Čečėnijos prezidento sūnaus byla įstrigo

Praėjo daugiau nei pusmetis, kai žuvusio pirmojo Čečėnijos prezidento Džocharo Dudajevo sūnus Degis Dudajevas teisėsaugininkams įkliuvo su septyniais padirbtais lietuviškais pasais, tačiau byla vis dar nepasiekė teismo.

Kaltu prisipažįsta

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros Trečiojo (Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo org.) skyriaus prokuroro Edmundo Jonušo, D.Dudajevas kaltu prisipažįsta. „Taip, jis pasakė, kad gavo užsakymą ir padirbtus pasus vežė čečėnams“, – dienraščiui sakė šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras.

D.Dudajevo vaidmuo šioje byloje visiškai aiškus, tačiau, atliekant tyrimą, Kaune, spaustuvėje, kurioje buvo atspausdinti pas D.Dudajevą  rasti pasai, aptikta ir daugybė kitų netikrų dokumentų. „Reikia nustatyti visus juose esančius žmones, reikia juos apklausti, jei tai įmanoma, reikia atlikti visas ekspertizes. Dėl to tyrimas ir užtruko“, – kalbėjo E.Jonušas.

Prokuroro teigimu, kol nebus gauti visi atsakymai, bylos teismui perduoti neįmanoma. „Tai viena byla ir mes negalime išskirti tik D.Dudajevo epizodo ir jo vieno perduoti teismui“, – sakė E.Jonušas.

Pogrindinė spaustuvė uždaryta

Itin Lietuvoje gerbiamo pirmojo Čečėnijos prezidento D.Dudajevo sūnus į Lietuvos teisėsaugininkų akiratį pateko kovo 2 d. Tądien Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Operatyvinės veiklos valdybos pasieniečiai kartu su kolegomis iš Vilniaus rinktinės greitkelyje Vilnius–Kaunas, Kauno rajone, sulaikė automobilį „Audi A6“ ir jo keleivį, 27-erių Gruzijos pilietį. Pas šį asmenį, kaip vėliau paaiškėjo – D.Dudajevą, pasieniečiai aptiko 7 suklastotus Lietuvos piliečių pasus.

Sulaikius D.Dudajevą VSAT buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu.

Atlikdami šį tyrimą, pasieniečiai gavo informacijos ir apie Kaune įrengtą pogrindinę „spaustuvę“, kurioje buvo gaminami ne tik asmens dokumentai, bet ir įvairių šalių tapatybės kortelės, mokėjimo kortelės, kiti dokumentai.

Tą pačią dieną VSAT operatyvininkai sulaikė ir „spaustuvės“ savininkus – keturis kauniečius. Dviem jų yra 23-eji, kitiems – 31 ir 33 metai.

Atlikus kratas, vieno jų gyvenamosiose patalpose pasieniečiai aptiko dokumentų padirbimo gamyklėlę ir daugybę įvairių šalių klastotų dokumentų bei ruošinių klastotėms.

Visi keturi dokumentų padirbinėjimu ir jų platinimu įtariami kauniečiai bei D.Dudajevas buvo uždaryti į areštinę. Po dviejų parų visi iš jos buvo paleisti. Teismas kauniečiams skyrė rašytinius pasižadėjimus neišvykti, o iš D.Dudajevo paėmė dokumentus.

Lietuvoje jau seniai

D.Dudajevas Lietuvoje gyvena jau ne vienus metus.

Pirmasis į Lietuvą dar 1995 m. atsikraustė jo vyresnysis brolis Ovrulas Dudajevas, dar Čečėnijoje pasikeitęs vardą ir pavardę ir tapęs Olegu Davydovu. 2002 m. kovą prezidentas Valdas Adamkus išimties tvarka O.Davydovui už tėvo nuopelnus suteikė Lietuvos pilietybę. Beveik tuo pačiu metu į Vilnių gyventi persikėlė ir D.Dudajevas su motina Ala Dudajeva.

Kurį laiką Lietuvoje glaudėsi ir dukra Dana su šeima, tačiau vėliau ji persikraustė gyventi į Turkijoje esantį Stambulą.

Nors Dudajevai Lietuvoje gyvena ne vienus metus, apie jų gyvenimą čia mažai žinoma. Šeima stengiasi niekur nesiafišuoti. Žinoma tik tiek, kad D.Dudajevas vienu metu studijavo Vilniaus Gedimino technikos universitete Elektronikos fakultete, ketino tapti kompiuterių apsaugos specialistu, jo brolis O.Davydovas bandė užsiimti naftos verslu, turėjo naftos produktais besivertusios bendrovės „Pakrijas“ akcijų, tačiau ši bendrovė bankrutavo.

 


Šiame straipsnyje: Degis Dudajevas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių