E.Kusaitės mama: dukra tvirtino, kad tikėjimas nuves į rojų

Teroro akto rengimu Čečėnijoje kaltinama Eglė Kusaitė galimai yra sakiusi, kad islamo neišpažįstantys yra žemesnės rasės ir blogesni žmonės, paaiškėjo trečiadienį Vilniaus apygardos teismo posėdyje.

Bylos duomenimis, tokius parodymus apie dukros žodžius jos motina Virginija Kusienė yra davusi ikiteisminio tyrimo metu. Anot trečiadienį paviešintų parodymų, dabar 22 metus turinti mergina, sugrįžusi iš Vokietijos 2007-aisiais prieš pat Kalėdas, motinai yra sakiusi, kad tik tikėjimas ją nuves į rojų.

"Ji grįžo namo, buvo agresyvi, sakė, kad kitatikiai yra blogesni, jie yra žemesnės rasės, pradėjo kalbėti apie teroro aktus. Ji tvirtino, kad tikėjimas atves į rojų, o jei nevykdys islamo reikalavimų, pateks į pragarą", - rašoma trečiadienį paviešintuose V.Kusienės parodymuose.

Tačiau trečiadienį kaltinamosios motina pareiškė, kad šiais parodymais vadovautis nereikėtų, esą jie buvo keisti Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų, rašyti netiksliai. V.Kusienė taip pat kalbėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu ji nežinojo visų aplinkybių - kad su mergina bendravę musulmonai ar čečėnai neva buvo VSD pareigūnai.

"Aš noriu atkreipti dėmesį, kad visi žmones atrodė kaip čečėnai, ir aš maniau, kad jie yra čečėnai, o dabar paaiškėjo, kad tai yra melas", - teismą tikino E.Kusaitės motina.

Anot ankstesnių parodymų, V.Kusienė sakė, kad mergina po truputį keitėsi nuo keturiolikos metų, kai mokykloje susipažino su dviem čečėnais, esą vienu metu net buvo nusprendusi keliauti į Čečėniją, bet apsigalvojo. Baigusi 10-ą klasę ir tuomet, kai jai buvo nupirktas kompiuteris, esą mergina dar labiau pasikeitė - ilgai naršydavo internete, skaitydavo čečėnų puslapius, ėmė rengtis musulmoniškai, klausytis čečėnų kovų dainių.

Prieš pradedant lankyti 12-ą klasę, remiantis motinos parodymais, E.Kusaitės elgesys tapo agresyvus, ji kalbėjo norinti išvažiuoti pas tikėjimo brolius.

Vėliau mergina išvyko į Vokietiją, o iš ten grįžusi kurį laiką gyveno atskirai. Merginos motinos teigimu, tuo metu mergina Lietuvoje gyveno VSD išnuomotame bute, kuris esą buvo paverstas maldos namais.

2009-ųjų spalio pabaigoje mergina pabandė išvykti į Rusiją ir buvo sulaikyta.

Teismo posėdžio metu taip pat buvo paviešinti 2007 -ųjų metų lapkričio V.Kusienės parodymai Klaipėdos policijos pareigūnams, kuriuose ji teigė: "Egle minėjo, kad važiuos į musulmonišką šalį, kur mokys mergaites melstis, muštis".

V.Kusienė trečiadienį teisme sakė, kad Klaipėdos policijai šiuos parodymus davė norėdama padėti tyrėjams.

Ji tikino kreipusis į VSD du kartus pagalbos, tačiau jos nesulaukė, esą ragino nesikišti.

Moteris trečiadienį teisme teigė, kad nuo 2003 iki 2009 metų ji visada buvo kieno nors įtakoje, veikiausiai VSD pareigūnų.

Posėdžio metu paaiškėjo, kad teisme bus apklausiami ir šeši Rusijos piliečiai. Šios apklausos turėtų vykti kitų metų kovą.

Ketvirtadienį ketinama apklausti E.Kusaitės tetą.

E.Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį. Ji kaltinama kūrusi organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti bei rengimusi susisprogdinti Čečėnijoje strateginės reikšmės objekte. Mergina savo kaltę neigia ir tvirtina, kad į terorizmą ją bandė įtraukti VSD agentai.

Daugiau nei devynis mėnesius suimta buvusi mergina šiuo metu yra laisvėje, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.


Šiame straipsnyje: Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
ta musulmonu paklode kusyte tikejimas nuves i teisiamuju suola o is ten i zona iki gyvos galvos,gaila kad nera mirties bausmes,nesuprantu ko delsia teisesaugos organai ,sita musulmonu paklode organizavo teroro akta,o musu teisesaugininkai tai ziuri pro pirstus,seniai reikejo ta sterva uzdaryti

Neteiskime

Neteiskime portretas
Gal tai merginai su proteliu negerai ?

rojus

 rojus portretas
Teroriste,negera moteris.Blogas auklejimas šeimoje.Kalta Kusiene
VISI KOMENTARAI 14

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių