Ar kontrabandininkai užvaldys Lietuvą?

„Tauragės kurjeryje“ jau buvo rašyta apie Seimo pirmininkės Irenos Degutienės bei ją lydėjusių asmenų apsilankymą Tauragės apskrityje, pasienyje su Rusijos federacijos Kaliningrado sritimi. Baigiantis viešnagei Tauragės apskrities viršininko administracijoje, dalyvaujant apskrities vadovams, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Policijos bei Muitinės departamentų, žiniasklaidos atstovams, įvyko atviras pokalbis apie kontrabandą.

Valstybės problema

Kalbėdama šia tema Seimo pirmininkė I.Degutienė pabrėžė dvi didžiausias problemas – didžiulį kontrabandos mastą, kai cigaretės vežamos vilkikais, ir visuomenės toleranciją šiam reiškiniui.

Pasak jos, kontrabandos pinigai nežinia, kur nusėda, nežinia, kaip ir kur jie panaudojami, kam ir kokią įtaką daro. Jais, I.Degutienės nuomone, gali būti finansuojamos ir kai kurios politinės partijos ar politikai. Seimo pirmininkė kalbėjo, kad tuos reikalus pristabdytų visuotinis pajamų ir turto deklaravimas, tačiau tam priešinasi ne tik suinteresuoti asmenys, o kažkodėl ir visa visuomenė. I.Degutienę šokiravo vaikų įtraukimas į kontrabandą. Asocialiems tėvams tai naudinga: vaikas per naktį paūbauja medyje, pranešdamas kontrabandininkams apie galimybę laisvai prasmukti, ir namo parneša 300–400 litų. Jų nebaugina tai, kad vaikai įtraukiami į nusikalstamą veiklą, kad ne vienas nepilnametis kontrabandininkų pagalbininkas pasienyje yra žuvęs.

„Kontrabanda – visos valstybės problema”, – sakė Seimo vadovė.

Siena – kaip rėtis

Kodėl žmonės toleruoja kontrabandą? Vieni iš to užsidirba, kitiems naudinga pigiau nusipirkti, be to, juk visi mato, kad „fūromis“ kontrabanda vežama beveik laisvai, o gaudomi tik diedukai su bobutėmis, nešantys ar vežantys nedidelius ryšulėlius. Lietuvos ir išorinė Europos Sąjungos siena blogai saugoma, nes, oficialiais duomenimis, sulaikoma tik apie 10 procentų kontrabandos. Pokalbyje dalyvavęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas karčiai pripažino, kad per sieną slapta galima ir atominę bombą pervežti.

Kalbėta, kad trūksta pareigūnų, o iš kitur atvažiuoti dirbti jie nesutinka, nes nėra kur gyventi. Ketinama įkurti bendrabutį.

Tobulins įstatymus

Diskutuota apie įvairius būdus, kaip sutramdyti kontrabandą. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad viena iš priemonių – ruošiama įstatymo pataisa dėl išplėstinės turto konfiskacijos, kad būtų galima konfiskuoti ne tik tą turtą, kurį naudojant padarytas nusikaltimas, bet ir kitą. Vakarų šalys ta linkme jau toli nuėjo.

Konstatuota, kad teisėtvarkos kova su kontrabanda neefektyvi – „rykliai“ iš jos susišluoja šimtatūkstantinius pelnus, o juos pagavus teisėtvarka išspaudžia tik menkas baudas.

Einama link visuomenės kriminalizacijos

Žurnalistai klausė, kuo pasibaigė senoka istorija, kai po Lietuvos Respublikos prezidento apsilankymo iš muitinės sandėlių dingo didelis kiekis sulaikytų cigarečių. Ogi niekuo – buvo nustatyti su tuo susiję asmenys, bet dėl įrodymų stokos jie nebuvo patraukti atsakomybėn, tyrimas nutrauktas.

Seimo Antikorupcijos komiteto pirmininkas, buvęs Pagėgių meras Kęstas Komskis, iš savo netrumpos gyvenimo pasienyje patirties ne kažin ką galėjo patarti, kritikavo dėl per mažo dėmesio Pagėgiams, pradėtų ir nebaigtų kultūros namų, vaikų darželio statybų. Kalbėjo, kad kontrabandos mastams nemažą įtaką turi dideli akcizai. Jis pasiguodė dėl bjaurių gandų, jog pats kitų akyse padarytas didžiausiu kontrabandininku.

Apskrities viršininko pavaduotojas Raimondas Matemaitis konstatavo:

„Mūsų visuomenė eina link kriminalizavimo. Per artėjančius savivaldos rinkimus gresia pavojus, kad naudojantis kontrabandininkų pinigais bus siekiama užgrobti kai kurias savivaldybes, o po to lauktų ir valstybės užgrobimas.

Šios šiurpios jo pranašystės niekas nepaneigė”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių