Anykščių teismas nuteisė bažnytinių vertybių vagis

Anykščių rajono apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį, kuriuo už vagystes iš bažnyčios ir koplyčių nuteisė tris vyrus.

Kupiškio miesto ir rajono gyventojai pripažino kaltais dėl bažnytinių vertybių pagrobimo, jų sugadinimo bei sunaikinimo, pranešė Panevėžio apygardos prokuratūra.

45 metų R.G., gyvenančiam Kupiškio rajono Aukštupėnų kaime, ir Kupiškio miesto 38 metų gyventojui V.S. paskirtos dvejų metų laisvės apribojimo bausmės. Per šį laikotarpį nuteistiesiems teks būti namuose nuo 22 val. iki 6 val., abu jie įpareigoti 100 valandų neatlygintinai dirbti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Abiems nuteistiesiems paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės - įmokos į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą: R.G. privalės sumokėti 1 tūkst. 950 litų, V.S. - 1,3 tūkst. litų.

Trečiajam vagysčių bendrininkui - 42 metų kupiškėnui D.S. paskirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė, jis įpareigotas per šį laikotarpį būti namuose nuo 22 val. iki 6 val.

Pernai rugsėjo 26-osios vakarą trys neblaivūs vyrai įsibrovė į Troškūnų Šventos Trejybės bažnyčios ir Debeikių Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios parapijų šventoves - Surdegio bažnyčią, Juostininkų ir Čekonių koplyčias ir pagrobė Kristaus Kryžiaus kelio paveikslus, kryžius, taures, žvakides ir kitas bažnytines vertybes.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikęs Utenos apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Ričardas Juozainis teigia, kad pasikėsinusiems į tikinčiųjų dvasingumui ir apeigų grožiui kilniai ir patraukliai tarnauti skirtus šventojo kulto daiktus ir pagrobusiems bažnyčiai priklausantį turtą - paveikslus, kryžius ir liturginius reikmenis, tarp kurių taip pat buvo istorinės ir kultūrinės reikšmės vertybių, teko atsakyti baudžiamąja tvarka, tačiau tokie šventvagiški poelgiai taip pat yra pasmerkiami ir krašto bendruomenės.

Ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto pagrobimo ir sugadinimo atliko Anykščių rajono policijos komisariato tyrėjai.


Šiame straipsnyje: vagysvagystėsbažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių