D.Kedžio dukters palaikymo akcijos įvyko Bergene ir Toronte

Nors Drąsiaus Kedžio dukra kol kas gyvena su savo globėja, protesto akcijos dėl jos grąžinimo motinai, nerimsta. Savaitgalį jos vyko Norvegijoje ir Kanadoje.

Penktadienį Norvegijoje, Bergeno mieste, gyvenantys lietuviai rinkosi Torgallmenningen aikštėje, į sankcionuotą mitingą - “Išgelbėkit mergaitę”.  „Taip norėjome išreikšti savo paramą Venckų ir Kedžių šeimoms bei nepritarti tam, kas vyksta Lietuvoje“, - portalui pasakojo Bergeno lietuviai.

Pasak jų į mitingą susrinko nemažai žmonių, ne tik lietuvių, bet ir vietos gyventojų. Dauguma jų pareikšti savo nuomonės atėjo su mažais vaikais, atsinešė žvakutes, violetinės spalvos bolionų, žaislų.  

Buvo perskaitytas kreipimasis anglų kalba skirtas Norvegijos žiniasklaidai bei nevalstybinėms vaiko teisių organizacijoms, taip pat Lietuvos vadovams, bei visiems geros valios žmonėms.

„Nelikime abejingi mažos mergaitės ašaroms!“, „Žmonės padėkite pasiekti teisingumą pedofilijos byloje.“, „Mažoji mergaitė yra dideliame pavojuje – ji prarado, ją mylintį tėtį Drąsių Kedį“, - lietuvių, anglų, bei norvegų kalbomis skelbė žmonių atsinešti plakatai.

Pasak mitinguotojų, tai  tik pirmas žingsnis paremiant D.Kedžio dukrelę ir jos šeimą. Bergene  gyvenantys lietuviai jau susisiekė su vaikų teises ginančia organizacija Norvegijoje „ReddBarna“. Tikimasi sulaukti ir šios organizacijos dėmesio bei paramos.

Bergeno lietuvių išplatintame pranešime pabrėžiama, kad nors pagrindinis įtariamasis laukia teismo, kitas teismas grąžino mergaitę motinai, kuri žinojo apie dukters tvirkinimą ir šioje istorijoje suvaidino nemažą vaidmenį.

„Ši istorija ir kupina nelogiškų sprendimų, ir neišsamių tyrimų Lietuvoje didžiulė korupcija – vienykimės ir kalbėkime pasauliui. Apginkime  tuos, kurie negali apsiginti patys.Jei mes tylėsime –kas kalbės?“, - klausia Norvegijoje gyvenantys lietuviai.

Šeštadienį taikus protestas įvyko ir Kanadoje, prie Lietuvos Generalinio konsulato Toronte.

„Mes suprantame, kokia prasta Lietuvos teisėsaugos padėtis ir esame pasipiktinę Kėdainių teisėjo nutartimi grąžinti mergaitę motinai, stebimės ramia daugumos parlametarų reakcija ir lenkiame galvas prieš žmones Garliavoje, saugančius mažą mergaitę nuo Lietuvos teisėsaugos ir mamos, kurie turėjo ją saugoti ir ginti, bet kurie ją skriaudė ir tebeskriaudžia. Ne tik Kanados lietuviai, bet apskritai kanadiečiai negali patikėti, kad tokie dalykai dedasi Europos šalyje“, - portalui adresuotame laiške visų protestuotojų vardu rašo Rima.

Jos teigimu, ne vienas dabar Kanadoje gyvenantis lietuvis išgyveno Sausio 13-osios įvykius, ne vienas juose ir dalyvavo, tikėdamas laisva ir demokratine Lietuvos, kaip teisinės valstybės, ateitimi, tačiau įvykiai Kaune tik parodė, koks visiškai nuogas karalius - kokia supuvusi ir korumpuota Lietuvos teisėsauga ir kiek daug darbo reikės, kol bus išvalytas visas purvas.

„Tam tikra prasme ši kova yra sunkesnė negu 1991 m. sausį, nes tada mes pažinojom savo priešą,  o dabar jis yra pasislėpęs po visokiausiomis gražiomis kaukėmis, dangstomas aukštomis pareigomis, titulais, ir dėl to dar sunkiai identifikuojamas. Lietuva negali vadintis laisva šalimi, kol korupcija nebus sumažinta iki bent jau toleruotino lygio. Mes linkime su korupcija ir netiesa kovojančiai šeimai ir visai Lietuvai stiprybės ir ištvermės ir sakome: visi šiai, pedofilijos, bylai neabejingi Toronto ir jo apylinkių lietuviai yra su jumis“, - teigiama laiške.


Šiame straipsnyje: Kedysprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių