Dažnai kertančius valstybės sieną turčius tikrins VMI

Kontrabanda įtarti ar dažnai per valstybės sieną vykstantys gyventojai turės pagrįsti savo turtą, praneša Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

"Gyventojai, kurie Muitinės departamento duomenimis, šiemet itin dažnai kirsdavo valstybės sieną su Baltarusijos Respublika ir Rusijos Federacija, bus paprašyti pateikti pagrįstus paaiškinimus Mokesčių inspekcijai, iš kokių lėšų jie įsigijo prabangų turtą, vykdė stambius ekonominius sandorius ir panašiai. Tuo tarpu asmenys, įtariami užsiimantys kontrabandos organizavimu ir vykdymu, sulauks išsamių patikrinimų dėl pajamų apmokestinimo ir turto įsigijimo šaltinių pagrindimo", - teigiama VMI išplatintame pranešime.

Muitinės departamentas ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba identifikavo gyventojus, kurie pastaruoju metu itin dažnai kirsdavo valstybės sieną, kaip įtariama, siekdami atsigabenti ir realizuoti vidaus rinkoje akcizais apmokestinamas prekes - dažniausiai benziną ir tabako gaminius.

Taip pat nustatyti asmenys, kurie, institucijų turimais duomenimis, verčiasi kontrabanda, pvz., jie yra buvę sulaikyti gabenant nelegalias prekes. Iš bendradarbiaujančių institucijų gavusi minėtą informaciją, VMI sulygino ją su kitų duomenų bazių duomenimis (pvz., apie asmenų valdomą prabangų turtą, vykdytus turto perleidimo sandorius, asmenų darbo santykių istoriją ir kt.) bei išrinko rizikingiausius asmenis ir juos patikrins.

„Dėl itin dažno valstybės sienos kirtimo, kaip įtariama, siekiant parsigabenti ir neteisėtai realizuoti šalyje akcizais apmokestinamas prekes (kurą, alkoholį, cigaretes) pirmajame etape pasirinkome daugiau kaip 30 šalies gyventojų, o dėl galimo kontrabandos vykdymo dėmesys atkreiptas į daugiau nei 100 asmenų“, - pasakoja VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Jis akcentavo, kad atliekant rizikingiausių asmenų atranką, didelis dėmesys buvo skirtas vertinimui, ar jie ir jų šeimos turi kitų teisėtų pajamų šaltinių. Gyventojai, kuriuos Mokesčių administratorius tikrins, inspekcijai privalės pagrįsti neatitikimą tarp turimo turto bei legaliai gaunamų pajamų, bus nustatomos ir vertinamos visos šeimos išlaidos.

Mokesčių administratoriaus dėmesio, pavyzdžiui, sulauks gyventojas, kuriam buvo pareikšti įtarimai dėl kontrabandos, jis pastaruosius metus gaudavo tik minimalų atlyginimų, tačiau jo valdomo nekilnojamojo turto vertė siekia keletą milijonų litų.

Pagrįsti, iš kokių pajamų įsigytas turtas ir iš ko pragyvena šeima turės kontrabanda įtartas niekur nedirbantis pilietis, kurio valdomo turto vertė siekia milijoną litų.

5 autotransporto priemones turintis gyventojas taip pat įtariamas mokesčių slėpimu, mat jam buvo pareikšti įtarimai dėl kontrabandos, o pastaruosius metus niekur nedirbo.  

Mokesčių administratorius primena, kad įgytas turtas, kurio įsigijimo teisėtais pajamų šaltiniais asmuo pagrįsti negalės, bus laikomas įgytas iš nustatyta tvarka neapmokestintų lėšų.

Nuo tokių sumų bus privaloma sumokėti mokesčius į biudžetą. Informaciją apie turtą, įgytą iš galimai nusikalstamos veikos gautų pajamų, VMI perduos teisėsaugos institucijoms.


Šiame straipsnyje: kontrabandaVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių