D.Kedžio motina reikalauja prokurorų galvų

Dviguba žmogžudyste įtariamo Drąsiaus Kedžio mama Laimutė Kedienė ketvirtadienį Seimui įteikė raštą, kuriame prašoma nepritarti Seimo Teisės ir teisėtvarkos išvadoms bei inicijuoti baudžiamųjų bylų iškėlimą visiems pedofilijos bylą tyrusiems prokurorams.

Mato daugybę trūkumų

Anot L.Kedienės, jos sūnaus skundus tyrę prokurorai akivaizdžiai nusikalto neatlikę savo tarnybinių pareigų. Jų neveiklume moteris įžvelgia ir piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

„Ikiteisminį tyrimą atlikę ir D. Kedžio skundus turėję tirti prokurorai suprato, jog nevykdydami savo tiesioginių pareigų, neatlikdami elementariausių pirminių procesinių veiksmų, iš esmės netirdami D. Kedžio pateiktų skundų ir juose nurodytų aplinkybių, piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, numatė, kad dėl tokių jų veiksmų gali atsirasti Baudžiamajame kodekse numatyti padariniai ir nors jų nenorėjo, bet sąmoningai leido jiems atsirasti, dėl ko jie turėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, - rašo L.Kedienė.

Moteris yra pasipiktinusi ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadomis, kuriose pažymima, kad byla tirta atsainiai, tačiau apie baudžiamąją atsakomybę neužsimenama.

L.Kedienė Seimo narių prašo nepritarti šioms išvadoms, kol į jas nebus įtraukti pasiūlymai pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Kauno apylinkės ir apygardos, Vilniaus apygardos ir Generalinės prokuratūros prokurorų veiksmų.

Išvados gali griežtėti

Seimas po pateikimo, lapkričio 19 d. jau pritarė šioms Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadoms, kuriose teigiama, kad pedofilijos byla tirta aplaidžiai ir spalio 5 d. Kaune įvukusių žudynių buvo galima išvengti.

Tada už jas balsavo 50 parlamentarų, 11 Seimo narių susilaikė. Dabar šios išvados nagrinėjamos Seimo komitetuose ir frakcijose.

“Šią savaitę svarstomas biudžetas, todėl prie jų tikrai nebus grįžtama, o kitą savaitę stengsimės, kad joms būtų svarstomos, mes savo darbą atlikome ir norime, kad viskas būtų baigta kuo greičiau”, - portalui sakė komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Komiteto nuomone, su byla dirbę prokurorai turėtų būti nubausti griežčiau, tačiau tarnybines nuobaudas po vidinio patikrinimo skyręs Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas jų griežtinti neketina “Nuobaudos jau paskirtos ir aš, ne kaip kurie kiti asmenys, savo nuomonės nekeičiu”, - yra sakęs Generalinis prokuroras.

Pasak S.Šedbaro, kai kurios frakcijos siūlo išvadų dalį dėl nuobaudų prokurorams griežtinti, todėl jų galutinis variantas gali būti visai kitoks nei pateiktasis.

“Sakyčiau šios išvados yra palankios pačiai D.Kedienei, bet, matyt, moteriai trūksta teisinio išsilavinimo, juk Seimas baudžiamųjų bylų neiškels”, - paklaustas apie D.Kedžio motions pretenzijas, atsakė S.Šedbaras.

Prokurorės skundžiasi teismui

Dvi A.Valantino nuobaudomis nepatenkintos prokurorės, jau kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Panaikinti joms skirtas nuobaudas prašo griežčiausiai, atleidimu iš darbo, nubausta Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Genovaitė Ročienė ir pareigose pažeminta Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja, dabar - apylinkės prokurorė Rita Čivinskaitė.

Kiti penki nubaustieji prokurorai į teismą nesikreipė.

G.Ročienės skundas teismą pasiekė trečiadienį, todėl sprendimo ar jis bus priimtas dar nėra. R.Čivinskaitės skundas gautas lapkričio 23 d. Jis bus nagrinėjamas.
A.Valantinas spalio 30 d. skyrė nuobaudas septyniems pedofilijos bylą tyrusiems prokurorams.

Be G.Ročienės ir R.Čivinskaitės nuobauda skirta Kauno apygardos prokuratūros prokurorui Andriui Kiuršinui (pažemintas pareigose), Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Nerijui Marcinkevičiui (pareikštas papeikimas), Civilinių bylų skyriaus prokurorei Solveigai Gradzevičienei (pareikšta pastaba), Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus vyriausiajam prokurorui Zenonui Burokui (skirtas papeikimas) ir šio departamento prokurorui Sigitui Jankauskui (pažemintas pareigose).

Užkliuvo ir R.Šalaševičiūtė

L.Kedienės įteiktame rašte Seimui, siūloma pareikšti nepasitikėjimą Vaiko teisių apsaugos kontroliere Rimante Šalaševičiūte bei atleisti ją iš pareigų. „R. Šalaševičiūtei D. Kedys parašė 10 skundų, iš kurių į 5 atsakė, kad skundai nebus tiriami, į 2 atsakymai aplamai negauti, o 3 skundai persiųsti kitai instancijai”, - rašo pasipiktinusi moteris.

Pati R.Šalaševičiūtė jau yra ne kartą neigusi priekaištus, kad į D.Kedžio skundus buvo nereaguota. „Taip, mes siuntėme jam atsakymus, kurių pabaigoje buvo parašyta, kad skundai nebus tiriami, bet reikia skaityti ne vieną sakinį, o viską, kas ten parašyta“, - sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Jos teigimu, kiekviename atsakyme buvo nurodyta, kas padaryta, kur kreiptąsi, o šis prierašas gale atsirasdavęs tik dėl to, jog to, ką prašė D.Kedys Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga tiesiog negalinti tirti, tai prokurorų kompetencija.


Šiame straipsnyje: KedysKedienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių