Bus ribojamas benzino įvežimas

Bus ribojami į Lietuvą iš ne Europos Sąjungos valstybių įvežamo kuro kiekiai.

Taip pirmadienį pasitarime apsisprendė Vyriausybė. Trečiadienį posėdyje bus priimtas nutarimas šiuo klausimu.

Pirmadienį pranešta, kad „Vyriausybė priėmė sprendimą riboti akcizais apmokestinamų degalų įvežimą kertant Lietuvos sieną, kai kuras gabenamas automobilių bakuose ir papildomose nešiojamose kuro talpyklose“.

Taip pat nuspręsta, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir akcizų neapmokestinimo lengvata, taikoma asmeniniame bagaže įvežamoms prekėms, bus galima pasinaudoti tik kertant sieną vieną kartą per dieną.

Pasak pranešimo, „Muitinės departamentas kartu su Valstybine mokesčių inspekcija įpareigoti parengti taisykles, kurios nustatytų, kad keleivio įvežamos prekės neapmokestinamos tik tuo atveju, jei jos įvežamos retkarčiais, skirtos keleivių ar jų šeimos narių asmeniniam naudojimui, ir nekyla abejonių dėl prekių naudojimo tik nekomerciniams tikslams“. Šių taisyklių taikymo tvarka remsis rizikos analize – vienu iš pagrindinių rizikos kriterijų bus laikomas daugkartinis sienos su trečiosiomis valstybėmis kirtimas. Daugkartiniu sienos kirtimu bus laikomi daugiau kaip 5 kirtimai  per mėnesį.

„Vyriausybės sprendimu bus apmokestintas kuras, esantis nestandartinėse transporto priemonės kuro talpyklose arba nešiojamose kuro talpyklose. Visuose tarptautinio eismo muitinės kelio postuose bus sumontuota techninė įranga, leidžianti nustatyti, ar motorinėse kelių transporto priemonėse esančios stacionarios variklių degalų talpyklos atitinka gamintojų techniniuose dokumentuose nurodytą talpyklų tūrį“, - teigiama pranešime.

Susisiekimo ministerijai pavesta išnagrinėti galimybes pakeisti automobilių techninės apžiūros reikalavimus. Siekiama uždrausti eksploatuoti transporto priemones, kuriose įrengtų stacionarių variklių degalų talpyklų konstrukcija ir tūris neatitinka gamintojų techniniuose dokumentuose nurodytų parametrų. Iki šių metų liepos Susisiekimo ministerija turės pateikti Vyriausybei su šiuo klausimu susijusias išvadas ir pasiūlymus.

Galutinį sprendimą šiuo klausimu Vyriausybė priims trečiadienio posėdyje.

"Ypatingas dėmesys turėtų būti atkreiptas į tuos automobilius, kurie turės nestandartinius, techninės dokumentacijos neatitikančius kuro bakus", - po pasitarimo tvirtino premjeras Andrius Kubilius.

Skaičiuojama, kad dėl įvežamų rusiškų bei baltarusiškų degalų per metus gali negauti apie 93,5 mln. litų mokesčių, todėl ribos landas, kurios leidžia žmonėms piktnaudžiauti mokesčių lengvatomis. Policijai skundžiantis, kad neįperka pabrangusio kuro, konfiskuotus ir kokybės patvirtinimų neturinčius degalus siūloma atiduoti jos reikmėms.

Tačiau dėl pastarojo pasiūlymo dar turėtų būti diskutuojama kiek vėliau. Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis užsiminė, kad po savaitės Vyriausybė turėtų grįžti prie šio klausimo. "Dar diskutuosime, kaip, kokia tvarka ir kokiais atvejais konfiskuotas kuras turėtų būti atiduotas mūsų viešojo saugumo tarnyboms. Svarbiausias klausimas - patikrinti tokio kuro kokybę, nes bet kokius degalus negalime atiduoti policijai ar kitoms struktūroms", - kalbėjo jis.

Vyriausybė pasitarime pirmadienį svarstė, kokių priemonių imtis, norint užkardyti pigių rusiškų ir baltarusiškų prekių srautą.

Prognozuojama, kad jei sienos kirtimo intensyvumas išliks kaip kovą, šiemet biudžetas neteks apie 61 mln. litų akcizo ir 31,5 mln. litų PVM pajamų.

Be to, siūlyta , kad mokesčių lengvatos asmeniniame bagaže vežamoms prekėms - alkoholiui, tabakui - gali būti taikomos tik vieną kartą per dieną. Tačiau pasirinktas 5 kartų per mėnesį apribojimas.

2010 metais teisėsaugos institucijos konfiskavo 317 tonų, o šiemet pirmąjį ketvirtį - 77 tonas degalų. Kadangi jie neturi jokių kokybės sertifikatų ir juos realizuoti rinkoje yra sunku, Vyriausybė svarsto galimybę neperduoti jų Valstybinei mokesčių inspekcijai, o perleisti Policijos departamentui.


Šiame straipsnyje: kontrabandakuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasiulymas tautai

Pasiulymas tautai portretas
Siulau tokios valdzios nerinkti sekanciai kadencijai.

i seima

i seima portretas
tikrai nepereis 5%

tomas

tomas portretas
Senai laikas tokiu priemoniu imtis
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių