Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo kalinių balsų pirkimo

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise įkalinimo įstaigose, vasario antroje pusėje byla gali keliauti į teismą, BNS sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda.

Jo teigimu, ikiteisminis tyrimas baigtas, iki vasario 18 dienos įtariamieji turi susipažinti su bylos medžiaga. Po to, jeigu nebus prašymų, ji bus perduota teismui.

M.Dūda sakė, kad byloje įtarimai pateikti keturiems asmenims. Tarp jų yra buvęs Darbo partijos kandidatas į Seimos narius Viačeslavas Ždanovičius ir Eugenijus Maciulevičius. Kitų dviejų įtariamųjų pavardes prokuroras atsisakė nurodyti, teigdamas, kad jos viešai dar nebuvo skelbtos.

Anksčiau prokuroras yra minėjęs, kad įtarimai šioje byloje buvo pateikti ir Igoriui Sologubui bei Vladislavui Gaidžiui.

M.Dūdos tvirtinimu, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus ir jo žmona Živilė Pinskuvienė byloje figūruoja kaip liudytojai.

Pernai spalio 11 dieną Lietuvos kriminalinės policijos biure buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę. Siekiant nustatyti bausmę vengiančiojo atlikti buvimo vietą, atlikta krata automobilyje, per kurią paimtos dvi USB atmintinės. Jose rasti keturi filmuoti vaizdo įrašai su asmenų pokalbiais, kuriuose asmenys kalba apie balsų pirkimą laisvės atėmimo vietose.

Remiantis tuo spalio 12 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

„Ikiteisminio tyrimo surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Igoris Sologubas, Vladislavas Gaidis ir Ruslanas Orlovas, veikdami bendrininkų grupėje šių metų rugsėjo-spalio mėnesiais susitikdami įvairiose Vilniaus vietose, taip pat ir Darbo partijos būstinėje Gedimino prospekte 10, gavo iš Lilijos Davidovič, Eugenijaus Maciulevičiaus ir Viačeslavo Ždanovičiaus bei kitų per ikiteisminį tyrimą nenustatytų asmenų nurodymą daryti įtaką asmenims, atliekantiems bausmes įkalinimo įstaigose, per Seimo rinkimus balsuoti už Darbo partiją daugiamandatėje apygardoje, taip pat reitinguoti (tai yra suteikti pirmumo balsus) sąraše esančius Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Sergejų Ursul, Vytautą Gricių ir Viačeslavą Ždanovičių, bei nenustatytą sumą šiems asmenims papirkti“, - yra sakęs prokuroras M.Dūda.

Anot jo, kaliniams buvo paruoštas ir perduotas politinės agitacijos lankstinukas, kuriame nurodyti minėti kandidatai ir jų numeriai rinkimų sąraše.

V.Ždanovič Darbo partijos sąraše įrašytas 118-uoju numeriu, po reitingavimo per rinkimus jis pakilo į 48 vietą. L.Davidovič ir E.Maciulevičius nebuvo kandidatai.

Pernai spalį dalyvaudamas Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje prokuroras teigė, kad pareigūnai yra užfiksavę minėtų asmenų kontaktus su pataisos namuose esančiais asmenimis, buvo pervesti pinigai į kalinių sąskaitas.

Skundą dėl Seimo rinkimų rezultatų nagrinėjęs Konstitucinis Teismas (KT) buvo konstatavęs, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas. KT savo išvadoje konstatavo, kad Rinkimų komisija turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė.

Todėl remdamasis KT nutarimu, Seimas pernai lapkričio 14 dieną priėmė sprendimą, kad Darbo partijos kandidatai Živilė Pinskuvienė, Jolanta Gaudutienė bei Jonas Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais. Jų vietas partijos Seime užėmė kito „darbiečių“ kandidatų sąrašo atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ilka

ilka portretas
toks niekingas straipsnis ,,,, gudriai - kvailai , žmones durina , na ir koks rezultatas? Pinskai nekalti , taip kaip teisingumu tykėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių