišaipęs iš skleidžiamų gandų: "Visi viską žino, tik mes esame nežiniukai, kol neištiriame visų aplinkybių."

Kad N.Venckienei nežadama pareikšti įtarimų, patvirtino ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. Anot jo, tam nėra pagrindo, kaip ir panaikinti įtarimus pedofilija įtariamam Andriui Ūsui. Šią bylą ketinama baigti iki Naujųjų Metų.

D.Kedžio neranda

Nors nuo žmogžudysčių Kaune praėjo jau daugiau nei mėnuo, pagrindinio įtariamojo D.Kedžio ir jam talkinančių asmenų, pareigūnai neranda.

Pasak K.Betingio, žmonių pranešimų esą D.Kedys gali būti ten ar ten, sulaukiama, bet ne itin daug. Jo teigimu, pranešantieji padeda labai atsargiai, bijo, kad apie juos sužinos su byla susiję asmenys. "Bet informacijos tikrai gauname ir tiems žmonėms esame labai dėkingi", - kalbėjo prokuroras.

Pagal gautą informaciją, jis sako galintis daryti išvadas, kad D.Kedys yra kažkur netoli Kauno arba artimame užsienyje. "Turiu tam pagrindo ir tai nėra paneigta", - sakė K.Betingis.

Nerandant D.Kedžio stringa ir žmogžudysčių tyrimas. Redakcijos duomenimis, nužudyto J.Furmanavičiaus kompiuteryje tyrėjai rado tiek įdomios medžiagos, kad D.Kedžio paieškas nustūmė į antrą planą.


Šiame straipsnyje: VenckienėKedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių