Eksponuos smurtą ir išnaudojimą patyrusių vaikų meno kūrinius

Karališkojoje akademijoje netrukus duris atvers įspūdinga paroda, kurioje bus eksponuojama daugiau nei 100 meno dirbinių, kurių autoriai – traumas patyrę vaikai ir jaunuoliai – paroda.

Nuo birželio 13 d. Iki pat Olimpinių žaidynių pabaigos Karališkoji akademija labdaros organizacijai „Kids Company“ leido naudotis savo penkiomis galerijomis Burlingtono soduose, Londone. „Kids Company“ kasmet paremia 17000 sunkiai traumuotų vaikučių.

Pirmą kartą vaikų kurtam menui eksponuoti skirta tokio lygio ir svarbos galerijos erdvė. Tačiau, kaip teigia Karališkosios akademijos atstovė Beth Schneider, šiuo atveju eksponatai išties įspūdingi, rašo guardian.co.uk.

„Tai, kaip šie vaikai meninėmis priemonėmis sugebėjo perteikti savo patirtis, ne tik nepaprastai jaudina, sukrečia ir kartais netgi šokiruoja, bet ir atskleidžia jų puikius meninius įgūdžius. Jų atvirumas ir nuoširdumas tiesiog įkvepia“, – kalbėjo Beth Schneider.

Meno dirbiniai – tapybos darbai, skulptūros, instaliacijos, filmai ir kita – vaikų, kasdien patyrusių įvairias traumas ir išnaudojimą, kūrybos vaisus. Šie vaikučiai bijo ne įsivaizduojamų „baubų“ po lova – jiems grėsė realus pavojus būti pašautiems, sužeistiems, išprievartautiems, likti be namų ir kentėti alkį.

Vienas iš parodoje eksponuojamų darbų – filmas, kuriame būrys išsigandusių vaikų klaidžioja po klaidų, labirintą primenantį pastatą, iš kurio niekaip negali ištrūkti. Kitas darbas – objekte išpjauta vaiko pavidalo ertmė. Šį darbą jo penkiametė autorė norėjo nusiųsti savo tėvui, šiuo metu atliekančiam bausmę kalėjime.

Dar vienas sukrečiantis meno kūrinys – vaiko manekenas su įbestu į krūtinę peiliu. Prie jo ašmenų pritvirtintos vėliavėlės su užrašais „tėvai“, „socialinės paslaugos“, „globėjai“, „mokykla“, „kalėjimas“, „visuomenė“.

„Tarnybos ir asmenys, turėję mane saugoti, man padėti, kai buvau išnaudojamas, mane ignoravo, o vėliau – baudė, nes, norėdamas pabėgti nuo prieglaudos, gyvenau gatvėje, kur teko vogti, kad prasimaitinčiau ir išgyvenčiau“, – pasakojo skulptūros autorius.

Visų šioje parodoje eksponuojamų meno kūrinių autorių istorijos skirtingos, bet visos jos pilnos baisių, toli gražu nevaikiškų, netgi nežmoniškų jaunų žmonių išgyvenimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių