Įtariamieji šypsosi, nukentėjusieji verkia

Žmogžudyste įtariami jaunuoliai teismo salėje linksminosi bendraudami su giminaičiais ir sportiniais kostiumais vilkinčiais draugais.

Į teismą - šypsodamiesi

Užvakar sukako metai po kruvino incidento Laisvės alėjoje, šalia naktinio klubo "Siena", kai du neblaivūs dvidešimtmečiai kauniečiai užpuolė iš provincijos atvykusius du jaunuolius. Vieno nukentėjusiųjų gyvybė dėl patirtų sužalojimų užgeso konflikto vietoje.

Žmogžudyste kaltinami du įtariamieji vis dar laukia teismo verdikto. Vakarykščiame teismo posėdyje apklaustas dar vienas liudytojas, patikslinti nužudytojo motinos ir sužaloto draugo ieškiniai.

Kaltinamiems dvidešimtmečiam Edgarui Zapustui ir metais vyresniam Deividui Vonžodui gresia ilgi metai nelaisvės, tačiau sėdėdami teisiamųjų suole jiedu jaučiasi lyg pradinių klasių moksleiviai paskutiniame suole. Vakar į teismo posėdį 10 min. vėlavusi teisėjų kolegija leido abiem kaltinamiesiems rankų gestais pabendrauti su gausiai susirinkusia palaikymo komanda - namiškiais ir sportinius kostiumus dėvinčiais bičiuliais.

Abiejų teisiamųjų veiduose visą laiką švytėjo plačios šypsenos. Antrankiais surakintomis rankomis jie kėlė į viršų nykščius rodydami, kad "viskas gerai". E.Zapustas, rodydamas vienos rankos pirštais į kitos delną, prašė, kad artimieji jam parašytų. Aktyviau už bendražygį stikliniame narve reiškėsi D.Vonžodas, be paliovos akimis šnairuodamas į atėjusį liudytoją ir klausiamu žvilgsniu teiraudamasis draugų, kas jis toks. Galiausiai kaltinamasis pašiepiamu tonu ėmė šnabždėtis apie konvojaus pareigūnų batus. Keliolika minučių trukęs vaidinimas baigėsi pasirodžius teisėjams.

Praeivis gelbėjo gyvybę

Vakarykščiame posėdyje apklaustas vienintelis atvykęs liudytojas. Dvidešimtmetis kaunietis pasakojo lemtingą praėjusių metų gruodžio 21-osios naktį, apie 4 val., išėjęs iš naktinio klubo "Siena" ir pamatęs ant grindinio gulintį sunkiai sužeistą kruviną jaunuolį. Jis vienintelis iš būrio smalsuolių bandė gelbėti jo gyvybę: "Norėjau padėti kraujuojančiam vaikinui. Jis dar nebuvo praradęs sąmonės. Bandžiau sustabdyti kraujavimą, nes buvo matyti durtinės žaizdos krūtinės ir pilvo srityje, o iš jų smarkiai plūdo kraujas. Po to bandžiau daryti dirbtinį kvėpavimą. Galiausiai jo gyvybė užgeso."

Liudytojas pasakojo nusikaltimo vietoje nei E.Zapusto, nei D.Vonžodo nematęs. Įtariamųjų jis nepastebėjo ir klube.

Išklausę liudytojo parodymų, nei teisiamieji, nei nukentėjusieji nieko neklausė. Vienintelis porą klausimų uždavė E.Zapusto gynėjas: "Ar turite ką nors bendra su medicina? Jei ne, tai kaip nusprendėte, kad ten buvo būtent durtinės žaizdos?"

Po pastarosios apklausos teisėjų kolegija trumpai apklausė nukentėjusįjį Donatą U. ir nužudytojo Tado V. motiną. Moteris nesulaikė ašarų, kai pasigirdo vieno teisėjų prašymas patikslinti, kokias išlaidas ji turėjo galvoje, kai ieškinyje įrašė kelis šimtus litų už sūnaus palaikų atsiėmimą iš morgo.

"Nejaugi manote, kad aš dar pajėgiau viskuo rūpintis, kai šeštą valandą ryte suskambo telefonas ir man pranešė, jog sūnus nužudytas? Man padėjo kiti žmonės, o visų kasos kvitų tikrai nepajėgiau surinkti", - susijaudinusi kalbėjo vienintelio sūnaus netekusi Balbieriškio gyventoja, likusi su dviem dukromis.

Donatas U. buvo paprašytas patikslinti, kiek pinigų išleido vaistams, vitaminams, transportui ir medikų konsultacijoms.

Dėl ieškinių nesiginčija

Nukentėjusiaisiais pripažinti nužudytojo Tado V. artimieji prašo teismo iš kaltinamųjų priteisti 18 tūkst. litų materialinės žalos bei pusę milijono litų neturtinės kompensacijos. Atitinkamai sunkių sužalojimų patyręs, bet pasveikęs Donatas U. prašo priteisti 2 tūkst. turtinės ir 100 tūkst. moralinės žalos atlygį. Nė vienas teisiamųjų ieškiniams neprieštaravo ir su jų prašomomis sumomis sutiko.

Kaip buvo rašyta "Kauno dienoje", E.Zapustas ir D.Vonžodas pernai gruodį klube "Siena" susistumdė su dviem Balbieriškio gyventojais. Pastariesiems išėjus laukan, agresyviai nusiteikę užpuolikai pavijo juodu ir ėmė mušti. Iš užsienio šventėms į Lietuvą sugrįžęs ir pas vaikystės draugą Kaune svečiavęsis Tadas V. mirė vietoje, o Donatui U. peilio ašmenys buvo įsmigę vos porą centimetrų nuo širdies, tačiau tragiškos incidento baigties jis išvengė. Netoli nusikaltimo vietos įrengtos vaizdo kameros užfiksavo įtariamųjų veiksmus, tad artimiausiame teismo posėdyje kitų metų vasarį ketinama peržiūrėti šį vaizdo įrašą.

Baudžiamasis kodeksas už pasikėsinimą nužudyti du ar daugiau asmenų bei nužudymą iš chuliganiškų paskatų numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.


Šiame straipsnyje: teismasžmogžudystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių