Avarijų priežastys – nuovargis, telefonai ir alkoholis

Kaip rodo draudimo grupės RSA, atlikti tyrimai, skaudžiausias pasekmes keliuose sukeliančios eismo įvykių priežastys - pavargę, mobiliaisiais telefonais kalbantys arba alkoholio vartoję vairuotojai. 2008 m. Lietuvoje užregistruota daugiau negu 1000 eismo įvykių, kuriuose dėl neblaivių asmenų kaltės buvo sužeisti žmonės. Tyrimas parodė, kad telefonu kalbantys ir pavargę vairuotojai yra ne mažiau pavojingi keliuose, tačiau jie bent jau sąmoningai imasi mažinti savo būklės keliamą pavojų, o alkoholio vartoję vairuotojai - atvirkščiai - vairuoja dar agresyviau. 

„Neatsakingas vairuotojų elgesys, sėdant prie vairo išgėrus alkoholio, sukelia labai skaudžių pasekmių. Tokių atvejų proveržį stebime ilgaisiais savaitgaliais ir kitomis švenčių dienomis. Paprastai per savaitgalį „Lietuvos draudimo“ skambučių centras užregistruoja po 100 įvykių kasdien, o per šventinius savaitgalius įvykių skaičius padidėja net dvigubai - iki 200 per dieną“, - sakė „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas. Artėjant šventiniam savaitgaliui draudimo bendrovės ekspertas ragina elgtis atsakingai ir nevairuoti ne tik išgėrus, bet ir pavargus, už vairo nekalbėti mobiliuoju telefonu. 

Nuovargio įtakos vairavimui tyrimo duomenys parodė, kad miego trūkumas gali būti toks pat kenksmingas, kaip alkoholio vartojimas. Nuovargis ilgina reakcijos laiką, skatina vairuotoją klysti ir vairuoti neatsargiai. Mokslininkai įrodė, kad vairuotojo būsena jam nemiegojus dvi paras prilyginta vairavimui, turint 0,1 alkoholio promilės kraujyje. Kitaip tariant, vairuoti nemiegojus 18 ar 21 val.- tas pats, kaip vairuoti atitinkamai turint 0,05 ar 0,08 alkoholio promiles kraujyje. 

Vairuotojų elgesio kelyje tyrimas atskleidė tendenciją: vairuojant ir kalbant mobiliuoju telefonu, nepriklausomai nuo to, ar yra naudojama laisvų rankų įranga, ar ne, vairuotojas turi susidoroti su žymiai didesniu informacijos kiekiu, todėl jo natūrali reakcija sulėtėja. Buvo išmatuota, kad sulėtėjusi reakcija avarijos galimybę padidina 4-5 kartais. Kalbant telefonu stabdymo reakcijos laikas prailgėja net 0,5 s, tai yra vairuotojas automobilį sustabdo net tris kartus lėčiau negu vartojus alkoholio (tačiau neviršijant leidžiamos 0,4 promilių normos). 

Nors kalbantys telefonu ir ilgai nemiegoję vairuotojai dėl sulėtėjusios reakcijos yra tokie pat pavojingi kaip išgėrę vairuotojai, pavargę ir kalbantys telefonu vairuotojai sąmoningai važiuoja lėčiau ir laikosi didesnių atstumų nuo kitų eisme dalyvaujančių automobilių. Išgėrę vairuotojai vairuoja agresyviau, nesilaiko saugaus atstumo ir dažniau staigiai stabdo.


Šiame straipsnyje: avarijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVIS

LIETUVIS portretas
O KA DARO POLICIJE KELIU IMA KISIUSS-VVIETOJ TO KAD BAAUSTI GIRTUS VAIRUOTOJUS

mononoke

mononoke portretas
Aš tai sakyčiau reiktų naudotis, kad gyvename moderniais laikais ir nebandyti atsikratyti mieguistumo savo komforto sąskaita. Man pavyzdžiui, padėjo maisto papildas kapsulėmis "Tonussan". Jjo veikimas,žinoma labai individualus, tačiau rezultatais tikrai likau patenkinta - nuovargis nebekamuoja, mieguistumo nei rytais, nei darbe nebėra. Trumpiau tariant, vėl esu energijos kupina, pilnavertė moteris. man ypač aktualu buvo jo kaina ir sudėtis, nes jei jis būtų cheminis ir brangus, būčiau energetinį gėrimą pasirinkus geriau, bet... yra atvirkščiai - augalines kilmes (sibiro ženšenis) ir tikrai daug pigesnis.

karakumas

karakumas portretas
as nepateisinu tu zmoniu, kurie per savo kvailuma tampa avariju aukomis, o tu paciu avariju aukomis dar padaro ir kitus, pasalinius zmones. Galu gale, gi reikia tureti atsakomybes.. va kaip monokoke ir sako, gi galima palaukt, privaziuot i kelkrasti ir tada skambinti, o jei jau nuovargis ima, kava, ar Tonussan minima pavartoti. Beje, mano vyras yar tolimuju reisu vairuotojas, tai tikrai zino, ka reiskia vairuoti ilgai ir pavargti.. Jau kuris laikas jis, bei ji kolegos naudoja si preparata -sake, gerai prazvalina, kai to labai reikai, o ir siaip, energinguma palaiko :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių