Baltijos šalyse darbuotojai pavagia prekių už beveik 210 mln. litų

Kaip praneša LTV „Šiandien“, vagysčių iš parduotuvių mastais Baltijos šalis pralenkė tik Rusija. Prekybos tinklų apsaugos specialistai sako, kad didysis vagysčių bumas jau praėjo, tačiau vis tiek dėl to patirta 611 mln. lt nuostolių. Prekybininkų nedžiugina ir pastarųjų metų tendencijos – vagiliaujantys darbuotojai ir prasiplėtęs vagiamų prekių asortimentas.

„Baltijos šalių specifika yra įdomi ir šiek tiek kitokia nei Europos, ar pasauliniu mastu, kadangi paprastai čia darbuotojų atnešami nuostoliai buvo didesni, nei kitose valstybėse. Nors pirkėjai atneša daugiau, kaip 40 proc. nuostolių Baltijos šalyse, beveik trečdalį tų nuostolių atneša ir darbuotojai“, – LTV naujienų tarnyba sakė Vaidas Bielinis, „New vision Baltija“ prekybos departamento direktorius.

Tyrimo duomenimis, nors vagiančių darbuotojų mažiau, nei pirkėjų, tačiau jie atlieka neleistinas kasos operacijas, manipuliuoja grynaisiais pinigais, dėl to ir nuostoliai didesni.

Vagysčių statistika Baltijos šalyse pasikirsto maždaug taip: pirkėjai – 43 procentai, nesąžiningi darbuotojai – 34, tiekėjai – 9, o dar 14 proc. žalos tenka administracijos darbuotojams.

Pastaraisiais metais vagiamų prekių asortimentas keitėsi – imamos ne tik brangios, lengvai realizuojamos prekės, bet ir viskas ką galima suvartoti ar panaudoti pačiam vagiui. Be to dabar išskirti vagį iš minios sunkiau, mat prekes bando nudžiauti ir iš pirmo žvilgsnio inteligentiški, neskurstantys žmonės.

Prabangesnių parduotuvių apsaugos specialistai sako, kad sunkmečio pradžioje buvo juntamas vagysčių bumas, privertęs padidinti investicijas į apsaugos priemones. Matyt dėl to pastaraisiais metais vagysčių pradėjo mažėti, praneša LTV naujienų tarnyba.

Didžiausius nuostolius dėl vagysčių visoje Europoje patyrė pirmą kartą tyrime dalyvaujantys Rusijos prekybininkai – nuostoliai čia siekė 1,61 proc. bendros apyvartos. Antroje vietoje liko Turkija (1,52 proc.), trečiąja vieta dalinasi Čekijos Respublika ir Baltijos šalys (po 1,40 proc.). Mažiausi prekybos nuostoliai šiemet kaip ir pernai buvo Austrijoje (0,97 proc.).

2010 metais Europoje vidutiniškai nuostoliai dėl vagysčių sudarė 1,29 proc. bendros apyvartos ir sumažėjo – 4,4 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Pasauliniame tyrime dalyvavo 1103 prekybos tinklai, iš 42 šalių. Europoje apklausta 571, o Baltijos šalyse - 13 prekybos tinklų atstovų, t.y. 792 parduotuvės. Tyrimą atliko „Centre for Retail Research“ (Jungtinė Karalystė).


Šiame straipsnyje: vagys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių