E.Kusaitė nori susipažinti su bylos garso įrašais, prokuroras stebisi

Rengimusi susisprogdinti Čečėnijoje kaltinama 23 metų Eglė Kusaitė ir jos gynėjas Kęstutis Stungys nori susipažinti su visais byloje esančiais garso ir vaizdo įrašais. Prokuroras Mindaugas Dūda tai vadina bylos vilkinimu.

Trečiadienį per Vilniaus apygardos teismo (VAT) posėdį K.Stungys paprašė skirti mažiausiai tris savaites jam ir jo ginamajai leisti susipažinti su garso ir vaizdo įrašais, trumpųjų žinučių išklotinėmis.

Teisiamoji jau yra gavusi visas įrašų ir stenogramų kopijas, tačiau jų yra tiek daug, kad per dvi dienas visų jų perskaityti ir išklausyti nespėta.

„Reikia laiko ne tik išklausyti, sulyginti su stenogramomis, bet ir įvertinti“, - sakė advokatas.

Tuo metu Generalinės prokuratūros prokuroras M.Dūda priminė, kad E.Kusaitės baudžiamoji byla teismui perduota 2010 metų spalį. Anot jo, minėti įrašai visuomet buvo bylos dalis, o byla prieinama teisiamajai.

„Pusantrų metų niekas nenorėjo pažindintis su įrašais. Kai kolegija pranešė, kad bus klausomi įrašai, tada staiga kilo noras susipažinti individualiai. Procesas tokiu būdu matau yra aiškiai vilkinamas“, - pareiškė prokuroras.

VAT teisėjų kolegija nusprendė skirti laiko teisiamajai ir jos gynėjui susipažinti su įrašais. Kadangi jie dalį įrašų jau yra paklausę, trečiadienį popiet teismas pradės juos nagrinėti.

Kiti teismo posėdžiai šioje byloje numatyti lapkritį.

E.Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį. Lietuvos prokurorų duomenimis, E.Kusaitė buvo užmezgusi ryšius su islamistinėmis grupuotėmis ir rengėsi teroro aktui nepriklausomybės nuo Rusijos siekusioje Šiaurės Kaukaze esančioje Čečėnijos Respublikoje. Pasak Rusijos prokuratūros, čečėnų tautybės Apti Magmadovas ir jo sesuo Aišat Magmadova naudodamiesi mobiliuoju telefonu bei internetu įkalbinėjo Lietuvos pilietę E.Kusaitę dalyvauti grupuotėje ir susisprogdinti viešoje vietoje Rusijoje.

Dabar mergina neigia turėjusi tokių ketinimų, tačiau anksčiau paskelbti duomenys rodo, kad 2010 metais ikiteisminio tyrimo teisėjui ji yra patvirtinusi, kad ketino vykti į Maskvą, o noras nusižudyti esą jai kilo dėl blogų santykių šeimoje ir narkotikų vartojimo.

E.Kusaitė tvirtina, kad tuomet apklausų metu ji buvo gniuždoma psichologiškai, prieš ją buvo naudojamas fizinis smurtas, ji negalėjo tam pasipriešinti, be to, esą prievarta buvo veikiama psichotropiniais vaistais.

Pernai gruodį Rusijoje nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

E.Kusaitė teigia, kad į neteisėtus veiksmus ją įtraukė Valstybės saugumo departamentas (VSD), ji taip pat teigia patyrusi fizinį ir psichologinį smurtą.


Šiame straipsnyje: Eglė Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

dieve

dieve  portretas
kaip atsibodo venckiene ir kusaite.abi labai'protingos'.

Marge

Marge portretas
Apginkluokit jus ta Kusaite sprogmenemis ir pasiuskit i kokia sena ferma sprogdintis,kad vaikai Lietuvoje apleistose pastatuose nežutu.Bus labai geras darbas Tevynes labui badarytas.

vida

vida portretas
taip nusibodus venskienes rinkimine kompanija pila ir pila lyg lietuvoj daugiau nera zmoniu tik venskiene stankunaite kusaite kokiu popieriumi uzpakaly nusivalo prasto neneaudoja su pamusalu
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių