Dėmesio stoką kompensuoja protestais

Laisvės atėmimo vietose bausmes atliekantys asmenys gerai žino savo teises ir nevengia jomis manipuliuoti.

Įstatymus traktuoja savaip

Nuteistųjų elektroniniai laiškai, SMS žinutės ir  telefoniniai skambučiai nieko nebestebina. Pataisos namuose bausmes atliekantys asmenys pasinaudoja visomis įmanomomis galimybėmis savo nepasitenkinimui išreikšti.

Neseniai į "Kauno dienos" redakciją paskambinę Pravieniškių antrųjų pataisos namų gyventojai pasakojo pradėję bado akciją: "Streikuoja 26 žmonės. Vienas iš mūsų buvo nubaustas už savo nederamą elgesį."

Telefonu kalbintas prisistatyti nepanoręs nuteistasis kaip žirnius į sieną išpyškino jam palankius įstatymus. Jo teigimu, buvo pažeistos Europos kalinimo taisyklės: "Mums turi būti sudarytos sąlygos tobulėti, integruotis į visuomenę, o realiai viskas vyksta priešingai - užkertamas bet koks kelias taisytis. Pataisos namų administracijai čia jokie įstatymai negalioja."

Nežada pasiduoti spaudimui

Dėl šio įvykio buvo atliktas tarnybinis tyrimas. Pravieniškių pataisos namų pareigūnų veiksmuose jokių pažeidimų nerasta.

Pravieniškių antrųjų pataisos namų drausmės grupės nuteistieji, užrėmę duris, kurį laiką neleido pareigūnams patekti į gyvenamąją patalpą. Nuteistieji buvo įspėti, kad tokie jų veiksmai yra neteisėti.

Nuteistiesiems toliau reiškiant nepasitenkinimą, iš jų buvo paimti svarmenys, štangų grifai, bet palikta galimybė naudotis krepšinio aikštele, lygiagretėmis, skersiniu. Tai buvo padaryta siekiant užtikrinti įstaigos ir pareigūnų saugumą.

Kalėjimų departamento vadovai užtikrino, kad šie apribojimai buvę laikini. "Neteisėti nuteistųjų veiksmai negali būti toleruojami, o pataisos namuose turi būti užtikrintas saugus įstaigos funkcionavimas. Pataisos namų administracija privalo užtikrinti, kad nebūtų dezorganizuotas laisvės atėmimo įstaigos darbas", - sakė teisingumo ministras Petras Baguška.

Ministras taip pat pabrėžė, kad jokiam spaudimui, siekiams suklaidinti žiniasklaidą bei neteisėtiems nuteistųjų veiksmams neturi būti nuolaidžiaujama.

Kol kas vienintelėje įstaigoje - Pravieniškių pirmuosiuose pataisos namuose - veikia ryšio blokavimo sistema. Kalėjimų departamento vadovai užtikrino, kad šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl analogiškos įrangos montavimo kitose įstaigose: "Derinami finansiniai klausimai. Kai tik bus gauta pinigų, ryšio blokavimo sistema atsiras ir kitose įstaigose."

Nauja šūsnis pretenzijų

Prieš mėnesį Pravieniškių pirmuosiuose pataisos namuose buvo mėginta surengti nuteistųjų bado akciją. Tąkart jie protestavo dėl esą per mažų ir nekokybiškų naujai suremontuotų gyvenamųjų patalpų, į kurias bausmes atliekantys asmenys turėjo būti perkelti iš gamybinio cecho. Įstaigos administracija patikino, kad joks streikas nevyksta.

Šiomis dienomis redakciją pasiekė dar vienas elektroninis laiškas, pavadintas "Nuteistieji prašo pagalbos!", kuriame vėl skundžiamasi.  Šįkart - dėl esą nuteistųjų sveikatai iškilusios grėsmės ir higienos normų reikalavimų neatitinkančios Pataisos namų valgyklos bei maisto prekių parduotuvės.

"Pravieniškių pirmųjų pataisos namų valgykla daug metų neremontuojama, jos salė yra avarinės būklės. Personalas neapmokytas, higieninis mokymas bei bakteriologiniai tyrimai neatliekami. Salėje dirbantys asmenys neturi sąlygų nusiplauti rankas ar persirengti švariais drabužiais", - vieną po kitos pretenzijas žėrė nuteistieji.

Tikisi išsikovoti lengvatų

Kalėjimų departamento specialistai nuolatinius nuteistųjų skundus linkę vadinti bandymu atkreipti į save dėmesį. Jų teigimu, dalis nuteistųjų įsitikinę, kad visuomenei ir žiniasklaidai labai rūpi kritikuoti bet kokius valdžios veiksmus. Tikimasi viešojoje erdvėje sukelti spaudimą pataisos įstaigų administracijai, Kalėjimų departamentui ir tokiu būdu siekti savo tikslų, išsikovoti lengvatų.

"Ne paslaptis, kad skundus rašo ne tie, kurie po jais pasirašo, o už tam tikrą atlygį ar susitarus tarpusavyje tai padaro kiti nuteistieji. Kartais tai yra paprasčiausia laiko praleidimo forma, o kartais tam tikras verslas", - sakė Kalėjimų departamento Viešųjų ryšių skyriaus viršininkė Vilma Budėnienė.

Iki šių metų rugsėjo 25 dienos Kalėjimų departamentas gavo 1512 laisvės atėmimo vietose laikomų asmenų prašymus, pareiškimus, skundus. Per metus vidutiniškai sulaukiama apie 2 tūkst. įvairaus pobūdžio skundų ir prašymų.

V.Budėnienės teigimu, nuteistieji dažniausiai skundžiasi Teisingumo ir Sveikatos ministerijoms, Seimui, Vyriausybei, Generalinei prokuratūrai, Seimo kontrolieriams.

Vos du skundai pagrįsti

Pašnekovė suskaičiavo, kad per šiuos metus Kalėjimų departamentas išnagrinėjo 1453 skundus, bet vos dviem atvejais pasitvirtino juose išdėstyti faktai: "Kasmet atsiranda naujų kurioziškų temų. Pavyzdžiui, vienas nuteistasis prašo panaikinti jam skirtą paskatinimą. Į šį skundą dar neatsakyta."

Pašnekovės teigimu, nuteistieji ir suimtieji piktnaudžiauja ir vis dažniau savo teises gina per teismą. Paprastai jiems netaikomas žyminis mokestis, tad tai juos vilioja.
"Nuteistieji turi pakankamai laiko, galimybių ir, svarbiausia, motyvacijos studijuoti savo teises. Tai nėra blogai. Deja, dažnai užmirštamos pareigos ir atsakomybė", - pasakojo Kalėjimų departamento specialistai.

Visose laisvės atėmimo vietose veikia nuteistiesiems skirtos bibliotekos, aprūpintos įvairia teisine literatūra. Be to, pataisos įstaigose vykdomos jų teisinio ir socialinio švietimo programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių