Druskininkietis kaltinamas civilių gyventojų trėmimu

Prokurorai antradienį pranešė perdavę teismui bylą, kurioje 82 metų Druskininkų gyventojas kaltinamas civilių gyventojų trėmimu pokario metais.

Ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų baigė Tauragės rajono apylinkės prokuratūra. Byla perduota Klaipėdos apygardos teismui.

Kaltinimai byloje dėl civilių gyventojų trėmimo pateikti šiuo metu Druskininkuose gyvenančiam buvusiam tauragiškiui 82 metų V.K.

Įtariamasis pokario metais buvo Lietuvos SSR valstybės saugumo ministerijos (MGB) Klaipėdos srities Tauragės rajono skyriaus vyresnysis operatyvinis įgaliotinis.

Įtariama, kad vyras, vykdydamas SSRS okupacinės valdžios sprendimus dėl Lietuvos partizanų šeimų, partizanų pagalbininkų ir stambių ūkininkų iškeldinimo iš Lietuvos į SSRS šiaurės ir rytinius rajonus, su kitais MGB pareigūnais 1952 metų rugpjūčio 5-6 dienomis iš Tauragės rajono ištrėmė vieną keturių asmenų šeimą į Rusijos Krasnojarsko sritį, kur ji priverstinai gyveno iki 1957 metų.

Anot prokuratūros, buvęs saugumietis pats 1955 metais buvo nuteistas Pabaltijo karinės apygardos karinio tribunolo už valstybinio ir visuomeninio turto grobimą 15 metų laisvės atėmimo bausme.

V.K., pranešus jam apie prieš 58 metus padarytą nusikalstamą veiką, kaltu neprisipažino, tačiau jo kaltę įrodo iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro gauti archyviniai dokumentai su įtariamojo parašais, jo darbo biografija bei kita bylos medžiaga, teigia prokuratūra.

Pasak Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiojo prokuroro Rimvydo Valentukevičiaus, nuo šalies nepriklausomybės atkūrimo iki šiol įvairiose šalies prokuratūrose buvo pradėti ir atliekami ne mažiau kaip 246 ikiteisminiai tyrimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, padarytų Lietuvos okupacijų laikotarpiu prieš Lietuvos žmones.

Teismams perduoti 42 asmenys 30-yje šios kategorijos baudžiamųjų bylų.


Šiame straipsnyje: Trėmimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių