Į laisvę kol kas išėjo mažiau nuteistųjų nei pernai

Įsigaliojus naujam probacijos įstatymui, masinio kalinių paleidimo nėra. Per kelis mėnesius į laisvę išėjo kelis kartus mažiau nuteistųjų nei pernai tuo pat metu.

Nuo liepos įsigaliojus probacijos įstatymui arba įkalinimui alternatyviai bausmei, į laisvę paleisti 27 nuteistieji, nors pagal naująją tvarką anksčiau laiko paleidžiami prašosi kone 700.

Dauguma prašymų išnagrinėjusios lygtinio paleidimo komisijos patenkino tik maždaug kas antro nuteistojo norą išeiti į laisvę.

Tačiau kalėjimų vartai atsiveria ne kiekvienam: galutinį žodį turi tarti teismai. Šiuo metu jų sprendimo laukia pusketvirto šimto nuteistųjų.

„Apie 19 proc. prašymų teismai netenkino. Motyvai netenkinimo tokie pat: teismo manymu, per didelė pakartotino nusikalstamo elgesio rizika. Šiuo metu paleisti tik 27 nuteistieji, o paprastai tokiais mėnesiais vidutiniškai buvo paleidžiama apie 70 nuteistųjų. Tad visuomenės išgąstis yra bereikalingas“, – tvirtino Kalėjimų departamento Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Gintaras Zaveckis.

„Kol kas paleidžiama mažiau asmenų nei pagal senąją tvarką. Taip yra todėl, kad pati sistema neįsivažiavusi, teismai atostogauja, ne visada priima sprendimus operatyviai. Bet apskritai sistema veikia sklandžiai. Tie žmonės, kurie neišleidžiami, taip pat gauna aiškų signalą, ko trūksta, kad jais visuomenė pasitikėtų“, – teigė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Kai kurie anksčiau laiko paleisti asmenys jau greitai bus griežčiau kontroliuojami naudojant ir elektroninius įrenginius. Pritvirtinus juos prie kojos, pareigūnai nuotoliniu būdu stebės, ar asmuo laikosi teismo apribojimų.

„Elektronines apykojes numatytos naudoti tik tada, kai yra taikoma intensyvi paleistojo priežiūra. Dėl tokio paleidimo nuteistieji prašo prašymus. Šiuo metu yra 20 nuteistųjų prašymų, kol kas nė vieno paleisto nėra. Dėl vieno asmens komisija yra priėmusi sprendimą paleisti, bet dar nėra sprendimo iš teismo“, – sakė G. Zaveckis.

Skaičiuojama, kad iki metų pabaigos lygtinis paleidimas gali būti taikomas pusantro tūkstančio kalinčiųjų. Šiuo metu Lietuvos kalėjimuose bausmes atlieka beveik 10 tūkst. asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių