Badu savo vaiką numarinusiai motinai gresia ilgi nelaivės metai

Klaipėdos apygardos teismui perduota 39 metų Šilutės gyventojos byla, kuri kaltinama badu numarinusi savo penkerių metų sūnų.

Nustatyta, kad šešių vaikų motina nuolat neprižiūrėjo dviejų savo mažamečių vaikų - penkiamečio sūnaus ir ketverių metukų dukros. Nustatyta, kad vaikai nuolat badaudavo, buvo aptekę utėlėmis, dėvėjo nešvarius rūbus, sirgo anemija, jie nebuvo vedami pas gydytoją tikrintis sveikatos.

2008 metų balandžio 15 d. Šilutės daugiabutyje savo namuose rastas negyvas penkerių metų kaltinamosios sūnus.

Ekspertai nustatė, jog vaikas mirė nuo išsekimo dėl ilgalaikio badavimo. Metais jaunesniai sesutei dėl tų pačių priežasčių išsivystė anemija, buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, mergaitė buvo paguldyta į ligoninę.

Byloje yra Vaikų teisių apsaugos tarnybos pažymos apie tai, kad ši daugiavaikė šeima buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų apskaitą dėl motinos socialinių įgūdžių stokos, nurodoma, kad tarnybos specialistai lankydavosi šeimoje, tačiau vaikų nepriežiūros, maisto, švaros trūkumo, nehigieniškų vaikų gyvenimo sąlygų niekas nepastebėjo.

Pažymose tik konstatuojama, kad motina vengia vesti vaikus pas gydytojus.

Šiuo metu kaltinamoji su vaikais gyvena kaime pas savo motiną, vaikais yra rūpinamasi.

„Tėvų pareiga rūpintis savo nepilnamečiais vaikais numatyta Lietuvos civiliniame kodekse. Tėvai turi teisę ir pareigą dorai auklėti ir prižiūrėti savo vaikus, rūpintis jų sveikata, išlaikyti juos, atsižvelgdami į jų fizinę ir protinę būklę sudaryti palankias sąlygas visapusiškai ir harmoningai vystytis, kad vaikas būtų parengtas savarankiškam gyvenimui visuomenėje. Jei tėvai nevykdo šios pareigos ar ją vykdo netinkamai, teismas gali laikinai arba neterminuotai apriboti tėvų teises“, - sakė kaltinamąjį aktą surašiusi Šilutės rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Jurgita Kolyčienė.

Neatsakingai motinai už piktnaudžiavimą tėvų teisėmis ar pareigomis gali grėsti laisvės atėmimo bausmė iki 5 metų, o už itin žiaurų savo vaiko nužudymą baudžiama laisvės atėmimu nuo 5 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.


Šiame straipsnyje: numarino baduteismasŠilutė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių