Greičiau tirti neteisėto praturtėjimo bylas trukdo netobuli įstatymai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovais aptarė, kaip efektyviau kovoti su korupcija. Pripažinta, kad norint sparčiau ištirti neteisėtai įsigyto turto bylas, reikia kuo skubiau keisti įstatymus.

Prieš porą metų Prezidentės iniciatyva buvo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos, leidžiančios iš neaiškiais būdais pralobusių tautiečių konfiskuoti nepelnytus turtus. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigė, kad per šį laiką tarnyba pradėjo 74 ikiteisminius tyrimus dėl neteisėtai įsigytų 30 mln. litų. Tačiau teismą kol kas pasiekė tik 7 bylos. Tokių bylų tyrimai dažnai stringa.

„Čia nauja norma ir yra daug visokių problemų. Pripažinkime, nėra teisminės praktikos, ji tik formuojasi. Vienas tyrimas, kuris toks džiuginantis, tai Karaliaus byla, kuri perduota į teismą. Tikimės, kad bus suformuota teismų praktika, ir manau, kad kiti tyrimai tikrai pajudės sparčiau“, – teigė FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

Viena iš priežasčių, kliudančių bylas tirti sparčiau, esą yra paskolų rašteliai, kuriuos nelegaliai praturtėję asmenys pristato kaip įrodymą, kad dideles pinigų sumas yra pasiskolinę. Finansinių FNTT šitokią situaciją siūlo keisti.

„Tarnyba taip pat inicijuoja priemones, kad būtų ribojama paskolų lapeliai, kad apie paskolos lapelius būtų informuojama arba mokesčių inspekcija, arba tie paskolos lapeliai turėtų būti tvirtinami notariškai. Bet neaišku koks bus sprendimas, nes turi būti pakeisti įstatymai“, – kalbėjo K. Jucevičius.

„Paėmus bendrą tarnybos efektą dėl nuslėptų, nesumokėtų mokesčių, neteisėto praturtėjimo ir sumetus į bendrą krūvą, susidaro virš 110 mln. litų. Tai didelis pliusas per tuos porą metų“, – įsitikinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Arvydas Anušauskas.

Kovojanti su korupcija STT pernai į teismą yra perdavusi 88 bylas, iš kurių 16 sulaukė išteisinamųjų nuosprendžių. Tuo metu įtarti asmenys kaukėtų vyrų buvę suimti, išvesti su antrankiais, o bylai pasiekus teismą – išteisinti.

„Reikėtų tuos dalykus aiškiau reglamentuoti. Pavyzdžiui, maskuojančių kaukių dėvėjimo taisyklės nėra priimtos. Tokie dalykai neturėtų būti naudojami asmeniui psichologiškai paveikti, iš anksto sukompromituoti. Nes priėmus išteisinamuosius nuosprendžius, tam žmogui labai sunku paneigti apie jį sukurtą įvaizdį“, –  sakė NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pasak jo, STT ir FNTT reikėtų skirti papildomų pinigų politinės korupcijos analizei, nes dabar jos tiria tik konkrečius nusikalstamus atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vargu

vargu portretas
vargu netobuli įstatymai, o tiesiog nekopetentingi teisėjai, tyrėjai.

Taikyti visiems istatymus

Taikyti visiems istatymus  portretas
Gal negerai skaiciuoti svetimus pinigus ........Bet reiketu pradeti nuo valdininku kiek maudosi prabangoja is musu pinigu ,kad ir valstybiniu imoniu vadovai tokius dvarus atstato masinos po puse milijono .....Kad ir tie vadinami krinalo izimybes jei niekur nedirba tikrinti is kur tuos prabangos .........Lietuvoja yra is kur surinkti mokescius bet tik reikia suvaldyti korupcija ,nesumoka laiku mokesciu taikyti kaip visiems procentus ...Uz korupcija nesodinti duoti saliginai ir milijonines baudas su viso turto konfiskavimu ...Kartais juokingai atrodo kai sulaiko koki valdininkeli ir reikia konfiskuoti jo turta nieko neturi nors gyvena dvare ir sako cia mano uosvienes kaip pvz.jei ta 90muosviene visa gyvenima dirbo valytoja uz 120rubliu is kur tas namas is juos konfiskuoti kaip neteisetas praturtejimas ...Kiekvienas policijos komisariato vadovas gyvena nuosavame name ,net turi kelis ,ar kas pasidomi .....Turetu buti stiprinama FNtt tarnyba kad galetu visus tikrinti is eiles ir taikyti visiems vienuodai atsokomybe ......Kiek rodo per visas laidas apie korupcija su irodymais bet niekas nieko nedaro ,o jei koks eilinis zmogelis nusipirko buta uz puse milijono tuoj yra risamas tai tokiu puse Lietuvos ....Kad ir masinu biznis kiek turgu ,lauzynu moka kapeikinius mokescius ,daro visokius tranzitus ,jokios kontroles parduoda masinas net neregistruodami israso spargalke ir tiek ,visokios urmo bazes ,Gariunu turgus ,Rietavo ,kiekviename mieste yra turgai kas ten tikrina .........

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Mažai ir šviečiama liaudis. Be legalių pajamų ir milijonais apsikrovęs pilietis , labai jau gerai jaučiasi mūsų visuomenėje.Toks parazitas, turėtų jaustis ,taip kaip ir elgėsi. Nesumokėjęs mokesčių reiškia apvogęs visus Lietuvos elgetas ir kitus neįgalius piliečius. Vagiu pasaulyje toks savus apvaginėjantis vyksta žuvų šerti ,su akmeniu ant kaklo ar maiše.Žiniasklaida šitoje vietoje panaši į vargšą , o ne į tą jėgą kaip skelbiasi...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių