Apeliacinis teismas: G.Petrikui teks kalėti visą bausmės laiką

Buvusiam koncerno EBSW grupės prezidentui Gintarui Petrikui teks kalėti visą jam Vilniaus apygardos teismo (VAT) skirtą laiką, ketvirtadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas (AT).

AT atmetė G.Petriko skundą dėl VAT vasario pabaigoje priimto nuosprendžio, kuriuo nuteistajam skirta 5,5 metų laisvės atėmimo bausmė. Atsižvelgiant į tai, kiek laiko G.Petrikas praleido suimtas ir pritaikius amnestiją, jam bausmę VAT sumažino šeštadaliu, tačiau sumažinimas, pasak pirmosios instancijos teismo, negali būti didesnis nei vieneri metai.

Šis nuosprendis gali būti apskųsta kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam teismui.

Pasak AT, nuteistojo prašymas įskaityti Kauno apygardos teismo neįsiteisėjusiu nuosprendžiu skirto suėmimo laiką nuo praėjusių metų liepos 27-osios iki šių metų vasario 22-osios negali būti įskaitytas nesubendrinus bausmių, todėl jį įskaičius būtų padarytas Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimas.

G.Petriko advokatas Gintaras Černiauskas yra teigęs, kad VAT skirdamas bausmę, padarė klaidą.

"Pritaikius amnestiją, jam galutinė bausmė siektų 4 metus ir 7 mėnesius. Skaičiuojant laikotarpį, kad jis buvo kalinamas tiek Lietuvoje, tiek JAV, tiek vėl Lietuvoje, jau turime tai, kad jis praktiškai atsėdėjęs visą (VAT skirtą - BNS) laiką", - tuomet tikino advokatas.

G.Petrikas yra pripažintas kaltu dėl didelės vertės turto iššvaistymo organizavimo. Teismas konstatavo, kad G.Petrikas minėtą nusikaltimą, veikdamas bendrininkų grupėje iš anksto susitaręs, padarė 1995 metais, būdamas Lietuvos valstybinio komercinio banko (LVKB) tarybos pirmininku bei asociacijos "Grupė Rytai, Baltijos šalys, Vakarai" (EBSW) prezidentu.

Teismas vasarį taip pat patenkino LVKB teises perėmusio ir byloje nukentėjusiuoju pripažinto Turto banko civilinį ieškinį. Iš kaltinamojo ir kelių kitų EBSW veikloje dirbusių asmenų buvo priteista daugiau nei 16 mln. litų ir daugiau nei 2 mln. litų delspinigių.

Prokuratūra pateikė kaltinimus keturiuose epizoduose dėl negrąžintų paskolų, kurios buvo suteiktos keturioms EBSW valdomoms įmonėms: "Custos" (4,51 mln. litų), "Evadis" (4,9 mln. litų), "Autopaletė" (4,12 mln. litų) ir "Statybinių medžiagų investicija" (2,67 mln. litų).

G.Petrikas jau yra sulaukęs nuosprendžio kitoje byloje. Kaip minėta, Kauno apygardos teismas pernai liepos pabaigoje jį nuteisė dėl 24 mln. litų bendrovei Investicinė Kauno holdingo kompanija indėlininkų patikėto turto iššvaistymo. Teismas tąkart jam skyrė 7 metus laisvės atėmimo, buvęs EBSW prezidentas suimtas teismo salėje.

Bausmė buvo ne daugiau kaip metais sušvelninta dėl amnestijos, be to, į bausmės laiką įskaičiuotas suėmimo laikas Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios, tad G.Petrikas pagal nuosprendį turėtų būti įkalintas apie 2 metus ir 8 mėnesius.

Šį nuosprendį apskundė ir G.Petrikas, ir Kauno apygardos prokuratūra. AT grąžino dalį bylos Kauno apygardos teismui, nes pirmosios instancijos teismas esą neišnagrinėjo į G.Petriko advokato pastabų dėl teismo posėdžio protokolo.

Laikinosios sostinės teismas G.Petriko advokato pastabos dėl esą posėdžio protokolo atmetė. Byla, pasak G.Černiausko, jau perduota AT.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. JAV jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvęs EBSW prezidentas sulaikytas JAV. Lietuvos prašymu jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.


Šiame straipsnyje: Petrikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių