D.Kedžio byla: klausimų daugiau nei atsakymų

Turbūt dar nė vienos bylos nelydėjo tokie keisti ir sunkiai protu suvokiami sutapimai, kaip Drąsiaus Kedžio - nuo pat istorijos pradžios iki vyro mirties.

Keista net prokurorui

Net laikinai generalinio prokuroro pareigas einančiam Raimondui Petrauskui, paskutinėmis dienomis įvykę „sutapimai“ kelia nerimą - tuo pačiu metu sulaikomas D.Kedžio draugas Alebrtas Žilius, tuo pačiu metu Šlienavoje Kauno marių pakrantėje randamas D.Kedžio lavonas ir būtent tomis pačiomis dienomis iki šiol neatpažintų žmonių kūnų neieškoję vyro artimieji nusprendžia patikrinti morgus.

„Suprantu, A.Žilius buvo sulaikytas, kai parskrido. Bet žiūrėsime ir dėl A.Žiliaus, kas ten kaip, kodėl jis buvo ieškomas ir panašiai, viską patikrinsime“, - žadėjo R.Petrauskas.

Tiesa, kodėl D.Kedžio artimieji jo pradėjo ieškoti būtent dabar, laikinasis prokuratūros vadovas turi savo versiją - esą žmogaus ieškoma tik tada, kai jo pasigendama. Iš to R.Petrauskas daro išvadą, kad dviguba žmogžudyste įtariamojo giminės visą tą laiką žinojo, kur slepiasi D.Kedys, todėl esą buvo tokie ramūs.

Kodėl nesislėpė V.Naruševiečienė?

Bet grįžkime prie pernai metų spalio 5-osios įvykių Kaune. 8.30 val. V.Sladkevičiaus gatvėje, ižvažiuojantis iš savo namų kiemo, nušaunamas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius.

Įvykio liudytojai teigia, kad kelią jo automobiliui užblokavo baltos spalvos mikroautobusas. Į teisėją buvo paleisti keturi šūviai - du į kūną, du į galvą.

Netrukus policijos pareigūnai šią žinią praneša buvusiai D.Kedžio sugyventinei Laimutei Stankūnaitei. Jos teigimu, tai įvyksta jos susitikimo su dukra metu. L.Stankūnaitė iškart puola skambinti savo seseriai Violetai Naruševičienei.

Iš paviešintų seserų pokalbių aišku, kad L.Stankūnaitė neabejoja, jog šaudė D.Kedys, o pokalbyje J.Furmanavičių vadina sau „artimu žmogumi“, nors iki šiol tiek buvusi D.Kedžio sugyventinė, tiek vienintelis įtariamasis pedofilijos byloje Andrius Ūsas neigia pažinoję teisėją.

Gavusi perspėjimą, V.Naruševičienė visiškai nesiruošia slėptis. Atvirkščiai, ji kuo ramiausiai sėdi namuose ir viename rusiškų forumų aktyviai diskutuoja, kaip auginti šunis.

Kodėl moteriai, kurią D.Kedys įtarė perdavinėjus savo dukrą pedofilams, slėptis nepatarė ir pareigūnai, kodėl pasirūpinę A.Ūso apsauga, jie nepasirūpino ir V.Naruševičienės?

Praėjus trims valandoms po J.Furmanavičiaus nužudymo prie savo namų nušaunama ir V.Naruševičienė. Kaip ir į teisėją, žudikas į moterį paleidžia keturias kulkas - dvi į kūną, dvi į galvą. Šalia numetamas D.Kedžiui savigynai išduotas pistoletas „Beretta“, iš kurio, kaip nustato ekspertai, šauta nebuvo.

Vėl klausimas, kodėl V.Naruševičienė atidarė žudikui duris, jei sesuo ją perspėjo, kad mirtį sėjantis žudikas yra D.Kedys?

Vakarop baltas mikroautobusiukas randamas prie A.Ūso namo, šiek tiek anksčiau išvažiuojant iš Kauno į avariją pakliūna automobilis, kuriuo, kaip įtaria pareigūnai, spruko jo pagalbininkai.

Užtveriamas visas miestas, stabdomas kiekvienas automobilis, tačiau įtariamas žudikas ir jo bendrininkai dingsta kaip į vandenį.

Turėjo eiti į policiją

Dar vienas sutapimas - būtent žudynių dieną, spalio 5-ąją V.Naruševičienė turėjo eiti į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kur turėjo patikslinti savo skundą dėl D.Kedžio grasinimų jai.

Kad D.Kedys grasina ją nužudyti, skundą generalinei prokuratūrai V.Naruševičienė įteikė rugsėjo 7 d. Tuo pat metu buvo gautas ir analogiškas L.Stankūnaitės prašymas. Tokį patį prašymą buvusi D.Kedžio sugyventinė įteikė ir Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Savaitę šie skundai buvo nagrinėti generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriuje, vėliau perduoti Vilniaus apygardos prokuratūrai, tuomet jau tyrusiai vadinamąją pedofilijos bylą.

Vilniaus apygardos prokuratūra rugsėjo 24 d., tai yra praėjus devynioms dienoms nuo prašymų jai perdavimo ir daugiau kaip dviem savaitėms nuo pareiškėjų kreipimosi dėl gresiančio susidorojimo, prokurorai prašymus persiuntė Kauno apygardos prokuratūrai.

Ši V.Naruševičienės skundą rugsėjo 29 d. perdavė Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, tačiau moteris aplinkybėms patikslinti į policiją buvo kviečiama tik spalio 5 d.

Daugiau nei mėnesį skundai buvo mėtomi iš vienos institucijos į kitą, per tą laiką nesugebama apklausti nei moterų, nei D.Kedžio, nors puikiai žinoma, kad jis turėjo du jam savigynai išduotus ginklus, minėta pistoletą „Beretta“ ir 12 kalibro dvivamzdį šautuvą „Winchester“.

Kodėl šie ginklai iš jo nebuvo atimti vos tik gavus L.Stankūnaitės ir V.Naruševičienės skundus dėl grasinimų joms, nors pedofilijos skandalas jau buvo įsbėgėjęs, o D.Kedžio nuflmuoti dukters pasakojimai viešai rodomi internete ir aktyviai aptarinėjami visuomenės ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje?

Septyni mėnesiai gandų

Dingus D.Kedžiui, beveik septynis mėnesius visuomenė maitinama gandais - pranešama, kad vyro „Winchesteris“ rastas kažkur pasienyje su Lenkija, kratos vyro artimųjų namuose atliekamos tik praėjus porai savaičių po žmogžudysčių, o galimą jo bendrininką V.Žilių pareigūnai apklausia tik po to, kai jį jau pasikalbina žurnalistai.

Tyrėjai net nesugeba išanalizuoti paties D.Kedžio darytų vaidzo įrašų ir pasidomėti, ar prie viešbučio „Baltosios burės“ į kadrą patekęs vyras čia atsidūrė neatsitiktinai.

Tyrėjai žengia atsilikę mažiausiai per žingsnį nuo šia istorija susidomėjusios žiniasklaidos ir negana to, tam tikrus žurnalistus, o per juos ir visuomenę maitina visiškomis nesąmonėmis - esą D.Kedys „atidirbinėjo“ Sauliui Veličkai, pravarde „Agurkas“, Henrikui Daktarui, buvo susijęs ne tik su Kauno nusikalstamo pasaulio įžymybėmis, bet ir kartu su V.Naruševičienės vyru Deivydu Naruševičiumi vogdavo ir užsienyje pardavinėdavo automobilius.

Teigiama, kad verslo reikalais D.Kedys daug važinėdavo po Rusiją, todėl jo ieškoma ten, vėliau paieškos persikelia į Ispaniją, Didžiąją Britaniją. Nors L.Stankūnaitė jau viešai apskelbusi, kad jos buvęs sugyventinis buvo priklausomas nuo narkotikų, tyrėjai kažkodėl kolegoms iš užsienio leipia atkreipti dėmesį į sporto klubus, ypač į tuos, kuriuose vyksta kovinių menų treniruotės.

Paslaptingas prokuroro skambutis

Vasario 24 d. D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė sulaukė keisto dvigubos žmogžudystės Kaune tiriančio prokuroro Egidijaus Palaimos skambučio. Jai paskambinęs Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras, paklausė, kas gins D.Kedį.

Atsakius, kad Aidas Venckus, prokuroras pareiškė, jog jis yra apklaustas liudytoju, todėl negali ir liepė šeimai kuo greičiau susirasti kitą advokatą.

„Aš jo klausiu, ar brolį suradote, gal iš kažkur atvežėte, tačiau jo atsakymas buvo neigiamas. Esą šiaip sau skambina, tik pasitikslinti norėdamas“, - sakė dabartinė D.Kedžio dukters globėja.

Šis „pasitikislinimas“ visai šeimai pasirodė labai įtartinas. E.Palaima, pasak N.Venckienės, skambino iš automobilio, o ne iš savo darbo kabineto. Iš telefone girdimų garsų ir to, kad pokalbis tarp jų tris kartus nutrūko, moteris sako supratusi, jog prokuroras skambina kažkur važiuodamas automobiliu.

Tiesa, vėliau pats E.Palaima išsigynė. Esą N.Venckienė jį ne taip suprato.

Tačiau po šio skambučio, kaip matyti, atkuto A.Ūsas ir L.Stankūnaitė. Vienas jų atsisakė apsaugos, o kita, iki šiol vengusi daug komentuoti net ją ginančiai televizijos laidai, pratrūko pasakoti, koks beviltiškas narkomanas ir iškrypėlis buvo D.Kedys - prisiuostęs Juodkrantėje miltelių, jis važiuodavo žiūrėti, kaip poruojasi audinės, ir prie šių vaizdų pratindavo net savo dukrą.

D.Kedžio artimieji po viso šito pasidarė savo išvadas: vyras sulaikytas, tačiau kažkur slepiamas.

Keista mirtis

Dar daugiau klausimų palieka paslaptinga D.Kedžio mirtis. Pareigūnų užsienyje ieškotas įtariamas žudikas randamas visai šalia Kauno, Šlienavoje, miestelyje, kur sodo namelyje gyvena jo dėdė.

Prokurorų ir ekspertų pateikta išvada netiki ne tik D.Kedžio artimieji, bet ir, matyt, didžioji Lietuvos gyventojų dalis.

Esą ieškotas itin pavojingas nusikaltėlis, vieną gražią dieną, kaip tik visuotinės akcijos „Darom“ išvakarėse, išeina iš dėdės namelio su savimi pasiėmęs butelį, nueina prie marių, nors net neišgeria viso butelio, bet prisilupa tiek, kad užspringsta savo skrandžio turiniu, atsistoja kniupščias ir numiršta.

Tiesa, prieš tai pistoletą, iš kurio nušovė du žmones, pametėja šiek tiek toliau nuo savęs - gal kad tyrėjai jį rastų, o gal kaip tik, kad nerastų.

Prieš numirdamas dar sugeba nusirengti paltą ir pasitiesti po savimi - matyt, kad minkščiau būtų, o eidamas per pažliugusią žemę nesusitepa net batų, jų padai visiškai švarūs.

Kūną radę pareigūnai, vyro neatpažįsta, tris dienas lyg niekur nieko laiko morge ir tik artimiesiems atpažinus giminaitį, pradeda daryti ekspertizes ir apklausinėti Šlienavos gyventojus, kurie teigia šio vyro savo apylinkėse nei matę, nei regėję.

Smurto žymės ant lavono daugiau nei akivaizdžios, tačiau tyrėjai to nepastebi, esą kraujas galėjo atsirasti vyrui nugriūnant, o mėlynės atsirado jau po mirties, mat kūnas rastas veidu į žemę, kraujas sutekėjo į galvą, veidas pamėlo, neatpažįstamai ištino ir tik morge patynimas pradėjo slūgti.

Kol ekspertai dirba, tyrėjai toliau spėlioja - galėjo mirti perdozavęs narkotikų, vėliau atsiranda sušalimo versija. Esą tai įrodo ir kūno padėtis ir ant veido rasti sužalojimai. Ir tik ketvirtadienį paskelbiama - mirė užspringęs savo skrandžio turiniu, kraujyje rastos 3,7 promilės alkoholio, o šalia lavono voliojosi butelis.

Pareigūnai tikina, esą jau esant kūnui lavoninėje, jiems kilo įtarimų, ar tai nebus D.Kedys. Bet net ir tada, skambinama ne artimiausiems žmonėms, tėvams ar seseriai. Tyrėjai apklausia L.Stankūnaitę.

„Nežinau kodėl taip padaryta, čia tyrimo taktika, niekur neparašyta, kas pirmas turi būti apklaustas“, - tyrėjus teisina R.Petrauskas ir vis žada, jog į visus klausimus anksčiau ar vėliau bus atsakyta.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių