Elektroninę apykoję nešiojęs nuteistasis buvo dingęs kelioms paroms

Anksčiau laiko iš įkalinimo įstaigos paleistas kalinys, kuris stebėtas naudojant elektroninę apykoję, buvo dingęs kelioms paroms. Kalėjimų departamento naudojamas prietaisas neleidžia bėglio susekti, pranešė LNK „Žinios“.

Pernai liepą įsigaliojęs Probacijos įstatymas numatė galimybę lygtinai nuteistų asmenų kontrolę vykdyti elektroninėmis stebėjimo priemonėmis.

Anksčiau laiko paleidžiamiems nuteistiesiems, jeigu jie sutinka, užsegamos elektroninės apykojės, kurios siunčia signalą kalinio namuose stovinčiai stotelei.

Kalėjimų departamento ir Probacijos tarnybos darbuotojai kompiuterio ekrane mato, ar kalinys yra toje vietoje, kurioje privalo būti. Taip dabar stebimi 20 lygtinai paleistų kalinių, nors Kalėjimų departamentas išsinuomojo 100 apykojų. Jų nuoma atsieina apie 20 tūkst. litų per mėnesį.

Tačiau paaiškėjo, kad tokia priežiūra ne itin patikima. Vienas lygtinai paleistas ir Kalinių globos draugijos patalpose gyvenęs kalinys dingo su visa įranga. Kur kelias paras jis girtavo, neaišku, mat apykojė nesiunčia signalo, kur link juda kalinys. Tiesiog fiksuojama, kad stebimo asmens nėra vietoje, kurioje jis turėtų būti.

„Jis pradėjo girtuokliauti ir dingo (...) Pas mus jis negrįžo gal tris-keturias paras. Vienintelį ką šis aparatas gali padaryti, pasakyti, kad jis iš tų patalpų išėjo“, - sakė Lietuvos kalinių globos draugijos pirmininkas Jonas Stašinskas.

Draugijos atstovams apie dingimą pranešus probacijos pareigūnams, šie nuteistąjį surado, o teismas priėmė sprendimą bėglį grąžinti į pataisos namus.

Kalėjimų departamento atstovai sako, kad toks atvejis - vienintelis.

J.Stašinsko teigimu, elektroniniai prietaisai neatlieka funkcijos, kurią turėtų atlikti, todėl jų nauda abejotina.

„Jų neįmanoma su tomis priemonės sukontroliuoti. Jie gali ir gerti, ir narkotikus vartoti, ir gali net nusikaltimus daryti“, - sakė Kalinių globos draugijos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių