Dalis G.Petriko bylos grąžinama nagrinėti Kauno apygardos teismui

Dalis buvusio EBSW koncerno prezidento Gintaro Petriko bylos dėl 24 mln. litų bendrovei Investicinė Kauno holdingo kompanija indėlininkų patikėto turto iššvaistymo grąžinama Kauno apygardos teismui.

Taip trečiadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas (AT).

Tokiu būdu iš dalies patenkintas G.Petriko gynėjų prašymas paklausyti advokato Gintaro Černiausko per Kauno apygardos teismo posėdžius padarytų garso įrašų. Šie įrašai esą turėtų parodyti, kad G.Petriko bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas Kęstutis Dargužis buvo šališkas.

"Tikslinga būtų išklausyti tik garso įrašus, nes juose girdimas teisėjo tardymas. Tai leistų (AT teisėjų - BNS) kolegijai susidaryti nuomonę, kas vyko teismo posėdyje (...) Teisėjas turėjo išankstinę nuomonę dėl neva G.Petriko padarytų veikų. Buvo liudytojui užduotas klausimas: "Ką žinote apie Petriko padarytus nusikaltimus?" - teikdamas prašymą sakė advokatas G.Černiauskas.

Anot jo, Kauno apygardos teismo posėdžio protokolas skiriasi nuo jo per teismo posėdį padarytų garso įrašų, esą protokolas yra nepilnas, netinkamai surašytas.

Liepos pabaigoje advokatas dėl protokolo buvo pateikęs pastabas Kauno apygardos teismo teisėjui K.Dargužiui.

Apeliacinis teismas trečiadienį nusprendė, kad šio pastabos nebuvo tinkamai išnagrinėtos.

Anot AT, iš teismo nutarties matyti, kad gynėjo pastabos iš tiesų nebuvo visiškai nagrinėtos, o atmestos vien todėl, kad esą G.Černiauskas nebuvo bylos dalyvis (jis kurį laiką negynė G.Petriko - BNS) ir pats esą nesusipažino su protokolu. Dėl pačių pastabų Kauno apygardos teismas nepasisakė.

Apeliacinis teismas tęs G.Petriko bylos nagrinėjimą, kai verdiktą dėl posėdžio protokolo paskelbs Kauno apygardos teismas.

G.Černiauskas žurnalistams sakė pastabų turėjęs dėl to, kad protokolas nebuvo tinkamai rašomas, jis buvo nepilnas. Be to, pasak advokato, jam apie Kauno apygardos teismo posėdį, kuriame svarstytos jo pretenzijos, pranešta likus 16 minučių iki posėdžio pradžios, o apie tai turintis informuoti fakso pranešimas nusiųstas ten, kur jis jau nebedirbo.

Be to, anot gynėjo, nagrinėjant G.Petriko bylą Kaune, per teismo posėdžius jis būdavo nutraukiamas, esą nepagrįstai reikštos pastabos.

Advokatai trečiadienį taip pat prašė teismo, kad G.Petrikui skirta kardomoji priemonė - suėmimas būtų pakeista. Tačiau Apeliacinis teismas kaltinamąjį paliko suimtą.

Pats G.Petrikas pareiškė, kad jis visai nebenori dalyvauti teismo posėdžiuose.

"(Norėčiau - BNS), kad posėdžiai vyktų be manęs. Aš pasitikiu advokatais, nelengva važinėti ir nematau, ką čia svaraus pasakyti", - sakė G.Petrikas. Vis dėlto, Apeliacinis teismas išaiškino kaltinamajam, kad jo dalyvavimas privalomas.

Kauno apygardos teismas liepos pabaigoje G.Petriką nuteisė dėl turto iššvaistymo. Teismas tąkart jam skyrė 7 metus laisvės atėmimo, buvęs EBSW prezidentas suimtas teismo salėje.

Bausmė buvo ne daugiau kaip metais sušvelninta dėl amnestijos, be to, į bausmės laiką įskaičiuotas suėmimo laikas Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios, tad G.Petrikas pagal nuosprendį turėtų būti įkalintas apie 2 metus ir 8 mėnesius.

Šį nuosprendį apskundė ir G.Petrikas, ir Kauno apygardos prokuratūra. Pastaroji prašo, kad teismas konfiskuotų nuteistojo turtą, kurio dar gali būti likę užsienio šalyse - Latvijoje ir Danijoje.

Buvęs EBSW koncerno prezidentas kaltintas 24 mln. litų bendrovei Investicinė Kauno holdingo kompanija indėlininkų patikėto svetimo turto iššvaistymu.

G.Petrikas JAV sulaikytas Lietuvos prašymu 2004-ųjų pavasarį.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. Amerikoje jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.


Šiame straipsnyje: Petrikaspetriko byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių