Atlyginimai „vokeliuose" mokami tamsoje

Vienoje Vilniaus apsaugos tarnybos bendrovėje pusė atlyginimo darbuotojams buvo mokama „vokeliuose". Pasitikėjimo telefonu 1882 gauta informacija liudijo, kad apsaugos darbuotojams oficialiai mokėta tik 500 litų, o dar 600 litų - „vokeliuose", praneša Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Vilniaus AVMI).

Saugos paslaugas teikiančioje bendrovėje, kurioje dirba daugiau kaip 220 asmenų, atlyginimų dalis „vokeliuose" buvo išmokama naktimis, darbuotojams juos įteikiant darbo vietose - saugomuose objektuose. Oficialiai deklaruojamas vidutinis darbo užmokestis įmonėje - 602 litai.

Apsaugos tarnybos biure atlikdami patikrinimą Vilniaus AVMI specialistai pas administratorę ant stalo rado beveik 35 tūkstančius litų, skirtų darbuotojų atlyginimams. Per pusšešto tūkstančio litų nebuvo apskaityti, bendrovės administratorė turėjo ir neoficialius žiniaraščius, patvirtinančius atlyginimų „vokeliuose" mokėjimo faktą.

Tai, kad darbuotojams buvo mokami atlyginimai „vokeliuose" patvirtino aštuoni apsaugos tarnybos darbuotojai, įmonės vadovas ir administratorė. Per du mėnesius aštuoniems darbuotojams vidutiniškai išmokėta po 1400 litų - apie 700 litų per mėnesį.

Įmonės vadovui už „vokelius" surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, jis įsipareigojo artimiausiu metu peržiūrėti darbo užmokesčio fondą, atsisakyti atlyginimų mokėjimo „vokeliuose".

Nuo 2006 metų VMI pasitikėjimo telefonu buvo gauta 18 pranešimų apie apsaugos firmose daromus įvairius pažeidimus. Apie kai kurias įmones pranešimai kartojasi po kelis kartus.

Patikrinimų metu buvo nustatyti buhalterinės apskaitos pažeidimai, darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimai, duomenų pateikimo VMI pažeidimai, bei neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo faktai. Patikrinimų metu surašyta 10 administracinės teisės pažeidimų protokolų.

VMI primena, kad apie mokamus atlyginimus „vokeliuose" ir kitus mokestinius pažeidimus galima pranešti nemokamu VMI pasitikėjimo telefonu 1882.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių