D.Kedžio dukra į Vaiko raidos centrą išvežta neteisėtai

Teismas nepanaikino Valstybinio medicininio audito inspekcijos išvadų, kuriose teigiama, kad niekas neturėjo teisės Drąsiaus Kedžio dukters išvežti į Vilnių ir uždaryti Vaiko raidos centre.

Šias audito išvadas Vilniaus apygardos administraciniame teisme bandė užginčyti Vaiko raidos centro steigėjas Vilniaus universitetinė vaikų ligoninė, tačiau jų skundas nebuvo patenkintas. Teismas konstatavo, kad šių išvadų Vilniaus universitetinė ligoninė iš viso negalėjo skųsti.

D.Kedžio dukra į Vaiko raidos centrą Vilniuje buvo atvežta pernai spalio 5 d., iškart po žudynių Kaune. Kaip portalui diena.lt pasakojo mergaitės močiutė Laimutė Kedienė, tai, kad mergaitė kažkur išvežta, šeima sužinojo tik vakare. „Nei kur, nei kas ją paėmė iš darželio nežinojome“, - kalbėjo moteris.

Šeima susisiekė su tuo metu kursuose Molėtuose buvusia D.Kedžio seserimi Neringa Venckiene ir tik jai grįžus į namus, pradėjo aiškėti tiesa – mergaitė išvežta į Vaiko raidos centrą, ją iš darželio paėmė ir išvežė Kauno rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė

„Man paskambino iš prokuratūros ir liepė mergaitę vežti į Vilnių, aš taip ir padariau“, - vėliau aiškinosi ši ir prisipažino, jog situaciją Kaune tuo metu buvo tokia įtempta, kad ji net nesiaiškino, kodėl reikia mergaitę ten nugabenti.

Kaip matosi iš Medicininio audito medžiagos, 16.40 val. Vaiko raidos centre D.Kedžio dukrą apžiūrėjo vaikų ir paauglių psichiatrė Živilė Žeibienė. Asmens sveikatos istorijoje ji pažymėjo, kad mergaitė atvyko lydima J.Dabašinskienės. Ši atsivežė pačios parašytą Vaiko teisių apsaugos skyriaus laikinojo apgyvendinimo aktą, kuriame ji save įvardino įstatymine mergaitės atstove.

Auditas nustatė, kad J.Dabašinskienė šia atstove prisistatyti negalėjo, o psichiatrė Ž.Žeibienė negalėjo mergaitės paguldyti į ligoninę, nesant tikrojo įstatyminio atstovo sutikimo. „Ž.Žeibienė, nebus tinkamo įstatyminio atstovo sutikimo, įformino pacientės stacionarizavimą ir tuo pažeidė Lietuvos Respublikos psichikos sveikatos priežiūros 25 straipsnio reikalavimą – nepilnamečiai pacientai gali būti hospitalizuojami tik vienam iš tėvų ar globėjai sutikus“, - rašoma audito išvadose.

Šiose išvadose taip pat nurodoma, kad Ž.Žeibienė neteisingai įvertino diagnozę bei priskyrė šį atvejį Skubiosios medicinos masto kategorijai. Taip buvo pažeistas Sveikatos apsaugos ministro įsakymas patvirtinantis Būtinosios medicinos pagalbos teikimo tvarką ir mastą.

Pasak N.Venckienės, ji tą patį vakarą planavo mergaitę išsivežti į savo namus, tačiau jai buvo pareikšta, esą nesutvarkyti visi dokumentai. Tik vėliau šeima sužinojo, kad Vilniaus apygardos prokuratūra buvo apskundusi Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimą mergaitės globą paskirti D.Kedžio seseriai.

Bet kai visi teismai nuo šios bylos nusišalino, prokuratūrai neliko nieko kito, kaip pakeisti savo sprendimą. Spalio 13 d. apie 16 val. N.Venckienė su savo globotine ir Kriminalinės policijos biuro skirta apsauga mergaitei išvyko iš Vaiko raidos centro.


Šiame straipsnyje: KedysKedytėVenckienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių