Į teisiamųjų suolą sės kelios dešimtys narkotikų prekeivių

Prokurorai ketvirtadienį pranešė baigę tyrimą, kuriame įtarimai pareikšti 27 narkotikus platinusio nusikalstamo susivienijimo nariams.

Iš viso įtarimai dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo bei dalyvavimo jo veikloje įteikti daugiau kaip 60 asmenų, tačiau dėl dalies iš jų ikiteisminis tyrimas dar tęsiamas.

Dalis įtariamųjų už grotų atsidūrė praėjusių metų gruodį, kiti - šiemet vasario mėnesį.

Įtariamiesiems inkriminuojama, kad jie išplatino ne mažiau kaip 63 kilogramus amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kilogramų kanapių ir jų dalių, apie 1 kilogramą kokaino, maždaug 400 gramų heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.

Per kratas rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Anot Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugo Bliuvo, ši grupuotė buvo žinoma kaip Lapino nusikalstamas susivienijimas.

Jos lyderis Justas Belousovas šiuo metu ieškomas. Į teisiamųjų suolą turėtų sėsti kiti 4 grupuotės organizatoriai.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko Algirdo Matonio, nusikalstamo susivienijimo nariai į pareigūnų akiratį pateko 2007 metais, kai Vilniuje sostinės vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo padalinys sulaikė vadinamąją Lapinsko vadovaujamą grupuotę.

"Grupuotės nariams paskelbti apkaltinamieji nuosprendžiai, tačiau dalis tos grupės narių nebuvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, ir toliau vykdė nusikalstamą veiklą, tobulėjo, stiprėjo ir, gavus tam tikrą informaciją, buvo pradėti tam tikri operatyviniai tyrimai, ko pasekoje mes pamatėme pakankamai rimtą, organizuotą nusikalstamą susivienijimą, gaują, kuri buvo suburta vadovaujantis pačiais geriausiais nusikalstamo pasaulio principais", - kalbėjo A.Matonis.

Anot Kriminalinės policijos vadovo, grupuotė buvo paremta brolybės, draugiškumo principais, kai "vienas už kitą yra atsakingi, vienas kitą remia, vienas kitą gina". Nusikaltėlių lyderiai buvo įvedę labai griežtą drausmę ir hierarchiją. Patys vadovai buvo rimtai pasiruošę, įvaldę operatyvinės veiklos, kontra sekimo metodus, sekdavo grupuotės narius, pasiklausydavo jų pokalbių, stebėjo, kaip nariai elgėsi laisvu nuo veiklos metu.

"Tie jaunuoliai, kurie norėjo tapti nusikalstamo susivienijimo nariais, turėjo praeiti tam tikrą patikimumo, operatyvinių darbo principų, liežuvio laikymo už dantų mokyklą, ir tik tada tapdavo tam tikros funkcijos vykdytojais. Už kiekvieną nepaklusimą, klaidą atitinkamai buvo žiauriai baudžiami, net fizinėmis bausmėmis, nekalbant apie psichologinio baudimo metodus", - pasakojo A.Matonis.

Pasak pareigūnų, grupuotė ne tik pelnėsi iš narkotikų prekybos, tačiau ir iš įvairių smurtinių nusikaltimų. Grupuotė naudojosi šaunamaisias nekoviniais ginklais, nors pas juos buvo rasta ir kovinių ginklų. Grupuotės nariams už tai taip pat inkriminuotas neteisėtas disponavimas ginklais.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad grupės nariai vykdydami nusikaltimus dėvėjo neperšaunamas liemenes, dauguma iš jų sportavo, buvo įvaldę kovinius menus. Savo kovinius ir šaudymo įgūdžius jie tobulindavo su samdytais profesionaliais mokytojais, šaudymo poligonuose.

Pasak A.Matonio, grupuotės veikla kuo toliau tuo labiau plėtėsi, ir narkotikų gavimo kanalai buvo labai geri. Prekybos tinklas buvo organizuotas Vilniuje, buvo ketinta tinklą plėsti ir į kitas Lietuvos teritorijas. Grupuotė veikė tarptautiniu mastu, nes turėjo gerų ryšių ir kitose valstybėse.

"Narkotikų tiekimo kanalai - aplinkinės valstybės: Baltarusija, Rusija, Lenkija, Latvija. Šiaip tokie nusikalstami kontaktai, ryšiai buvo išplitę ir į kitas valstybes, nes tos pažintys nusikalstamais, konspiravimosi tikslai buvo plečiamos ir išsiplėtė ir į kitas valstybes", - kalbėjo Kriminalinės policijos viršininkas. Jis sakė, kad tęsiant ikiteisminį tyrimą yra bendradarbiaujama su užsienio pareigūnais.

Pasak A.Matonio, Vilniaus regione šiai dienai šis susivienijimas buvo geriausiai organizuotas, stipriausias ir turėjęs perspektyvų dar kilti, vykdydamas nusikaltimus. Susivienijimas buvo sudarytas iš grupelių su atskiromis funkcijomis, kurių kiekviena turėjo savo lyderį.

Pareigūnų teigimu, tarp nusikalstamo susivienijimo narių nebuvo itin žinomų visuomenei asmenų. Pareigūnai atskleidė, kad vienas narių buvo aktyvus praėjusių metų neramumų prie Seimo dalyvis, kurstytojas.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą specialiai tam buvo sudaryta tyrimo grupė, kurioje - 12 prokurorų ir 5 Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai.

"Ikiteisminio tymo metu buvo nustatyta, kad šio nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo patalpas, kuriose buvo gaminama psichotropinė medžiaga metamfetaminas. Nebūtinai visas tas kiekis (apie 63 kilogramai - BNS) buvo pagamintas, susivienijimo nariai narkotines psichotropines medžiagas ne tik gamino, bet gaudavo ir iš įvairių kitų šaltinių, kitų miestų, galimai kitų nusikalstamų susivienijimų atstovų, bei kitų asmenų", - teigė M.Bliuvas.

Anot pareigūnų, patalpos buvo įrengtos garaže. Ji buvo nedidelė, nes šiais laikais narkotikus gamybai užtenka tik technologijos žinių ir turėti prekursorius. Buvo sulaikytas ir studentas chemikas, kuris prisidėdavo prie narkotinių medžiagų gamybos.

Tyrimo metu buvo nustatytos slaptos susivienijimo susitikimo vietos, bei patalpa, kur linksmindavosi.

Pareigūnai taip pat tvirtino, kad tyrimo metu daug asmenų sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais.

Surašius kaltinamąjį aktą byla bus perduota Vilniaus apygardos teismui.

Kai kuriems iš įtariamųjų gresia įkalinimas iki gyvos galvos.


Šiame straipsnyje: narkotikaigauja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių