Įtarimai L.Stankūnaitei kol kas nebus pareikšti

Ketvirtadienį Panevėžio miesto apylinkės teismas atmetė Neringos ir Aido Venckų skundus dėl ikiteisminio tyrimo papildymo pedofilijos byloje.

Šie skundai po teismus keliauja jau nuo žiemos, kai Vilniaus apygardos prokuratūra atidavė baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai dėl mažamečio asmens tvirkinimo buvo pareikšti vieninteliam Andriui Ūsui.

Byla teismui buvo perduota nebaigus visų procedūrų, nepasibaigus baudžiamojo proceso kodekse nustatytiems apskundimo terminams.

Savo skunduose Venckai prašo pareikšti įtarimus mergaitės motinai Laimutei Stankūnaite, jos seseriai Violetai Naruševičienei bei teisėjui Jonui Furmanavičiui, o A.Ūsą apkaltinti ne tik mažametės tvirkinimu, bet ir seksualiniu prievartavimu.

Visų šių asmenų atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti, tačiau sausio 26 d. Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminius tyrimus jų atžvilgiu nutraukė. Byloje liko tik vienintelis įtariamasis – birželio 13 d. keistomis aplinkybėmis Alytaus rajone žuvęs A.Ūsas.

Venckai šį prokuratūros nutarimą apskundė, tačiau tada paaiškėjo, kad prokurorai bylą paslapčiomis jau perdavė nagrinėti teismui.

Panevėžio miesto apylinkės teismas, kuriam pavesta nagrinėti garsioji pedofilijos byla, gavusi Venckų skundus, konstatavo, kad prokurorai nusižengė įstatymams ir nutarė bylą grąžinti ją tyrusiems prokurorams ikiteisminiui tyrimui papildyti.

Prokuratūra šią nutartį apskundė, Panevėžio apygardos teismas skundą patenkino, tačiau nurodė, kad klausimas dėl apskundimo procedūrų nesilaikymo turi būti išnagrinėtas iki pedofilijos bylos nagrinėjimo teisme.

Skundai vėl atsidūrė ant Panevėžio miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjo stalo. Šis priėmė nutartį, skundus atmesti, nes baudžiamojo proceso kodeksas nenumato, kad ikiteisminis tyrimas butų pildomas, kai byla jau nagrinėjama teisme.

Venckai šią nutartį dar kartą apskundė, o Panevėžio apygardos teismas jų skundus patenkino. Jie buvo grąžinti atgal į miesto apylinkės teismą.

Kad šie skundai ketvirtadienį buvo nagrinėjami ir atmesti, mergaitės globėja N.Venckienė išgirdo tik iš portalo 1diena.lt žurnalistės. Pasak jos apylinkės teismai tokius skundus gali nagrinėti ir šalims nedalyvaujant. „Šią nutartį mes dar per 7 dienas galime apskųsti Panevėžio apygardos teismui. Reikės pagalvoti, ką darysime“, - sakė N.Venckienė.

Nors A.Ūsas mirė, jo artimieji pageidauja, kad byla būtų nagrinėjama ir toliau. Esą taip bus siekiama jį reabilituoti. Šios bylos nagrinėjimas atidėtas iki spalio 7 d.   


Šiame straipsnyje: KedysVenckienėStankūnaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių