Finansiškai skatins su kontrabanda gerai kovojančius pareigūnus

Didelius kontrabandos kiekius sulaikantys pareigūnai jau kitąmet gali tikėtis nemenkų priemokų prie savo atlyginimų.

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime apsispręsta 2011 metais atskirai biudžetinei pareigūnų skatinimo programai skirti iki 5 milijonų litų. Iš šio Finansų ministerijos administruojamo fondo bus skiriamos premijos pasieniečiams, muitininkams, policininkams, mokesčių inspektoriams ir kitiems teisėsaugos pareigūnams, užkardžiusiems didelius kiekius kontrabandos.

Konkreti pareigūnų skatinimo tvarka bus patvirtinta kiek vėliau. Tačiau vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis tvirtino, kad vienkartinė išmoka pasižymėjusiems pareigūnams galėtų siekti iki keturių jų gaunamų mėnesinių atlyginimų dydžio.

"Šią tvarką ir skatinamus asmenis tvirtins ministro pirmininko kanclerio Deivido Matulionio vadovaujama tarpžinybinė komisija. Numatoma finansines priemokas skirti jau už pirmosios instancijos teismų konstatuotą kontrabandos atvejį", - sakė ministras.

Jis leido suprasti, kad priemokos dydis priklausys nuo sulaikytos kontrabandos dydžio.

Anksčiau kai kurie ministrai abejojo, ar turi būti skatinami gerai savo pareigas atliekantys pareigūnai, kovojantys su kontrabanda. Teisingumo ministras Remigijus Šimašius skeptiškai įvertino tokius pasiūlymus, sakydamas, kad tuomet skatinti reikėtų visus be išimties gerai savo pareigas atliekančius valstybės tarnautojus, kuriems algos mokamos iš valstybės biudžeto.

"Taip, Vyriausybėje buvo kelios skeptiškos nuomonės šiuo klausimu, tačiau Vyriausybė apsisprendė tokioms priemokoms pritarti", - pirmadienį sakė R.Palaitis.

Vyriausybės pasitarime taip pat pritarta kitoms kovos su kontrabanda priemonėms, apie kurias skelbta jau anksčiau - piniginių baudų padidinimui, ne administracinės, bet baudžiamosios atsakomybės nustatymą už mažesnio masto kontrabandą, pasieniečių rotaciją, pasienio tarnybos pareigūnų operatyvinių įgaliojimų išplėtimą.

"Numatoma suteikti platesnes teises ne tik policininkams, bet ir pasienio tarnybos pareigūnams riboti įtariamųjų kontrabandininkų veiklą, pavyzdžiui, neleidžiant jiems tam tikru paros metu bendrauti tarpusavyje, lankytis pasienyje ir taip toliau", - sakė vidaus reikalų ministras.

Numatoma nustatyti, kad baudžiamoji, o ne administracinė atsakomybė bus taikoma tais kontrabandos atvejais, kai jos vertė siekia ne 36 tūkstančius, bet tik 6-7 tūkstančius litų.

Šie pasiūlymai įsigalios, jeigu jiems pritars Seimas.

Be to, planuojama aktyviau rotacijos būdu keisti pasieniečių ir muitininkų darbo vietas, siekiant išvengti galimo jų pažeidžiamumo bei gąsdinimų iš organizuotų kontrabandininkų pusės.

Premjeras Andrius Kubilius po Vyriausybės pasitarimo paklaustas apie pareigūnų apsaugojimą nuo kontrabandininkų išpuolių pareiškė: "Norime, kad teisėsauga dirbtų kuo efektyviau ir apsaugotų pasieniečius bei muitininkus nuo išpuolių ir kriminalinių dalykų". 

Paklaustas, koks bus ekonominis tokių kovos su kontrabanda priemonių efektas, R.Palaitis nusišypsojo: "Jūs visi girdėjote tuos planus iš šešėlinio verslo kitąmet atimti milijardą litų. To ir sieksime".


Šiame straipsnyje: kontrabandaRaimundas Palaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių