Buvęs KGB pareigūnas įtariamas padėjęs ištremti ir vaikus

Vilniaus apygardos prokuratūra baigė tirti ir Klaipėdos apygardos teismui nagrinėti perdavė baudžiamąją bylą, kurioje aukštas pareigas Lietuvos KGB ėjęs pareigūnas H.V. kaltinamas galimu dalyvavimu ištremiant iš Lietuvos civilius gyventojus.

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, archyviniai duomenys leido pagrįstai manyti, jog H.V. galimai dalyvavo nusikaltimuose žmoniškumui.

Pasak prokurorės Ritos Vaitekūnienės, kaltinamasis H.V., būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pareigūnu, kartu su kitais asmenimis 1951-1952 metais dalyvavo ištremiant civilius Klaipėdos rajono gyventojus į Irkutsko sritį ir Krasnojarsko kraštą.

Byloje surinkti duomenys pagrįstai leidžia manyti, jog ištremti buvo 7 Lietuvos gyventojai, tarp jų buvo ir mažamečių vaikų.

Kaltinamajam skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Įstatymas už civilių trėmimą ar perkėlimą numato laisvės atėmimą iki penkiolikos metų.

„Nusikaltimus žmoniškumui visada sunku tirti tiek teisine, tiek žmogiškąja prasme. Dalis liudininkų ar įtariamųjų jau būna mirę, sudėtinga rasti archyvinius dokumentus. Tačiau nežiūrint į esamus sunkumus, šios kategorijos bylos yra tiriamos ir perduodamos nagrinėti teismams. Istoriniam teisingumui nėra senaties“, - teigia ikiteisminį tyrimą atlikusi prokurorė R.Vaitekūnienė.

Pasak prokuratūros pranešimo, šis ikiteisminis tyrimas prokurorės iniciatyva buvo pradėtas gegužės mėnesį, aiškinantis kito atliekamo tyrimo dėl nusikaltimų žmoniškumui aplinkybes.


Šiame straipsnyje: tremtiniaiTrėmimaiKGBtremtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas J.

Tomas J. portretas
Kodėl neįvardijamas Henrikas Vaigauskas, o vadinamas mįslingai H.V.?

Alfa

Alfa portretas
cistai neturi ka veikt, nurasyt viska reik ant zmogaus kuriam ir taip gyvenimas jau i pabaiga, juokinga ta Lietuva, juokingi jos ir poelgiai...

       portretas
Giedrius 2012-08-31 19:33 IP:78.60.174.246 Nusikaltimai prieš žmoniškumą? Jau visai valdžios atmatynas pavažiavo. Išgamos išvijo iš Lietuvos kas 4 lietuvį, o dar kažkokius spektaklius organizuoja, 80-mečius diedukus terorizuoja. Vemti norisi, nors reikėtų iš tikrųjų kažką daryti. Atsiprašant, prokurorai, nė piršto nepajudina dėl elektrinės uždarymo, išvogtų milijardų, o senukus mat persekioja. Kuo toliau, tuo labiau panašėja mūsų šalelė į sparčiai pūvančio mėšlo krūvą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių