Buvusių teisėjų Savickų byla bus nagrinėjama Kaune

Lietuvos apeliacinis teismas buvusių Panevėžio teisėjų Savickų, jų dukters ir bankroto administratoriaus Algio Kleivos baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Ši byla nagrinėta Vilniaus apygardos teisme, tačiau trys kolegijos teisėjai pirmadienį nuo jos nusišalino. Tuomet Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, prašydamas spręsti klausimą dėl bylos perdavimo kitam apygardos teismui.

Pasak pranešimo, apeliacinės instancijos teismas nustatė, kad esama pagrindo perduoti šią bylą nagrinėti kitos apygardos teismui, kadangi Vilniaus apygardos teisme dirba anksčiau Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teisme dirbęs teisėjas Artūras Pažarskis, įtrauktas į bylą nagrinėjančią kolegiją.

Dabartinė Vilniaus apygardos teismo teisėja Daiva Kazlauskienė anksčiau vadovavo Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui, anksčiau šiame teisme dirbo kaltinamoji J.Savickaitė.

Ją iš darbo atleido tuometinė apylinkės teismo pirmininkė. Pagrindu pripažintas ir faktas, kad Vilniaus apygardos teisme dirba ir artima V.Savickienės giminaitė.

Teisėjai Savickai ir jų dukra buvo pareiškę nušalinimą visam Vilniaus apygardos teismui. Tačiau teisėjai paskelbė, kad toks prašymas net negali būti nagrinėjimas, nes įstatymas nenumato galimybės kaltinamiesiems nušalinti visą teismą.

Tačiau, norėdami išsklaidyti abejones dėl galimo šališkumo, visi trys kolegijos teisėjai nusišalino nuo bylos nagrinėjimo.

Teismo nutartyje skelbiama, kad nušalinimo pagrindai numatyti Baudžiamojo proceso kodekso 58-ame straipsnyje. Teisėjų kolegija nenustatė nė vieno iš šiame straipsnyje išvardytų pagrindų. Tačiau šiame straipsnyje pateiktas nebaigtinis pagrindų sąrašas. Įstatymas leidžia grįsti nušalinimą net tik straipsnyje nurodytomis aplinkybėmis, kurios kelia abejonių proceso subjekto nešališkumu.

Kolegija konstatavo, kad kaltinamųjų Savickų pareiškime nurodytų aplinkybių visuma kaltinamiesiems kelia abejonių dėl teisėjų kolegijos nešališkumo. Savickai nurodė, kad nutartis dėl operatyvinio tyrimo pradėjimo jų atžvilgiu priėmė Vilniaus apygardos teismo pirmininkas.

Buvęs teisėjas Rimantas Savickas kaltinamas, kad piktnaudžiavo tarnybine teisėjo padėtimi, klastojo procesinius dokumentus, kurstė kitą valstybės tarnautojui prilygintą asmenį piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir iššvaistyti jam patikėtą bei jo žinioje esantį svetimą turtą.

Prokurorai teisme bandys įrodyti, kad teisėjas už palankių procesinių sprendimų priėmimą savo nagrinėjamoje civilinėje byloje iš bankroto administratoriaus Algio Kleivos priėmė 2 tūkst. 400 litų kyšį, suklastojo procesinius dokumentus.

Galimai fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą dukrai parūpinusi ir dėl to atleista R.Savicko sutuoktinė Vaiva Savickienė kaltinama, kad piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdama asmeninės naudos, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį piktnaudžiauti tarnybine padėtimi bei suklastoti tikrą dokumentą, jį realizuoti.

J.Savickaitė kaltinama, kad laikė, gabeno ir panaudojo žinomai suklastotą dokumentą ir apgaule savo naudai įgijo svetimą turtą (sukčiavo).

R.Savickui neskirta jokia kardomoji priemonė. Jo dukrai ir žmonai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Ši byla Vilniaus teismą pasiekė dar metų pradžioje, tačiau dėl įvairių priežasčių nepavyko pradėti nagrinėti ją iš esmės.


Šiame straipsnyje: sukčiavimaskyšininkavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių