Dujotiekio avarijos priežastis vis dar nežinoma

Praėjus daugiau nei parai po dujotiekio sprogimo Širvintų rajone, incidento priežastys vis dar nežinomos. Tiriamos ir techninio gedimo, ir diversijos versijos.

Šeštadienį operatyviai lokalizavus avariją Širvintų rajone, tą pačią dieną buvo pradėti dujotiekio atstatymo darbai. Sekmadienį po pietų buvo montuojami mediniai paklotai įrengiant privažiavimo kelią sunkiasvorei dujininkų technikai ir baigiamas suvirinti naujas vamzdis, kuris bus paklotas vietoj pažeistos dujotiekio atkarpos.

Anot bendrovės "Lietuvos dujos" atstovų, dujotiekio atstatomuosius darbus apsunkina tai, kad jie vyksta pelkėtoje vietovėje. Įprastai tokie darbai galėtų būti atlikti per 2-3 paras, dabar, kaip planuojama, darbai gali užtrukti iki savaitės laiko.

"Darbus stabdo ir tai, kad atliekamas tyrimas, kol pareigūnai mums neleis, mes negalime seno vamzdžio išvežti, nors jau dabar atstatymo darbai vyksta, viriname, čia dar ir priėmimas labai sudėtingas, pelkė", - BNS sekmadienį sakė įvykio vietoje esantis "Lietuvos dujų" technikos direktorius Jonas Janulionis.

J.Janulionio teigimu, tiriamos visos avarijos versijos, tarp jų - ir techninio gedimo bei  diversijos.

"Tiriamos visos versijos, buvo čia ir "Aras", ir kriminalistai, ir techninė komisija, sunku dabar pasakyti, kokios priežastys, gali būti ir techninės, bet gali būti ir sąmoningas pažeidimas. Įtarimų kyla, nes yra vienas židinys, lyg ir būtų išgraužta rūgšties, tikrai ne koroziniai dalykai, tyrimas atsakys, ar čia buvo užpilta ko nors, ar natūraliai susidarė pelkės sąlygomis", - sakė J.Janulionis.

Pasak jo, įtarimus sustiprina tai, kad "Lietuvos dujos" ruošėsi netoliese statyti dujų kompresorinę stotį, vietos gyventojai tam aktyviai priešinasi. "Sprogimas įvyko labai netoli tos vietos, kur buvo planuojama kompresorinė, keli šimtai metrų per miškelį", - sakė J.Janulionis.

Dujų tiekimas dėl avarijos nenutrūko nei buitiniams, nei pramoniniams vartotojams. Jiems dujos tiekiamos lygiagrečiu dujotiekiu.

Preliminariais skaičiavimais, bendrovė patyrė apie 100 tūkst. litų nuostolio, sprogus dujotiekiui išdegė apie 200 tūkst. kubinių metrų dujų, bus keičiama apie 100 metrų vamzdžio.

 


Šiame straipsnyje: dujotiekissprogimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių