H.Daktaro advokatas: Lietuva kuria savo „Sopranus“

Kauno nusikaltėlių vadeiva vadinto Henriko Daktaro advokatas Kristupas Ašmys tvirtina, kad teisėsaugininkai neturėtų skaityti jo ginamojo korespondencijos, kai jis susirašinėja su šeimos nariais, ir tvirtina, esą visas baudžiamasis procesas virsta parodomuoju.

"Šiuo metu valstybė, taip atrodo, kuria "Sopranus" (serialą apie mafiją - BNS), ir visas procesas yra vykdomas kaip parodomasis, kad H.Daktaras yra nusikaltėlis numeris vienas ir pan.", - po Vilniaus apygardos teismo posėdžio pirmadienį žurnalistams kalbėjo advokatas.

Jis teismui skundė dvi Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nutartis, priimtas atitinkamai pernai lapkričio 23 dieną ir šių metų vasario 19 dieną. Remiantis šiomis nutartimis leista teisėsaugininkams susipažinti su H.Daktaro laiškuose esančia informacija nuo lapkričio 23-iosios iki gegužės 19-osios. Teismas neleido tik susipažinti su laiškais, rašytais advokatui ir įvairioms institucijoms.

Pirmadienį per teismo posėdį paaiškėjo, kad yra ir nauja teismo nutartis, kuria ir toliau leista tikrinti H.Daktaro siunčiamus bei gaunamus laiškus.

K.Ašmys BNS sakė, kad dvi minėtos nutartys yra skundžiamos esą dėl jų neteisėtumo, kad vėliau tokių nutarčių nebūtų priimama.

K.Ašmio nuomone, rinkti informaciją skaitant korespondenciją galima tik, kai yra žinių apie rengiamą ar daromą nusikaltimą, be to, tiksliai neaišku, kurie pareigūnai susipažįsta su laiškais, o pati laiškų kontrolė esą atlikta nesilaikant įstatymų.

Advokatas teisme kalbėjo, kad H.Daktarui nuo pat pradžių buvo žinoma, jog jo laiškai skaitomi. Be to, gynėjas stebėjosi, kam reikia tikrinti laiškus su artimaisiais, esą duomenų, kad H.Daktaras dabar darytų kokius nors nusikaltimus nėra.

"Septynmetė Daktaro dukra rašo laišką, penki pareigūnai tikrina. Ar mes neturime ką veikti?" - stebėjosi K.Ašmys.

Be to, jis pabrėžė, kad Lietuva yra pralaimėjusi bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl panašių įvykių, ten konstatuota, kad tokia priemonė, kaip laiškų skaitymas, nėra būtina.

Advokatas žurnalistams leido suprasti abejojantis, ar bus priimtas jo ginamajam palankus sprendimas, esą "bet koks teisėjas bijos, vengs priimti sprendimą, palankų H.Daktarui, nes jis automatiškai bus visuomenės akyse pasmerktas".

Tuo metu prokuroras Zdislavas Tuliševskis tvirtino, kad leidimas tikrinti H.Daktaro korespondenciją yra pagrįstas ir įstatymus atitinka.

Teismas savo verdiktą skelbs liepos 22-ąją.

H.Daktaras, kaip minėta, šiuo metu yra suimtas.  Liepos pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas atmetė jo gynėjo skundą dėl Vilniaus apygardos teismo šių metų birželio 2 dienos nutarties, kuria jam suėmimo terminas pratęstas trims mėnesiams.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, H.Daktaras įtariamas Rimanto Ganusausko, Arvydo Vilčinsko ir Roberto Borcherto nužudymu itin žiauriai kankinant.

Taip pat jis įtariamas su Egidijumi Abariumi 1993-2001 metais vadovavęs nusikalstamai grupuotei, ginklų sprogmenų ir šaudmenų neteisėtu laikymu, kėsinimusi nužudyti Raimundą Petraitį, įvairiais turto pagrobimais, prievartavimais, smurto naudojimu bei grasinimais.

H.Daktaras laikomas suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje- kalėjime. Suėmimą 52 metų H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada "Henytė" pasislėpė.

H.Daktaras sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną. Jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos. H.Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.  

Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno "daktarai" susikūrė 1978 metais.


Šiame straipsnyje: Henrikas Daktaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių